Imatge d'arxiu d'un patinet elèctric similar al que conduïa la dona que va agredir el policia
Imatge d'arxiu d'un patinet elèctric similar al que conduïa la dona que va agredir el policia

Edat mínima de 16 anys i casc obligatori per conduir un patinet elèctric a Mataró

Així ho estableix la nova Ordenança de Mobilitat de mataró, que també prohibeix la circulació de bicicletes per voreres i zones de vianants

Mataró prohibirà conduir patinets elèctrics als menors de 16 anys, i a més serà obligatori dur casc per fer-ho. Així ho estableix la nova ordenança de mobilitat, que l'Ajuntament ja té a punt. El document també prohibirà la circulació de bicicletes per voreres i zones de vianants, a l'igual que ja es fa amb els patinets

L’Ajuntament va aprovar l'avantprojecte d'ordenança per decret i ara l'ha portat a informació pública, de manera que fins al 10 de març la ciutdania pot consultar-lo i fer arribar les seves aportacions al correu electrònic mobilitat@ajmataro.cat. L'ordenança regula tots els aspectes de la mobilitat a la ciutat, fent especial esment als vehicles de mobilitat personal (VMP) com ara els patinets elèctrics, o les bicicletes, que fins ara no han estat objecte d'una regulació prou concreta. 

Des de principis d'any la Policia Local ha començat a multar els conductors de patinets elèctrics que circulin per la vorera i per les zones de vianants, arran de l'entrada en vigor de la mdoficació legislativa que així ho regula. Més enllà de la norma general, però, Mataró aprovarà amb aquesta nova ordenança un seguit de normatives d'aplicació municipal, que són encara més restrictives. 

Ciclistes pel carril de la Ronda Cervantes. Foto: R. Gallofré

Ciclistes pel carril de la Ronda Cervantes. Foto: R. Gallofré

En l'àmbit dels vehicles de mobilitat personal, s'estableix que a Mataró  l’edat mínima per conduir-los serà 16 anys i el conductor haurà de portar obligatòriament casc de protecció homologat. Es prohibeix la seva circulació per les zones de vianants, com ja estableix la normativa superior, i a Mataró tampoc podran circular per la calçada de les vies que tenen limitada la velocitat a 50 km/h. També es preveu habilitar un registre municipal d’aquest tipus de vehicles. Els patinets no elèctrics, monopatins i similars sí que poden circular per les voreres i carrers residencials a una velocitat adaptada a pas de persona, i s’estableix l’ús obligatori del casc de protecció homologat per a les persones menors de 16 anys.

Pel que fa a les bicicletes, se'n prohibeix també la circulació per voreres i per zones e vianants, tal i com passa amb els patinets i com estableix el Reglament General de Circulació (art. 121.5). L’avantprojecte d’Ordenança de Mobilitat contempla però una excepció quan la persona conductora sigui menor de 12 anys i ho faci acompanyada d’un adult a peu, a una velocitat que no superi els 5 km/h i mantenint una distància de seguretat d’1 metre respecte dels vianants.

 

Arxivat a:

Comentaris (22)

Mariona Fa 5 mesos
Los que van en bici se creen "ecologistas", "gente de bien", pero seguro que en su garage tiene dos coches que gastan lo suyo. Mi experiencia es que los ciclistas van por donde quieren, ahora por la acera, ahora por la calzada, ahora soy un peaton, ahora un coche. No respetan semaforos ni de coches ni de peatones. Y los del patinete electrico igual. Amos y señores de la calle (toda la calle). ¿En la Riera pueden ir bicis y patinetes sorteando peatones? Pues pocos accidentes han habido.
Ecologista Fa 4 mesos
Mariona no ens ho creiem, ho som. Al meu garatge nomès hi ha un cotxe, que és híbrid i que a més nomès el tenim per emergències. De normal vaig amb bici perquè no contamina. Et sembla prou per poguer dir que soc ecologista? Què més necessites? Tenir conciència ecologista i voler reduir la contaminació dintre de les possibilitats de cadascú no és res dolent... I si ens regulen la normativa i ens diuen què es pot fer i què no, estupendo per tots, no?
Victor Fa 5 mesos
Tot perfecte, pero si volen que patinets i bicis vagin per l'asfalt, toca tenir carrers en condicions...
Mataroní Fa 5 mesos
Estaría bé que concretessin alguns punts conflictius.....zones peatonals del centre no es podrà anar ? Hi han molts pares i mares que porten nens a cole !! Zona parcs , parc central, tampoc es podrà circular ? Passeig marítim i zona port tampoc ??? Llavors on caram podrem anar a estirar una mica les cames amb bici i amb nens ?? A vegades tinc la sensació de que qui decideix les normes te manies rares i sobretot, incoherents.......
Les bicicletes i els patinets, per la calçada. Fa 5 mesos
A tots els llocs que dius hi podràs anar, però passant per la calçada que és el lloc que sempre havien utilitzat les bicicletes i és el lloc han ara hauran de tornar després de tant de temps de fer el que els donés la gana.
Xevi Fa 5 mesos
Regular si, prohibir no. A Mataró mes papistes que el papa. Es prohibeix tot, pero no es controla res després. Es a dir, les bicis no podran anar pel passeig maritim? O haurem d'anar corrent darrere el fill? Fixeu-vos amb altres ciutats si us plau
Papus Fa 5 mesos
Tota la vida demananant la fi del cotxe de gasolina i que si els vehicles ecològics son la solució i arribat el moment es prohibeixen. El patinet elèctric ha arribat per quedar-se. És un bon invent, pràctic, net, silenciós. Que cal una regulació està clar, velocitat mèxima... fins i tot si calgúes matricular-los. Habiliteu a la riera i a altres vies grans una zona per a bicicletes i patinets. Tot i que ja sabem que durant dècades hi haurà gent no s'hi acostumarà.
Regular i prohibir Fa 5 mesos
Algunes coses s'han de regular i algunes altres s'han de prohibir. Per exemple, prohibir matar, prohibir escupir a terra pel carrrer, prohibir anar en bicicleta per la vorera, prohibir portar a orinar el cos a cal veí. No et sembla bé?
Ciutadà Fa 5 mesos
Tota aquesta normativa ho trobo molt bé tot hi que no estaria de més que disposesin d'una petita assegurança. De la manera que circulen no és d'estranyar que et puguin atropellar i després ningú és vol fer càrrec de les lesions que et puguin ocasionar
Accidents Fa 5 mesos
No sóc futuròleg però em temo una pujada d'accidents d'usuaris de dues rodes. És el que passa quan no hi ha carrils habilitats per aquests vehicles. Com sempre, l'administració fa tard
Anna Fa 5 mesos
No em sembla malament que es reguli, però si que em sembla una mica contradictori que només es posin límits i no s’incentivi aquest tipus de transport, donat que no contamina... no creieu que una ciutat verda i moderna n’hauria de promocionar i facilitar-ne l’ús?
Regular Fa 5 mesos
Regular significa posar normes de comportament. I si volem anar bé, que tothom les compleixi. Una norma de comportament dels vehicles és que vagin per on han d'anar i per on havien anat sempre: per la calçada.
Montse Fa 5 mesos
Li heu de donar una volta "senyors" de l'ajuntament ...segons el que llegeixo una familia amb nens menors de 12 anys ja no pot anar junta en bici a no ser que els adults baixin de la bici? A les ciutats la velocitat calcada està limitada generalment a 50km per on hauran d'anar bicis, patinets.....? Ja no podem passejar tampoc en bici pel passeig maritim ni pel port..... Quedi per davant que estic d'acord amb una regulació i comportament correcte per tothom.
Joan Fa 4 mesos
Una familia amb nens i tots en bici per la Riera? Clar, home, clar. Passa, passa, que ja s'apartartan els altres.
Anna Fa 5 mesos
La normativa fa referència a que els menors de 12 anys poden anar amb bicicleta per la vorera sempre que els seus pares vagin a peu. Si els pares també van amb bicicleta és normal que no puguin anar per la vorera amb la resta de vianants
Gemma Fa 5 mesos
Està molt bé, però no m'ha quedat clar a partir de quan entra en vigor aquesta normativa?
2 de gener de 2021 Fa 5 mesos
La normativa sobre els patinets va entrar en vigor el 2 de gener per tot Espanya. Les bicicletes ja estaven regulades amb anterioritat i tenien prohibit circular per la vorera.
Anonim Fa 5 mesos
El meu no es un comentari, nomes es per a dir que ja no rebo el Capgros al meu whatssap i el voldria tornar a rebre. Gracies

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive