Els Bombers en una actuació a la Ronda Cervantes, on hi ha anella ciclista
Els Bombers en una actuació a la Ronda Cervantes, on hi ha anella ciclista

Els bombers reclamen canvis a l'anella ciclista perquè no sigui una trampa per als seus camions

Hi ha punts de la xarxa de carrils bici de Mataró on, a causa dels embussos i la manca d'espai per maniobrar, els seus vehicles poden quedar encallats i patir retards quan han d'atendre emergències

Els Bombers han demanat canvis en el disseny de l’anella ciclista de Mataró per evitar que els seus vehicles d’emergències quedin encallats pels embussos o per la manca d’espai quan es dirigeixen a apagar incendis. Tal i com ha avançat Catalunya Ràdio, el cos ha traslladat a l’Ajuntament quins són els punts crítics on la presència de carrils bici, i per tant la reducció de carrils per a la resta de vehicles, els generen més problemes. El consistori ho està estudiant amb el compromís d’introduir modificacions en els punts més conflictius, com ara el carrer Biada.

Josep Colàs, cap de la Unitat Territorial de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord dels Bombers (que inclou Mataró), explica que la reducció de carrils a gran part de les vies principals de Mataró, motivada per la implementació de l’anella ciclista, deixa menys espai per als camions del cos. “Ens trobem amb molts casos on hem passat de tres o quatre carrils a un de sol per sentit, o carrers que ara són unidireccionals, i vehicles d’emergències grans poden quedar bloquejats o trigar més del compte”, assenyala.

"L'endarreriment potser és de 30 o 40 segons, però en cas d'emergència, això és massa temps"

Segons Colàs, per ara no s’ha viscut cap situació greu, en la que un embús o la manca d’espai hagin comportat que els bombers arribessin tard a una emergència. Però els problemes detectats fins ara en punts com el carrer Miquel Biada, la Ronda O’Donell, el Camí del Mig o el Camí de la Geganta  són una senyal d’alerta, segons els bombers. "L'endarreriment potser és de 30 o 40 segons, però en cas d'emergència, això és massa temps", assenyala Colàs. Per això s’han reunit ja en dues ocasions amb el consistori (a la Junta Local de Seguretat i en una trobada específica) per transmetre aquesta inquietud, que han acompanyat d’un document on es detallen quins són els llocs més conflictius. El representant dels Bombers assegura que la relació amb l’Ajuntament és “immillorable” i que confien plenament que es trobaran solucions a les peticions realitzades.

L'Ajuntament estudia implementar canvis

El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez, reconeix que hi ha punts de la ciutat on es produeixen embussos que dificulten les maniobres dels vehicles d’emergències, però en bona part els desvincula de l’anella ciclista. “Els problemes que es registren a la rotonda Mas Costabella o a la Via Europa venen d’abans dels carrils bici”, assenyala, respecte a les hores punta on la intensitat de trànsit, motivada per l’entrada i la sortida de vehicles de la ciutat, és excessiva.

El consistori retirarà les pilones del carrer Biada per facilitar maniobres en cas d'emergència

Pel que fa als problemes en punts concrets on sí hi ha l’anella ciclista, Jerez assenyala que aviat es retiraran les pilones que separen els carrils bici al carrer Biada per permetre que els vehicles a motor s’hi puguin desplaçar temporalment per deixar passar els vehicles d’emergència. A banda, s’estan analitzant rutes alternatives perquè els Bombers puguin accedir ràpidament a tots els punts de la ciutat des del seu parc a Via Sèrgia. El regidor també confia que el nou contracte de gestió semafòrica (que no s’ha pogut adjudicar encara al guanyador del concurs perquè està impugnat per una empresa aspirant) doni facilitats als serveis d’emergències com ara els bombers, que disposaran de comandaments per posar en verd el seu semàfor en cas d’embús. A banda, s'està elaborant el nou Pla Director de la Bicicleta, que comptarà amb l'auditoria d'una consultora externa. 

Bombers a l'incendi del carrer Iluro. Foto: R. Gallofré

Bombers en un incendi al carrer Iluro. Foto: R. Gallofré

"Aquestes incidències no les podíem saber abans d'implementar els carrils bici", assegura Jerez

"Hauríem pogut preveure tot això abans d'implementar l'anella ciclista? La resposta és no", assegura el regidor, que constata que l'impacte i les incidències que generen accions tan ambicioses com aquesta "només es poden veure un cop ja estan en marxa". El regidor insisteix que els carrils bici no estan provocant embussos, més enllà de les congestions que es va experimentar en els primers dies d’implementació de l’anella a punts com la plaça d’Espanya o la Ronda O’Donnell i que el trànsit s'hi ha anat “autoregulant”, segons afirma. “El carril bici no és el problema, sinó un element més afegit a una xarxa viària amb un conjunt de problemes que ja venien de molt abans”, insisteix Jerez, que s’ha compromès a estudiar els punts més conflictius en resposta a la demanda de Bombers i d'altres serveis que també pateixen problemes, com ara Mataró Bus. “Però ho hem de fer des del punt de vista de la mobilitat general, no només de l’anella ciclista”, constata.

Comentaris (38)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive