Mataró redobla la seva aposta per l'energia solar amb la instal·lació de 30 noves cobertes fotovoltaiques a diferents equipaments de la ciutat. Una estratègia que aposta per la sostenibilitat, l'eficiència econòmica i la lluita contra la pobresa energètica, ja que servirà per reduir la factura a les famílies més vulnerables.
L'alcalde, David Bote, i el regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica, Xesco Gomar, han presentat aquest dilluns, dia 10, la posada en marxa d'aquestes noves cobertes, en un acte celebrat a l'edifici de Can Pericó, un dels set immobles de la ciutat on ja hi ha cobertes fotovoltaiques instal·lades. En els propers mesos se n'instal·laran a trenta punts més, com ara escoles, centres cívics o equipaments esportius.
Amb la posada en marxa d'aquestes noves cobertes, l'Ajuntament espera estalviar fins a 600.000 euros a l'any en factura energètica, així com reduir les emissions en 442 tones anuals de diòxid de carbó. El cost total de la inversió és d'1,6 milions d'euros, el 90% de la qual està finançada per la Diputació de Barcelona.
"És un salt endavant importantíssim", ha assegurat David Bote, que ha posat èmfasis en la creació de les "comunitats energètiques" vinculades a una desena d'aquestes noves cobertes. L'energia excedent que generin aquestes plaques es podrà transferir a famílies vulnerables que visquin a un radi de màxim 500 metres de la seva ubicació, i que veuran reduït el seu rebut de la llum.
"Es tracta d'una mesura social per combatre la pobresa energètica d'aquestes famílies", ha indicat Bote. En un futur, quan es trasposin a l'Estat les lleis europees que s'estan el·laborant en aquest àmbit, el radi s'estendrà a un o dos kilòmetres, de manera que es podran crear comunitats energètiques al conjunt de la ciutat.
La instal·lació de les noves cobertes fotovoltaiques s'emmarca en l'estratègia de Mataró establerta a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a guanyar sostenibilitat i eficiència econòmica. En aquesta mateixa línia destaquen l'ampliació del TubVerd, la renovació de l'enllumenat públic o el canvi en el sistema de recollida de residus.
Comentaris (9)