Anuari 2021: Carrils bici per canviar Mataró
Anuari 2021: Carrils bici per canviar Mataró

Anuari 2021: Carrils bici per canviar Mataró

El com s’implementa l’Anella Ciclista ha aixecat crítiques i controvèrsia i ha estat un dels temes de l'any

Segurament de tots els pòsits que deixa 2021 a la ciutat cap haurà estat tan comentat com el de la implementació de l’Anella Ciclista. El desplegament d’una extensa xarxa de carrils per a ús de bicicletes i patinets (VMP en l’argot tècnic) sobretot a partir de l’estiu ha respost al mateix patró que tots els canvis viaris: entre la novetat, la transició i el resultat, les queixes i la polèmica estan garantides. Més enllà de l’aplicació pràctica (com i quan es fan les obres) el cert és que la implementació d’una de les xarxes més llargues de carrils bici entre les ciutats catalanes com Mataró era una compromís unànime que se sabia i es coneixia que es faria. 

Les crítiques venen sobretot per part de conductors i usuaris de transport privat (de cotxes) ja que la creació dels nous vials els resta espai de circulació i aparcament. La controvèrsia és la de sempre i aquí el discurs del perquè de tot aquest canvi va de medi ambient i sostenibilitat: cal canviar com ens movem per la ciutat per fer-ho de forma més sostenible. Nous espais peatonals, el Port, l’escullera fins a Cabrera (no oficialment oberta) o el tancament horari d’espais al vehicle (com la prova pilot al carrer Cuba) van en línies similars.

LA FOTO: La instal·lació de l’Anella Ciclista a bona part de la ciutat a partir de l’estiu és la plasmació del canvi de paradigma que es vol forçar per moure’s per Mataró.

LA FOTO: La instal·lació de l’Anella Ciclista a bona part de la ciutat a partir de l’estiu és la plasmació del canvi de paradigma que es vol forçar per moure’s per Mataró. 

Al cap i a la fi, en certa manera, es vol canviar Mataró i els mataronins. Els seus hàbits i la seva mobilitat. Fent carrils primer, que hi passi més gent vindrà després. 

Una ordenança que ara s'ha de complir

En clau de mobilitat interna, dins de Mataró, l’Anella Ciclista és l’obra de referència però l’eina clau és la nova ordenança de mobilitat aprovada i ja en vigor. Es tracta de la regulació que ha de fer conviure els diferents vehicles, sobretot a fi de protegir el vianant. L’antiga no recollia la naturalesa dels VMP, que ara passen pel tub. Toca, per tant, que es compleixi (i que sobretot patinets i biciclistes temeraris) deixin de fer eslàloms entre persones que van i venen. El casc obligatori, les edats mínimes o les velocitats màximes són nous elements clau.


LA FIRMA: Qüestió de canviar els hàbits

Arnau Vilardell
Soci de Som Mobilitat

2 mobilitat Arnau Vilardell Som Mobilitat

Quin final d’any més intens.Estem vivint una època (no només a Mataró) de grans canvis en com ens movem. Canvis que necessitem per viure amb més salut i no morir perquè respirem i per poder minimitzar els efectes del canvi climàtic que ja son visibles i que en moltes zones del món el seu impacte és abrumador. Ahir ho sabíem. Avui és una evidència. Demà serà pitjor. 

Per fer front a aquesta realitat ens toca fer un pas endavant i canviar els nostres costums. De tots els hàbits i de la mobilitat també. Una dada: el 23% de les emissions mundials de CO2 son deguts a l’energia que mou el transport. D’aquest, els cotxes son els responsables del 40%. Tinguem-ho clar, no hi ha transició energètica ni tindrem una segona oportunitat sense canviar el model de mobilitat actual! Hem d’aparcar definitivament el cotxe privat de combustió i accelerar mobilitats més sostenibles.

Una proposta per substituir moltes de les mobilitats en cotxe diàries o setmanals: deixeu el cotxe i aneu a peu, en bicicleta o en transport públic. Dediquem més temps i de més qualitat a moure’ns pels nostres barris. Mataró és una ciutat a mida que hem de ser capaços de retrobar i caminar-la. No cal agafar el cotxe sempre. Només cal trobar 5 minuts més per poder-ho fer a peu o en bicicleta. 

Estem fent tard i totes i tots ens hi hem de posar. Hem de canviar els hàbits. Necessitem més voreres més amples i verdes, més carrers per a vianants, més carrils bici, més transport públic i aparcar definitivament el cotxe de combustió privat. I ho hem de fer junts i ho hem de fer sense deixar-nos a ningú pel camí. De forma col·lectiva i deixant de mirar-nos el melic. Què faràs demà? Aparquem el teu cotxe i anem a peu o en bici o en transport públic. Només 5 minuts més i totes i tots respirem més i millor.  

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive