La preinscripció escolar s'adapta a les restriccions de la Covid
La preinscripció escolar s'adapta a les restriccions de la Covid

Un curs marcat pels protocols i les mesures estrictes per combatre la Covid

L'alumnat farà entrades "esglaonades i en grups" als centres i se li prendrà la temperatura, i Salut farà de 8.000 a 20.000 PCR diàries als estudiants amb equips mòbils

L'alumnat farà entrades "esglaonades i en grups" als centres escolars a partir d'aquest dilluns dia 14 d'octubre, data d'inici del curs 2020-21 marcat per la pandèmia de Covid-19. Així van explicar el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, els detalls de la tornada a les aules, en roda de premsa el 25 d’agost passat. També es prendrà la temperatura als i les estudiants. Sobre la previsió de fer 500.000 proves de PCR, Salut confia en fer-ne 8.000 diàries entre el 15 de setembre i el 9 d'octubre amb equips mòbils, i arribar a fer-ne 20.000 diàries en una segona etapa des de mitjans d'octubre fins al 15 de novembre. Vergés i Bargalló van insistir en la importància dels "grups estables de convivència" per facilitar la traçabilitat de casos que es donin al centres.

El Govern vol garantir l'inici de curs. "No podem fer res més que obrir les escoles, tenim el deure d'obrir-les, i les hem d'obrir", va asseverar Bargalló, que ha garantit que el curs serà sempre presencial a infantil i primària. Vergés va afegir que "en cap cas" l'executiu no preveu interrompre l'activitat lectiva durant el nou curs escolar. Tot plegat, seguint el pla d’actuació que ha aprovat la Generalitat, avalat pel Procicat al juliol, amb mesures per aplicar en l'obertura dels centres educatius de primària fins als estudis superiors.

El conseller d'Educació també va anunciar que les classes hauran de ser "el més reduïdes possibles", sense concretar les ràtios a secundària. A Primària no es podran superar, teòricament, els 20 alumnes per classe. La mascareta serà obligatòria a l'ESO, i a infantil i primària d’entrada en totes les circumstàncies, tot i que en un primer moment la Generalitat ho limitava a quan el territori del centre estigui en vermell, o sigui, en una situació epidemiològica alta. Bargalló també va apuntar que les classes es reduiran, i duraran 55 minuts i no una hora, per poder ventilar les aules. A més es demanarà respectar la distància de seguretat entre els grups estables tant a l'hora del pati com al menjador.

 

I si un alumne o un professor dona positiu?

El protocol establert pels departaments d’Educació i de Salut estableix que tota la classe es posi en quarantena durant 14 dies si durant el curs es detecta un positiu de Covid en un alumne o professor. Aquesta mesura també és d’aplicació encara que els companys i el professorat del mateix grup donin negatiu en les proves PCR. Mentre el cas sigui només sospitós (estigui a l’espera dels resultats de les proves), la quarantena només s’aplicarà a la persona afectada. Pel que fa al tancament d’escoles, es preveu que es pugui dura a terme en cas de dos positius en dos grups diferents, si ho decreta l’autoritat sanitària.

Segons el protocol marcat per la Generalitat No es pot anar a l’escola, si l’infant, adolescent o la persona adulta:

 

Accions contra l’absentisme escolar

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que el Govern prendrà "totes les mesures" contra les famílies que no portin els infants a les escoles: "Se'n diu absentisme escolar", va remarcar el president. Torra va insistir que és "clau" que l'alumnat torni a les escoles a partir del 14 de setembre. En aquesta mateixa línia, la Fiscalia General de l'Estat (FGE) ha alertat que els casos d'absentisme escolar que no tinguin una justificació “clara i determinant” poden motivar accions penals contra els pares o tutors del menors. L'FGE recorda que la desatenció “voluntària, injustificada i persistent” de l'obligació de dur els nens a l'escola comportarà les “conseqüències legals derivades de l'incompliment dels deures inherents a la pàtria potestat”.

El problema de l’incompliment de les ratios

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va admetre dissabte passat, en declaracions a RAC 1 que un 30% dels grups d'alumnes a les escoles públiques –a infantil, primària i secundària- incompleixen les ràtios d'un màxim de 20 nens per aul. "Els centres no saben com resoldre-ho o ho estan resolent en aquests moments", va apuntar, a 9 dies de començar el curs. "En cas que sigui necessari, es contractaran més professors. Però no és la solució en tots els casos", va afegir.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Sílvia Fa 2 anys
Si de cas l’inici serà 14 de setembre, no 14 d’octubre...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive