Demanen canvis legals contra les ocupacions. Foto: R.Gallofré
Demanen canvis legals contra les ocupacions. Foto: R.Gallofré

Demanen canvis legals per aturar les ocupacions

La regidora Núria Moreno i la degana del Col·legi d’Advocats de Mataró firmen un article on demanen abordar la problemàtica d’habitatge donant més competències als ajuntaments

Per frenar la proliferació d’ocupacions a càrrecs de màfies organitzades i la sensació d’inseguretat i impunitat d’aquestes que hi ha entre la ciutadania fan falta canvis legals. Aquesta és la tesi que defensen en un article conjunt la regidora d’urbanisme de Mataró Núria Moreno i la degana del Col·legi d’Advocats Maria Pastor

Els darrers dies i setmanes, la problemàtica de les ocupacions de pisos ha fet un salt qualitatiu des del punt de vista mediàtic, amb declaracions polèmiques incloses de la Ministra de Justícia Margarita Robles que deia que la llei vigent ja contenia instruments suficients per evitar les ocupacions delictives. Ara són dues de les principals responsables mataronines, una al capdavant d’urbanisme de l’Ajuntament i l’altra del Col·legi d’Advocats, les que uneixen les seves plomes en un article al portal jurídic Confilegal per demanar una modulació legal perquè els Ajuntaments puguin intervenir per evitar els delictes.

Maria Pastor, la nova degana.

Maria Pastor, la nova degana del Col·legi d'Advocats

Actuar per defensar drets

“Hem de treure a les màfies de la seva zona de confort”, exclamen Moreno i Pastor en un article en el qual afirmen que “la percepció és que fins avui una part dels poders públics no han estat conscients de la magnitud i la tipologia de les okupacions a les quals ens estem enfrontant (entrant en debats ideològics erronis) el que ha restat voluntat i la necessària contundència per a fer-los front. No sols estem parlant del dret a la propietat, sinó el dret a la seguretat ciutadana que ha de garantir que es puguin exercir els drets individuals sense impedir als altres gaudir dels seus”.

Les dues advocades aposten per aprofitar legalment lleis com la 18/2007 del dret a l'habitatge que habilita a penalitzar i exigir responsabilitats a aquells bancs o fons d'inversió que com a propietaris desatenen les seves obligacions de conservar-ho, mantenir-ho i donar-li ús i posen en valor que el govern central, al desembre, en el seu últim decret de lloguer habilita als Ajuntaments exigir un recàrrec de fins al 50% de la quota líquida en l'Impost sobre Béns immobles (IBI) en els casos d'habitatges desocupats. No obstant això, aposten per canvis necessaris en l’àmbit legislatiu que del que actualment les ocupacions es valen. 

La portaveu socialista, Núria Moreno

Núria Moreno, regidora d'urbanisme

Les propostes concretes

La regidora i la degana aposten per estudiar com actuen països com França, Holanda i Regne Unit davant de casos similars i demanen “ampliar mitjançant una reforma de la Llei de règim local de les competències dels Ajuntaments i entre elles la de Seguretat i convivència ciutadana en cas d'ocupació il·legal dels habitatges i modificar la legislació sobre propietat horitzontal per a permetre una actuació més àgil i eficient davant els tribunals per part dels presidents de les comunitats de propietaris, així com procedir a una modificació del Codi Penal que permeti adoptar motivadament una mesura cautelar de desallotjament en el termini màxim de 48 hores des de la seva petició davant un Jutge”.

Moreno i Pastor clamen per “una política d'urgència abans els casos de les okupacions il·legals i una política social rehabilitadora per part de les administracions cap a famílies amb el risc d'exclusió”.

Comentaris (4)

Gemma Fa 1 mes
- Mà ferma contra les ocupacions (delictives o no) i desallotjament immediat preventiu dels ocupes de qualsevol immoble. - Mà duríssima contra bancs, grans tenidors i fons voltor que desatenen propietats de manera que n'afavoreixen l'ocupació. Aplicació implacable de lleis com: . Llei 5/2018 d’11 de juny (“llei antiokupes”) . Llei 18/2007 de 28 de desembre del dret a l’habitatge (per penalitzar i exigir responsabilitats a bancs i fons d’inversió propietaris que tenen immobles
jordi Fa 1 mes
Fins que no ocupin la casa de la ministe no hi verua la necesitat de fer quelcom. I les actuacions no han de ser judicials (mesos d'espera), han de ser policials inmediates i despres judicials.
roberto rodrigo Fa 1 mes
Es sencillo: OKUPACIÓN=PRISIÓN y listo.
a nuria Fa 1 mes
No es per res Nuria Moreno però en teniu a Madrid els vostres companys governant per canviar tot això i després els vostres socis de Podemos perquè es menjin les seves paraules de fer-nos veure que l'okupació es legal i que mentrestant donin les seves cases perquè els hi okupin a veure que em pensen aquests hipòcrites i sense empatia cap al ciutadà currant i honrat que pateix les declaracions d'aquests polítics irresponsables.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive