69 foto 01 platja varador
69 foto 01 platja varador

Què es pot fer en la Fase 2 de desconfinament?

Mataró i tota regió sanitària passen aquest dilluns en la nova fase que permet més aforaments i noves activitats

Mataró i tota la regió sanitària metropolitana entraran aquest dilluns en Fase 2 de desconfinament. Així ho ha aprovat el Ministeri de Sanitat a proposta del Govern de la Generalitat i suposa un augment de les activitats i aforaments permesos respecte la Fase 1.

La reobertura d’escoles amb accés voluntari i limitat, l’augment fins a 15 persones en reunions o àpats o l’eliminació de franges horàries són alguna de les novetats que es contemplen en aquesta nova fase. També una altra de molt esperada: la reobertura de les platges per al bany. A Mataró també es permetrà, però encara no s'ha fet públic com es regularan els accessos.  

S’han acabat les franges horàries

Decauen les franges horàries que limitaven la llibertat de moviments segons edat, que havien entrar en vigor en la Fase 0 i que es mantenien en la Fase 1. Es pot passejar i practicar esport no professional sense límit d'horari. Malgrat això, el Departament de Salut demana evitar sortir de 10 a 12 del migdia i de 19 a 20, que són les franges reservades als majors de 70 anys i que encara es mantenen com a prioritàries.

Retorn voluntari a les escoles

A la fase 2 s'obren les llars d'infants, escoles, instituts i educació postobligatòria. Pel que fa es escoles d'infantil i primària, podran fer tutories de manera puntual, i amb un màxim de 13 alumnes. En el cas de 6è de Primària, els nens podran tornar a l'aula de manera voluntària per fer un "acompanyament de canvi d'etapa". També amb un aforament de màxim 13 persones per espai. Els instituts també es contemplen l'assistència voluntària amb un màxim de 15 alumnes per espai. Especialment en els cursos terminals que són 4rt d'ESO i 2n de Batxillerat.

Trobades de fins a 15 persones

El màxim de persones que es poden reunir en un domicili o en un establiment passa de 10 a 15 persones. No es comptabilitzen les persones d’una mateixa unitat de convivència i també s’autoritza l’esport en grup. Es manté, això sí, la distància de seguretat entre persones i quan no sigui possible la utilització de mascaretes i la higiene de mans.

Banyar-se a la piscina i a la platja

Una de les novetats més esperades. Reobren les platges per al bany i també les piscines de concurrència pública. En un cas i en l’altre amb regulació d’accés, aforaments limitats i distància obligada entre banyistes. S'hi pot anar en grups de fins a 15 persones. A Mataró fins ara s'ha mantingut tancat l'accés a les platges, fins i tot per al passeig o l'esport. L'Ajuntament ha confirmat que a partir del dilluns els mataronins es podran banyar a les platges tot i que mantenint una distància de 4 metres a la sorra i de 2 metres a l'aigua, entre d'altres condicionants. També es recomana no passejar a pet d'ones. 

Centres comercials oberts

Establiments i locals comercials minoristes de més de 400 metres de superfície podran reobrir, però amb un 40% de l'aforament de cadascuna de les plantes. Caldrà també reservar una franja horària prioritària per als majors de 65 anys. Els centres comercials també podran obrir, però amb limitacions d'accés: un 30% de l'aforament a les zones comunes i del 40% en cadascun dels establiments. 

Dinars o sopars dins de bars i restaurants

Si durant la fase 1 van reobrir les terrasses t, en fase 2 els clients podran fer ús dels interiors a un 40 per cent de l’aforament. Això sí, el consum s'haurà de fer a taula i no en barra, i preferentment amb reserva prèvia.  Discoteques i bars d'oci nocturn no poden obrir encara i les terrasses es mantindran com fins ara amb l’úni canvi d’horari derivat de la desaparició de les franges per edats. 

La regió sanitària com a límit de moviments

En aquesta nova etapa de desescalada està permès anar a un municipi pròxim sempre i quan estigui dins de la mateixa regió sanitària. Cal recordar que Mataró entra dins la gran regió metropolitana derivada de la fusió entre les antigues nord i sud i la pròpia de Barcelona. La mobilitat entre zones només s'autoritza per motius laborals o per causes de força major.

Augmenta l’aforament dels enterraments

En paral·lel a l’augment de capacitat de les trobades, també augmenta l’aforament dels enterraments, que es podran fer amb un màxim de 25 assistents. A més, l'aforament als llocs de culte per assistir, per exemple, a missa, s'amplia d'un terç al 50%. 

Visites a les residències

En la fase 2 també es flexibilitzen les restriccions en les visites a les residències d'avis. Si bé en la fase 1 només està permès en casos "excepcionals" en el segon estadi de la desescalada es poden fer visites en centres que no tinguin cap cas actiu de coronavirus.

Reobertura de teatres i cinemes

Amb la fase 2 començaran a poden reobrirr cinemes, teatres i monuments, però omplint només un terç de la seva capacitat i amb controls per evitar aglomeracions i mantenir la distància de seguretat entre persones. Les butaques hauran d'estar preassignades.

Autoescoles i formació

Està permesa la reobertura de les autoescoles, acadèmies i similars, amb limitació d'un terç de l'aforament. En el cas de les pràctiques de conduir mentre s'estiguin realitzant cal portar mascareta i desinfectar després de l'ús de cada alumne.

Obertura piscines per ús esportiu

A la fase 2 s'autoritza l'obertura de piscines per la "pràctica esportiva individual, sempre sense contacte físic i mantenint les mesures de seguretat i protecció" i la distància de seguretat de dos metres. 

Hotels i allotjaments turístics

A la fase 2 hi ha la reobertura al públic de les zones comunes sempre que no se superi una tercera part de l'aforament. Pel que fa a les activitats d'animació o classes grupals és preferent que aquestes sigui a l'aire lliure, i sempre amb un màxim de 20 persones, evitant l'intercanvi d'objectes i mantenint la distància de 2 metres o bé portant mascaretes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive