Balcons engalanats al carrer d'Eduard Alcoy. Foto: cedida
Balcons engalanats al carrer d'Eduard Alcoy. Foto: cedida

El carrer de Mataró que no es perd cap festa del calendari

Els veïns del carrer Eduard Alcoy, a Vista Alegre, engalanen els balcons per cada ocasió sonada des de l’inici del confinament

Aquest 2020 no hi ha hagut Sant Jordi, ni Feria de Abril, ni festes de la Creu de Maig ni Romeria Rociera ni Mare de Déu de Montserrat. I pràcticament no hi haurà Sant Joan. El confinament ha obligat a la ciutadania de Mataró a no poder celebrar tradicions i festes com s’acostuma a fer. Però no a tota la ciutat ha sigut així: a dalt de Vista Alegre, com si fos el llogaret dels gals d’Astèrix, el Carrer d’Eduard Alcoy el veïnat s’ha ressistit a perdre el calendari. I s’han muntat ells mateixos les festes.

“És una mica allò de al mal temps, bona cara. Amb el confinament i tancats a casa tothom feia una mica el que podia per entretenir-nos i vam acabar creant una nova tradició”, explica José María Alcaraz, un dels veïns promotors de la iniciativa. Al carrer d’Alcoy, on encara ara se segueix secundant la convocatòria diària a les vuit del vespre per aplaudir els sanitaris que lluiten contra la Covid-19, el sentiment comunitari entre veïns va anar en augment arran de la idea d’engalanar els balcons de cadascuna de les cites especials del calendari. Una de les primeres va ser Setmana Santa, quan alguns veïns van treure imatgeria religiosa. Després, a cada festa o data senyalada, la convocatòria va anar en augment. Fins a 70 veïns han acabat col·laborant perquè la imatge del carrer recordi les festes que no es poden celebrar aquest any.

Detall d'una de les decoracions

La versió de la Romería Rociera del carrer

Hi ha un precedent històric, ja, en aquest carrer on els veïns són especialment col·laboratius a l’hora d’engalanar balcons des de fa anys, sigui en motiu de festes religioses o per exemple fent-hi el pessebre per Nadal.

El carrer ha celebrat ocasions com la Setmana Santa

Corpus, catifes de flors i després Sant Joan

Aquests dies, els balcons del carrer més festiu de Mataró durant el confinament, s’han vestit en motiu de la festa del Corpus. Estan preparant catifes de flors per la setmana que ve i també tenen pensat com vestir el carrer de Sant Joan quan s’acosti la Revetlla. “Quan un dels veïns té una idea la diu i cada casa decideix si s’hi afegeix o no, estem ben entretinguts fent les decoracions”, explica Alcaraz. 

Estan tan animats i tenen tan bona rebuda que, per exemple, també vestiran el carrer de San Fermín pels volts del 7 de juliol i fins i tot miraran de fer algun dels ‘encierros’ de les festes de Pamplona, sempre de forma simbòlica.

Detall de les decoracions del Carrer d'Alcoy

Una altra de les ocasions senyalades del calendariEl calendari festiu complet

En el decurs d’aquests tres mesos, el Carrer d’Eduard Alcoy s’ha engalanat amb motius com les Creus de Maig, la Feria de Abril, la Romeria Rociera, els patis de Còrdova, San Isidro de Madrid o la Mare de Déu de Montserrat. Cada casa es fa la seva pròpia decoració evocativa de la festa que tocaria en un any sense confinament. Per Sant Jordi, per exemple, el carrer es va engalanar amb més de 100 senyeres, la imatge del Sant o llibres. La música també fa acte de presència, fent sonar sardanes el 23 d’abril o sevillanes quan els balcons evocaven el Rocío o la Feria de Abril de Sevilla. 

Els temps de confinament han fet cohesionar encara més aquest carrer de cases adossades del barri de Vista Alegre de Mataró. Un veïnat amant de les festes i que sense sortir de casa i tirant d’enginy, manualitats i il·lusió, estan completant una col·lecció d’imatges, festes i bons records realment singular en un any com aquest 2020 marcat per la pandèmia.

Altar a la Moreneta en motiu de la Mare de Déu de Montserrat

 

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive