Els ajuntaments necessiten més diners per a ser sostenibles
Notícies relacionades
Els ajuntaments necessiten més diners per a ser sostenibles

Redacció

Els ajuntaments necessiten més diners per a ser sostenibles

Les dues entitats municipalistes de Catalunya s'ajunten per reclamar una millora urgent del finançament dels ajuntaments

Les dues principals entitats municipalistes de Catalunya, en una acció conjunta, han presentat una moció exigint una reforma estructural en el sistema de finançament dels ens locals. La Federació Catalana de Municipis (FCM) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) destaquen la situació precària que han experimentat els ajuntaments en els últims deu anys, especialment amb la legislació lesiva com la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), la pandèmia de la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, amb les seves repercussions econòmiques.

La moció, que destaca la disminució d’ingressos per la recent reforma de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans, posa de manifest la difícil situació dels ajuntaments, que han hagut de fer front a desafiaments financers constants sense suport adequat. Aquesta reclamació s'ha intensificat amb l'actual augment del cost de les matèries primeres, impactant directament en les despeses dels ajuntaments que gestionen els seus pressupostos per oferir serveis i realitzar inversions necessàries.

  • L'exigència de les dues entitats es basa en la necessitat d'una reforma estructural que asseguri el principi de suficiència financera dels ens locals.
  • La moció insta tant el Congrés i el Senat com el Parlament de Catalunya i els governs estatals i autonòmics a abordar aquesta qüestió de manera integral.

Entre els acords de la moció destaquen la necessitat de negociar amb la Generalitat i el Govern de l'Estat per establir les bases d'un nou finançament local. També es demana un repartiment més equitatiu dels tributs i ingressos de l'Estat entre les diferents administracions, assegurant que els ens locals rebin la seva justa part d'acord amb les seves responsabilitats i competències.

La moció destaca la importància de posar fi al dèficit fiscal de Catalunya com un element fonamental per garantir la sostenibilitat i la justícia en la distribució dels recursos. Així mateix, insta a derogar la LRSAL, argumentant que ja no té sentit i limita l'autonomia local en la resposta als reptes actuals. També demana una modificació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera per atenuar les restriccions i oferir més autonomia als ens locals en la gestió de la despesa pública.

La moció conclou insta el Govern de la Generalitat a treballar amb les entitats municipalistes per definir el contingut de l’avantprojecte de Llei de Governs i Finances locals de Catalunya, abordant diverses prioritats, com el finançament dels Consells Comarcals. Les dues entitats esperen que aquesta acció conjunta pressioni per obtenir canvis significatius en el finançament dels ajuntaments, garantint un sistema més transparent, just i sostenible.

Comentaris (10)

roberto rodrigo Fa 3 mesos
Este ayuntamiento gasta el dinero racionalmente , y es que no podiamos estar ni un dia más sin la pantalla de casi 400.000 euros de mataro-conecta, es uno de esos gastos supernecesarios. LOS POLÍTICOS Y FUNCIONARIOS se han convertido en un cancer para esta sociedad.
Antonio Recio Fa 3 mesos
Pero no voten a Milei que es ultraderechista jaja os engañan como a borregos mientras más nos sangran los propios políticos indepes y la prensa todos untados hasta las cejas. Seguid votando progresismo y agenda 2030, seguid.
Josep Fa 3 mesos
Els ciutadans de Mataró som BABAUS. El nostres governs fan el que volen i no paren de collar-nos .... i nosaltres els seguim elegint, doncs que cal esperar ???
Papa Emeritus Fa 3 mesos
Pues que recorten. Si ellos quieren ser sostenibles que lo sean, pero que nos dejen en paz. Que lo pongan de su dinero.
Andres llepaculs Fa 3 mesos
Se necesita más dinero para regalar lotes de Navidad,alos chupaculos del ayuntamiento.
PEP MATARO Fa 3 mesos
Ningú parla de productivitat, o això no corrrespon perque es un ens públic? Si els Ajuntaments fossin empreses privades, la meitat dels funcionaris sobren, i amb això problema arreglat. Ah!, estaría d'acord en que els bons funcionaris cobressin incentius per objectius i productivitat, però els que son uns paràsits que per la senzilla raò de que tenen una plaça ja no fotaràn mai brot.... al carrer
Yago Fa 3 mesos
Els ajuntaments necessiten més i els ciutadans també...que optimitzant costos, tenen massa màniga ample. Es van reduir serveis a la crisi de 2008 i amb pressupostos superiors no s'han recuperat aquests serveis
sandeo Fa 3 mesos
menos llorar y menos gastar en paguitas y en parasitos
Perico de los palotes Fa 3 mesos
Pues que no se gasten el dinero que recaudan en auténticas gilipolleces, así de fácil (y ya si no robasen para sus chiringuitos), ya sería la hostia.
i menys polítics... Fa 3 mesos
M'ho ha posat fàcil el titular.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive