L'accés al Varador de Mataró, tancat com la resta de platges
L'accés al Varador de Mataró, tancat com la resta de platges

Redacció - ACN

Mataró manté les platges tancades pel seu “difícil control”

Sis municipis de l’Alt Maresme les obriran dilluns, amb l’entrada a la Fase 2 en la qual Mataró podria entrar el 8 de juny

Mataró ja ha superat els seus primers dies de Fase 1 i manté les seves quatre platges tancades, només accessibles per a la natació i altres esports nàutics en les franges habilitades per a fer exercici. La situació no canviarà en els propers dies pel que les platges, presumiblement, no es reobriran fins l’entrada de la Fase 2, el 8 de juny com a molt aviat.

Si el Ministeri ho autoritza, Mataró -que ha passat a format part de la mateixa regió sanitària que Barcelona i tota la seva àrea metropolitana- podria avançar a la Fase 2 el dilluns 8 de juny. Fins llavors, es dóna per fet que les platges seguiran tancades i sota vigilància policial per impedir el seu ús. Des de l’Ajuntament de Mataró s’argumenta que aquesta és una decisió presa per criteris de seguretat: “La platja de moment està tancada perquè és un espai molt gran i de molt difícil control, i existeix un risc elevat de conductes inadequades, tal i com s'ha vist en d'altres municipis” expliquen fonts de l’Ajuntament. D’aquesta manera, la capital del Maresme no emularia altres localitats comarcals o fins i tot la pròpia Barcelona, que tenen les platges obertes amb usos condicionats. Les condicions d’accés i ús dels 3 quilòmetres de platges mataronines no canviarà fins la Fase 2.

Com s’adapten les platges a la Fase 2?

L’Ajuntament de Mataró està treballant per veure de quina manera podran funcionar les platges en el moment que puguin obrir-se, i s'està pendent d'un protocol que ha d'elaborar la Generalitat adreçat a que els ajuntaments tinguin més clar com ha de ser aquesta temporada Precisament els municipis costaners de l’Alt Maresme que corresponen a una regió sanitària diferent es troben ara enllestint la la reobertura de platges de dilluns que ve, quan passaran a Fase 2. Ho fan amb certa incertesa i diferents mesures de seguretat per adaptar les platges a les restriccions vigents.

Qui ja ha fet avenços és Calella, que ha dividit la platja en 15 sectors per poder fer un millor control de l'aforament de parcel·les de sorra més petites. En total, la platja ocupa una extensió de 173.000 metres quadrats i la seva capacitat màxima és de 40.000 persones. Per tenir un control precís de l'aforament, l'Ajuntament recorrerà a la tecnologia i a través d'una aplicació podrà saber quanta gent hi ha en cada moment a cadascun dels sectors de la platja. També hi haurà vigilants per fer complir les mesures de seguretat. En aquest sentit, es preveu que hi hagi un total de 18 persones treballant en temporada baixa i 23 en temporada alta, dels quals tres seran policies destinats en exclusiva a la platja. L'Ajuntament també reforçarà la informació a través de la megafonia i de cartellera amb recomanacions per mantenir la distància de seguretat per prevenir rebrots de la covid-19.

També establirà mesures de control d'aforament l'Ajuntament de Pineda de Mar, tot i que no ha detallat encara quines seran. El consistori permetrà l'ús recreatiu a les platges en fase 2, d'acord amb el que estableix l'estat d'alarma, però en qualsevol cas l'inici de la temporada de bany està fixat per al 13 de juny.

Això significa que serveis com el de socorrisme o les mesures de control d'aforament que s'acabin implantant no es posaran en marxa fins a aquesta data. També treballa en un pla de contingència de les platges l'Ajuntament de Sant Pol de Mar, tot i que difícilment estarà llest perquè dilluns es puguin establir mesures concretes per controlar l'aforament.

Sense controls per qüestió d’espai

A Canet de Mar la reobertura de les platges es farà sense mesures específiques de control d'aforament, ja que "la gran superfície de platja que té el poble permet no haver de delimitar l'espai". Des del consistori es confia en que hi hagi una actitud responsable per part dels veïns i es compleixin "les mesures higièniques i de seguretat".

Santa Susanna també compta amb una platja d'una gran amplada que no fa patir el consistori per problemes d'aforament. De fet, l'Ajuntament admet que no ha tancat la platja en cap moment de la pandèmia. El problema, reconeixen, pot arribar quan es flexibilitzi la mobilitat entre regions sanitàries i pugui arribar turisme interior. En aquest sentit, l'Ajuntament susannenc acabarà d'enllestir els protocols per garantir la seguretat a les platges en els pròxims dies. La principal mesura, però, passarà per establir controls als dos únics punts d'accés en vehicle privat al litoral del municipi. Aquest cap de setmana ja es preveu fer algunes proves.

Del mateix parer són a Malgrat de Mar, on no es preveuen controls durant la fase 2 de desconfinament. El municipi, amb quatre quilòmetres de platja, no tindrà problemes d'aforament amb els usuaris del propi municipi, tot i que sí preveu reforçar les mesures de vigilància a partir de la fase 3, quan puguin arribar visitants de forma més massiva.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive