Que les persones se sentin orgulloses del lloc on viuen, que el cuidin, que el gaudeixin i que contribueixin a la seva millora I visibilitzar l’espai públic com a lloc positiu de relació. Aquest és l’objectiu de la nova campanya de civisme impulsada per l’Ajuntament de Mataró a Cerdanyola, per una banda, i Rocafonda, el Palau i l’Escorxador, per l’altra. Toca tenir cura dels barris més empobrits i amb una situació socioeconòmica més delicada, quelcom que entre altres conseqüències es deriva en una degradació dels espais públics i en problemes de convivència
Amb els lemes “Cerdanyola t’estima, cuida-la!” i “Jo vull millorar Rocafonda, el Palau, l’Escorxador. I tu?” es vol conscienciar la ciutadania fomentant els valors de la convivència i el civisme. Aquest és un projecte col·laboratiu i comunitari, cocreat entre diverses entitats, particulars, escoles i serveis de l’Ajuntament. El proper dimarts 1 de març, a les 11 h del matí a la Plaça Isla Cristina de Cerdanyola, i el dissabte 5 de març, a les 17.30 hores a la plaça Joan XXIII, a Rocafonda, es dona el tret de sortida de la campanya del projecte per tenir cura del barri. Durant el mes de març es podran veure pels carrers de Cerdanyola i de Rocafonda, el Palau, l’Escorxador missatges amb l’objectiu de promoure el bon veïnatge i el respecte pels elements de la via pública.
Unes etiquetes amb missatge
Els missatges, en diferents llengües per tal d’arribar a gran part de la ciutadania, s’han imprès en format d'etiqueta per penjar en carrers, places i elements del mobiliari urbà com papereres, bancs, baranes, fonts, arbres, jardineres... També s'han elaborat unes pancartes, cartells, panells informatius i publicitat a Mataró Bus.
D’on surt aquesta campanya?
Per a la consecució del projecte es va constituir un grup de treball a cada territori, de caire intercultural i intergeneracional, que des del mes d’octubre de 2021 s’ha reunit periòdicament per escollir els lemes, pensar els diferents missatges i decidir conjuntament la ubicació de les etiquetes, realitzant rutes i observació a l’espai públic dels dos territoris. Aquest grup de treball l’han format entitats, persones a títol individual i altres col·lectius. Cal destacar la implicació activa dels alumnes de secundària de diferents centres educatius de la ciutat com l'Institut Escola Àngela Bransuela o l’Institut Escola Mar Mediterrània, que a través del Servei Comunitari han participat en el projecte. També hi han col·laborat l’Escola Josep Montserrat i els Espais Joves de Cerdanyola i de Rocafonda-El Palau.
Amb motiu de l’inici de la campanya, l’acte inicial es portarà a terme a l’1 de març a la Plaça d’Isla Cristina a Cerdanyola i el 5 de març, a la plaça de Joan XXIII a Rocafonda, i consistirà en un espectacle de dansa i la lectura d’uns textos per expressar els valors del projecte per part de les persones participants, com són el respecte, el dret al descans, la neteja, el dret a l’oci, l’amistat, l’orgull de pertànyer al seu barri, etc.
Actuacions com aquesta es desenvolupen en el marc dels Plans d'Actuació Integral de Cerdanyola i de Rocafonda, El Palau, l'Escorxador, i estan emmarcades dins del Programa de comunicació en positiu i cura dels barris, elaborat en col·laboració amb els agents socials del territori i finançat per la Diputació de Barcelona dins el projecte de Barris i Comunitats, motors de transformació social.
Comentaris (12)