Així vol evitar Mataró que es repeteixin episodis com aquest al Cargol
Així vol evitar Mataró que es repeteixin episodis com aquest al Cargol

Redacció

Així vol evitar Mataró que es repeteixin episodis com aquest

L’Ajuntament instal·la barreres fixes a rieres i passos soterrats per barrar el pas en cas de risc d’inundacions

Va ser una de les imatges i de les notícies més destacades dels darrers anys. Un aiguat molt intens el 17 de setembre de 2022 va ploure sobre el Maresme. A Mataró van baixar les rieres, es van inundar carrers sencer i els passos soterranis van quedar absolutament plens d'aigua en ben pocs minuts. Va ensorrar-se una casa però la foto del dia va ser el rescat in extremis per part de Bombers i Policia Local d'un conductor d'un cotxe que va quedar atrapat al pas del Cargol. Van salvar-li la vida, però l'ensurt va ser de tota la ciutat.

En una comarca amb la casuística propensa a les inundacions com la del Maresme, Mataró tenia senyalitzats com a zones inundables passos de rieres o soterranis a baix a mar. Però amb una sola tanca o la senyalització vertical no n'hi havia prou. I s'hi ha reaccionat. De fet fins i tot hi va haver un Ple especial temàtic sobre com actuar en episodis així. Prevenir és millor que curar i ara arriba la resposta.

Barreres físiques, l'opció escollida

L'Ajuntament de Mataró ha iniciat la instal·lació de 15 noves barreres metàl·liques en punts crítics, com rieres i passos soterrats, amb l'objectiu de millorar la seguretat i prevenir els riscos d'inundacions en cas de fortes precipitacions. Aquesta acció s'emmarca dins del Pla d'Actuació Municipal inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró (DUPROCIM).

Fins ara, en situacions d'alerta, la Policia Local utilitzava tanques d'obra per tancar els accessos a rieres i passos soterrats. Amb aquesta nova iniciativa, l'ajuntament busca augmentar la eficàcia i la rapidesa en les mesures preventives, instal·lant barreres metàl·liques que permetran tancar els punts de risc amb un senzill cadenat.

La barrera instal·lada, precisament, al Cargol
La barrera instal·lada, precisament, al Cargol

 

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Les ubicacions triades per a aquest reforç de seguretat inclouen passos soterrats com els d'Ernest Lluch, del Cargol i de Sant Simó, així com la rotonda dels Pescadors i diverses rieres com les de Sant Simó i d'Argentona. Aquesta acció no només reemplaça barreres ja existents, sinó que també n'afegeix de noves per millorar la protecció en aquestes zones.

Un cop instal·lades, el Servei de Mobilitat procedirà a la senyalització viària corresponent, indicant clarament quan els accessos estiguin tancats. Paral·lelament, els serveis de Protecció Civil i Policia Local estan treballant en el protocol d'actuació per garantir una resposta eficient davant de riscos d'inundació.

Els treballs d'instal·lació són realitzats per l'empresa ADOUrbanFurniture SL i tenen un cost total de 31.653,79 €, IVA inclòs. Amb aquesta inversió, l'Ajuntament demostra el seu compromís amb la seguretat ciutadana i la prevenció d'incidències relacionades amb les precipitacions intenses.

large (4)
Barrera física a la Riera d'Argentona

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive