Una aula del Joan Coromines
Notícies relacionades
Una aula del Joan Coromines

Silvia Ruiz

Cultivant el desig d’aprendre

L'Escola Joan Coromines és una de les que fa més temps que aplica un model pedagògic alternatiu a Mataró

A Mataró són diverses les escoles que aposten per un ensenyament escolar alternatiu en major o menor mesura. Un dels exemples més clars i amb una trajectòria més llarga en aquest sentit és el Joan Coromines. Aquest centre públic mataroní fuig dels esquemes tradicionals, de llibres i d’assignatures fixes, i aposta pel treball en projectes. Els temes d'aquests projectes "sorgeixen al llarg del curs, fruit de considerar l’aula un lloc on l’exterior hi entra i surt amb normalitat”, afirma la directora de l’escola, Maria Rius. Apareixen quan els alumnes fan sortides, quan el mestre o els propis estudiants porten textos notícies o objectes a l'aula, o simplement en l'observació de l'entorn i els canvis que hi succeeixen.

L'escola treballa per projectes, a partir de temes que els alumnes descobreixen al seu entorn

D’on surten els pollets? Aquesta pregunta forma part d’un dels projectes que estan desenvolupant els alumnes d’Educació Infantil, i que va sorgir precisament d’una sortida dels petits a una granja. “D'ous que tenen a casa no surten pollets, així que els propis infants són els que es pregunten d'on vénen”, explica Rius. A partir d'aquí comencen a construir teories, experimenten portant una incubadora a l’aula, mesuren pes, observen i anoten els canvis, i treballen des de la documentació, l'ajuda d'experts i la pròpia experiència.  

coromines horitzontal

Com es van formar els fòssils? És una altra de les preguntes que, en aquest cas, es fan els estudiants de 4t de Primària. Com en el cas anterior, els estudiants segueixen la metodologia del treball per projectes basada en desenvolupar el  pensament científic, segons explica Rius: “Individualment pensem i representem teories de com creiem que es van formar els fòssils, les analitzem en grup per construir una teoria grupal, fem experiments i simulacions per comprendre què va passar i aportem documents (vídeos, textos, notícies...) que ens ajudin a respondre els dubtes”.

"Considerem que l'aula és un lloc on l'exterior hi entra i hi surt amb normalitat"

Els alumnes s’endinsen amb continguts curriculars que els ajuden a comprendre els fets, com per exemple, conèixer com és la Terra per dins i el moviment de les plaques tectòniques. Un cop finalitzat el projecte, els alumnes comuniquen a la resta de l’escola el que ha après, elaborant una exposició amb maquetes, dibuixos o textos.

Aprendre des de la pràctica

Ja ho diuen que per aprendre no hi ha res com posar-ho en pràctica, i és precisament aquesta filosofia la que millor defineix el funcionament de les classes al Joan Coromines. “A l’hora d’aprendre, per exemple, com es van formar les muntanyes o el moviment de les plaques tectòniques, el que fem és representar-ho manualment per així poder acostar-nos més i analitzar-ho de primera mà”, comenta Rius. A més, en el desenvolupament intern de les classes es fomenta especialment el treball en equip, on tothom ha d’aportar, participar i dir la seva. “Tots els alumnes i les seves aportacions són necessàries per poder avançar com a grup i créixer individualment”, destaca la directora.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive