Els indicadors i la pressió assistencial poden notar l'efecte Setmana Santa
Els indicadors i la pressió assistencial poden notar l'efecte Setmana Santa

L'efecte Setmana Santa sobre la Covid fa por

Salut adverteix que les dades assistencials no són bones però que tants festius han alterat alguns indicadors

Cautela i reserves. Fins i tot por dels responsables de Salut sobre els indicadors epidemiològics de la Covid-19. Si de moment els indicadors de referència sembla que tiren a la baixa (han minvat tant l’índex de risc de rebrot com la velocitat de contagi) hi ha una temença sobre els efectes que pugui tenir la Setmana Santa en aquests i altres barems de seguiment de la pandèmia.

El gran dubte és fins on arribarà l’efecte Setmana Santa. Hi ha previsions del segment més pessimista que anticipen que es pot desencadenar una quarta onada com va passar per Nadal i interpretacions més positives, que creuen que el major nivell de vacunació i la millora del temps permetran evitar un repunt important. 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat avui que cal esperar per valorar la situació epidemiològica i l’efecte real que la Setmana Santa ha tingut en la pandèmia. “Les dades que tenim són de difícil interpretació, però no van bé i no ho veurem clarament fins als dies vinents si estem tenint un infradiagnòstic”.

La trampa dels dies festius

Argimon ha explicat que els dies de vacances s’han comportat com una setmana de dissabtes i diumenges. S’han detectat “molts menys casos perquè menys gent ha anat als serveis sanitaris i, per tant, s’han diagnosticat menys persones”. Aquest fet es veu reflectit en els tests d’antígens ràpids (TAR) en persones simptomàtiques i donen positiu. Precisament, en els darrers dies, aquesta xifra ha experimentat un descens accentuat. A tall d’exemple, el dilluns 29 de març es van registrar 734 TAR positius i, ahir, en canvi, en van ser 298. “Només ahir potser vam detectar més de 300 casos menys, els quals poden haver fet una reunió d’amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar a gent del seu entorn”. Argimon ha recordat que “és d’aquesta manera com s’està propagant el virus”.

Preocupa la positivitat i la pressió assistencial

El secretari de Salut Pública ha afirmat que també preocupa la positivitat, que continua augmentant. La setmana passada era d’un 10,5 % i ahir dilluns ja arribava al 12,9 %. En aquesta mateixa línia, les dades referents a la pressió assistencial als hospitals. “Fa més de 10 dies que les xifres d’ocupació de llits crítics no paren d’augmentar i aquest ritme no el podrem sostenir”. El 26 de març va ser l’últim dia en què es va registrar un descens per sota dels 400 ingressats a les unitats de cures intensives, amb 392. A data d’avui, en són 445.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive