Assistent virtual per comunicar els ajuts socials
Assistent virtual per comunicar els ajuts socials

Un assistent virtual per comunicar als ciutadans els ajuts socials que els pertoquen

Mataró participa en el projecte Gàvius, una aplicació mòbil que vol fomentar una administració pública intel·ligent al servei de la ciutadania

L’administració pública treballa a ritme per posar-se al dia en l’àmbit de la digitalització i l’Ajuntament de Mataró n’és un clar exemple amb la implementació, entre d’altres, de la Seu Electrònica on la ciutadania pot fer tot un seguit de tràmits online. Aquesta transformació digital de l’administració ha pres més rellevància amb l’arribada de la Covid-19, fet que ha accelerat aquest procés en el que tothom estem immersos. En aquesta línia, es troba el projecte Gàvius, una iniciativa finançada amb fons europeus que compta amb la participació de l’Ajuntament de Mataró.

Gavius es un projecte finançat per les Urban Innovative Actions

Què és Gàvius? Una eina que està en procés de desenvolupament i que es presenta com un assistent virtual per comunicar als ciutadans els ajuts socials que els pertoquen. Tindrà forma d’aplicació mòbil i el seu objectiu és “fer més fàcil la vida als ciutadans”, tal i com va dir l’alcalde de Mataró, David Bote, en la presentació del projecte celebrada al TecnoCampus. La iniciativa és un dels 20 projectes seleccionats entre els 175 presentats als fons Urban Innovative Actions, té un pressupost de 5,3 milions d’euros dels quals 4,2 estan coberts pels fons europeus.

mataró batega 3

Gàvius esdevindrà una aplicació mòbil

El projecte està liderat per l’Ajuntament de Gavà i Mataró n’és un dels partners, al costat d’altres administracions públiques, empreses i universitats.  “És un projecte amb un alt component tecnològic però també amb un clar propòsit social, dissenyat per assolir una ciutat de drets i justa, on tothom pugui accedir als serveis” va recalcar Bote. En la mateixa línia es va expressar l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez: “Volem que Gàvius sigui l’inici d’una revolució per a les nostres administracions i la manera com es relacionen amb els ciutadans”.

Està liderat per l’Ajuntament de Gavà i Mataró n’és un dels partners

Però com funcionarà Gàvius? El projecte, que encara està en desenvolupament, preveu crear una app molt senzilla d’utilitzar, de cara a evitar la bretxa digital i que tota mena de col·lectius puguin fer-la servir. L’aplicatiu mòbil utilitzarà el reconeixement biomètric per identificar l’usuari, el qual podrà establir quines dades personals facilita a l’administració, de manera que es vol garantir al 100% la privadesa i seguretat. A través de l’app les administracions podran comunicar a la ciutadania de forma proactiva els ajuts socials que tenen a l’abast, i els veïns i veïnes podran tramitar-los i rebre’ls de forma còmoda, ràpida i senzilla. Abans de l’estiu ja s’haurà dissenyat un prototip de l’app, que es testejarà fins a finals d’any, de cara a poder fer la prova pilot a partir del 2022. Si tot segueix el seu curs la implementació es durà a terme l’any 2023 als Ajuntaments de Mataró i de Gavà, de cara a que es pugui exportar a altres administracions de l’Estat i de la Unió Europea.

Implicació ciutadana

ES pot participar en l’elaboració del projecte a la plataforma decidimmataro.cat

Una de les particularitats del projecte és el seu procés de cocreació, que permet una implicació directa dels usuàries i usuàries finals, així com del personal tècnic i gestor que intervé en la tramitació dels ajuts socials. Aquest procés inclou entrevistes a les parts implicades i processos d’observació de les dinàmiques que s’estableixen entre elles, de cara a facilitar que el funcionament del futur assistent virtual sigui el més eficaç i adequat possible. En el cas de Mataró, la ciutadania pot prendre-hi part a través de la plataforma de participació ciutadana www.decidimmataro.cat. Els participants poden respondre una enquesta i, si hi estan interessats, formar part d’un grup de treball que comptarà amb sessions calendaritzades.

La “quàdruple hèlix”

El desenvolupament projecte implica l’administració pública, la ciutadania, l’àmbit universitari i de recerca i el món empresarial. Així, a banda dels Ajuntaments de Gavà i Mataró i dels seus veïns i veïnes,  Gavius compta com a partners amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya, el CIMNE de la Universitat Politècnica de Catalunya, la plataforma i les empreses Inetum i EY.

mataró batega 2

Trobada de les parts implicades en el projecte Gavius

El mataroní Sergio Rodríguez, director de l’àrea de sector públic d’Inetum Catalunya, destaca que “l’administració pública ha de saber dirigir-se a un nou ciutadà cada cop més avesat als tràmits digitals”, i que ho pot fer a través de tecnologies ja existents com les que s’aplicaran a Gàvius. “Parlem de sistemes biomètrics, robotitzacions i intel·ligència artificial, que s’estan aplicant amb èxit en altres camps”. Rodríguez constata que “avui en dia tothom té un mòbil, independentment de la franja d’edat” i que de cara a superar la bretxa digital “l’administració ha de ser proactiva i anticipar-se al ciutadà per oferir-li el servei abans que ell l’hagi de demanar”. Per la seva banda, Cecilio Angulo, professor de la UPC, espera que Gàvius, entre d’altres avantatges, permeti a les administracions “comptar amb més dades i coneixements per poder definir quants recursos cal destinar a cada àmbit, en base a la demanda real dels ciutadans”.

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive