Blocs d'habitatges a Mataró. Foto: R. G.
Blocs d'habitatges a Mataró. Foto: R. G.

L'Ajuntament afina la norma per penalitzar els propietaris de pisos buits

El consistori modifica l'ordenança actual per poder aplicar un recàrrec del 50% de l'IBI als habitatges permanentment desocupats

L'Ajuntament de Mataró vol que els propietaris d'habitatges permanentment desocupats paguin més impostos. Un objectiu que fa anys que persegueix, de cara a incentivar aquests tenidors a posar els pisos buits al mercat, però que fins ara no ha aconseguit aplicar. El consistori espera donar el pas definitiu amb la modificació de la normativa que regula aquest àmbit

L’actual Ordenança Municipal Reguladora del Procediment sobre Verificació d’Habitatges Buit es va aprovar l’any 2016 i ara es porta a modificació, amb l'objectiu que s'adapti a l'actual normativa i per tant sigui realment aplicable, quelcom que fins ara no ha estat així. Una de les mesures previstes és el recàrrec del 50% de l’IBI per aquells habitatges permanentment desocupats. Es calcula que només a Mataró hi ha més de 3.000 pisos buits, tot i que una bona part han estat ocupats il·legalment.

El mes d'octubre passat l'Ajuntament reconeixia que encara no havia pogut aplicar aquest recàrrec a cap propietari, malgrat que l'ordenança vigent ja ho preveia. El consistori es va escudar en el fet que el procediment per identificar pisos buits és "complet i ha d'estar perfectament justificat". Quelcom que espera aconseguir amb la modificació de l'actual normativa, que es troba en exposició pública fins al 30 de gener. 

El consistori vol afinar el procés per verificar que els pisos estan buits de cara a ampliar l'oferta d'habitatge a la ciutat, que avui és massa reduïda en matèria de pisos socials i que, en el mercat de lloguer, presenta preus massa elevats per a un gruix elevat de població. Tal i com ho defineixen des del consistori, volen "protegir la funció social de la propietat afavorint el dret d'accés a l'habitatge dels ciutadans". A banda, es vol incentivar als propietaris a conservar l’habitatge en condicions adequades.​

Les mesures de control de l’habitatge buit es complementen amb aquelles de foment a la seva mobilització com el programa Lloguem! que potencia la rehabilitació dels habitatges i la posada al dia per posar-los a llogar per sota del preu de mercat.

Comentaris (8)

Lisa Fa 1 mes
Si bajarán el precio del alquiler no habría pisos vacíos, alquiler justo y asequible para que la gente pueda pagarlo
Anonim Fa 1 mes
Primer tindrieu que arreglar la llei de l'habitatge, que només va a favor del llogater que si no volen pagar no pagan deixen el pis fet una merda i si te he visto no me acuerdo. Heu pensat envers d'apujar impostos en rebaixar-vos el sou. Esteu portan el pais a la miseria i a una pobresa pitjor que 80 anys enrera
Ivan G Fa 1 mes
La Caixa també pagarà més per tots els pisos buits que té a Mataró? Aquests si que en tenen de pisos buits.
Patri Fa 1 mes
Sempre imposant normes, sense solucionar problemes. Primer solucioneu el problema de ocupació i de impagaments, i després hi haurà menys pisos buits. El que no us podeu proposar, es arreglar el problema de falta de vivenda pública amb la vivenda privada, a la que no pareu de pujar impostos i a sobre intenteu regular el lloguer. Vergonyòs.
Carlos Fa 1 mes
Impuesto para los locales vacíos, impuesto para los pisos vacíos, vaya cocos vacíos que tenemos en el ayuntamiento. Subida del IBI, subida de la basura... El ciudadano ya está harto de tantos impuestos. Si con los ingresos actuales del ayuntamiento no llega para todo, algún coco vacío ha pensado en reducir gastos? Eso es lo que yo hago en mi casa.
Marta Fa 1 mes
Siempre van a por el que tiene algo a la vista. Yo tengo un piso de mi abuela vacío, esperando a poder pagar las reformas e ir a vivir allí. Seguro que me toca pagar más IBI,para mantener a los okupas (a los que, por cierto, he tenido que echar dos veces). ¿Cuando pagarán los "malos" por decirlo suave?
A l, Alcalde Fa 1 mes
Bote, deixi d, apostar tant per fer nous pisos de luxe a Can Serra, a Can Quirze i Vallverich. Així com al Tecnocampus. No ho va gent de Mataró. Obri els ulls i treballi per la ciutat i no pas pels promotors.
Ciutadana Fa 1 mes
I les multes als delinqüents i okupadors per quan? Quins il·luminats a aquest ajuntament de pacotilla.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive