L'Ajuntament de Mataró vol que els propietaris d'habitatges permanentment desocupats paguin més impostos. Un objectiu que fa anys que persegueix, de cara a incentivar aquests tenidors a posar els pisos buits al mercat, però que fins ara no ha aconseguit aplicar. El consistori espera donar el pas definitiu amb la modificació de la normativa que regula aquest àmbit
L’actual Ordenança Municipal Reguladora del Procediment sobre Verificació d’Habitatges Buit es va aprovar l’any 2016 i ara es porta a modificació, amb l'objectiu que s'adapti a l'actual normativa i per tant sigui realment aplicable, quelcom que fins ara no ha estat així. Una de les mesures previstes és el recàrrec del 50% de l’IBI per aquells habitatges permanentment desocupats. Es calcula que només a Mataró hi ha més de 3.000 pisos buits, tot i que una bona part han estat ocupats il·legalment.
El mes d'octubre passat l'Ajuntament reconeixia que encara no havia pogut aplicar aquest recàrrec a cap propietari, malgrat que l'ordenança vigent ja ho preveia. El consistori es va escudar en el fet que el procediment per identificar pisos buits és "complet i ha d'estar perfectament justificat". Quelcom que espera aconseguir amb la modificació de l'actual normativa, que es troba en exposició pública fins al 30 de gener.
El consistori vol afinar el procés per verificar que els pisos estan buits de cara a ampliar l'oferta d'habitatge a la ciutat, que avui és massa reduïda en matèria de pisos socials i que, en el mercat de lloguer, presenta preus massa elevats per a un gruix elevat de població. Tal i com ho defineixen des del consistori, volen "protegir la funció social de la propietat afavorint el dret d'accés a l'habitatge dels ciutadans". A banda, es vol incentivar als propietaris a conservar l’habitatge en condicions adequades.
Les mesures de control de l’habitatge buit es complementen amb aquelles de foment a la seva mobilització com el programa Lloguem! que potencia la rehabilitació dels habitatges i la posada al dia per posar-los a llogar per sota del preu de mercat.
Comentaris (8)