L'alcalde de Mataró, David Bote, reunit amb responsables de CaixaBank.
L'alcalde de Mataró, David Bote, reunit amb responsables de CaixaBank.

Acord amb CaixaBank per combatre les ocupacions dels seus pisos i locals a Mataró

CaixaBank s'ha compromès amb l'Ajuntament a agilitzar els avisos a la policia local en cas d'ocupacions i a prioritzar la resolució dels casos més conflictius

L’Ajuntament de Mataró ha arribat a un acord amb CaixaBank per intentar posar fre a les problemàtiques d’ocupacions i d’inseguretat que generen els nombrosos pisos i locals buits que tenen a la ciutat. CaixaBank també s’ha compromès, segons el consistori, a mantenir prou caixers automàtics per atendre la població i a assessorar col·lectius vulnerables que són víctima de la bretxa digital.

S'han multiplicat els conflictes per les ocupacions dels seus pisos i locals buits

El consistori ha mantingut diverses reunions amb responsables de CaixaBank arran dels conflictes sorgits a Mataró per les ocupacions il·legals de pisos buits i d’antigues oficines avui abandonades, que han generat greus problemes de convivència veïnal. A banda, les protestes ciutadanes han anat a més arran del tancament d’aquestes oficines en el marc de la digitalització del negoci bancari, que han deixat desatès un gruix important de població, en especial la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda.

“És difícil que els bancs assumeixin compromisos i caldrà seguir fent pressió perquè es compleixin, però és un primer pas”, explica la regidora de Promoció Econòmica i Urbanisme, Núria Moreno, que ha liderat les trobades amb els responsables de CaixaBank. La darrera va tenir lloc el 23 de desembre passat, el mateix dia que el Sindicat de l’Habitatge va ocupar una oficina de l’entitat bancària a La Riera per reclamar lloguers socials per a famílies que ocupen pisos buits gestionats per fons voltors associats al banc.

Ocupen una oficina de CaixaBank per exigir-li que llogui els pisos buits que té a Mataró

Ocupen una oficina de CaixaBank per exigir-li que llogui els pisos buits que té a Mataró

Aquestes reunions han servit, segons l’Ajuntament, per assolir compromisos per part de CaixaBank com ara millorar la protecció de pisos i locals de la seva propietat, de cara a evitar ocupacions il·legals. També s’ha acordat que en detectar-se temptatives d’ocupacions, l’entitat informarà d’immediat a la Policia Local. A banda, CaixaBank s’ha compromès a prioritzar la resolució de les ocupacions conflictives en immobles de la seva propietat, en base a la informació i dades que li pugui passar l’Ajuntament sobre cada cas pel seguiment que en fa la Policia Local.

Les ocupacions de pisos que són propietat d'entitats bancàries i que es mantenen buits amb fins especulatius són una constant a Mataró, i molt sovint acaben generant conflictes de tota mena. Un cas vinculat a CaixaBank és el d'un bloc d'una vintena d'habitatges de la seva propietat al carrer d'Argentona, al centre de la ciutat, on sols hi ha llogats quatre habitatges on hi viuen dones d'edat avançada, mentre que es repeteixen les temptatives d'ocupacions als pisos buits. Situacions com aquestes són les que es volen abordar a partir de l'acord al que s'ha arribat amb l'entitat financera. 

El malson d’uns nous ocupes a un bloc on sols hi viuen dones d'edat avançada

Bloc de pisos propietat de CaixaBank que pateix problemes d'ocupacions. Foto: R. G. 

Pel que fa al tancament d’oficines i a la manca de caixers, quelcom que està generant moltes cues i queixes per manca d’accessibilitat entre la ciutadania, l’Ajuntament ha arrencat el compromís de CaixaBank de mantenir una xarxa suficients de caixers automàtics a tots els barris (a Cerdanyola, el barri més poblat de Mataró, ara mateix només n’hi ha dos). A banda, el banc també ha assegurat que disposarà d’agents que faran acompanyament i assessorament a col·lectius com ara gent gran o persones amb mobilitat reduïda, les principals víctimes de la digitalització dels tràmits bancaris.

CaixaBank no facilita la xifra de pisos i locals buits que té a Mataró, i que és molt elevada

Ara mateix l’Ajuntament de Mataró desconeix la xifra exacta d’immobles, en forma de pisos buits i locals, que CaixaBank disposa a Mataró, ja que l’entitat no ha facilitat aquesta xifra. “En les reunions s’escuden en el fet que aquesta qüestió la porta una agència externa”, explica Núria Moreno, tot i que a ningú se li escapa que aquesta agència depèn directament del banc. CaixaBank ha acumulat un enorme patrimoni immobiliari, a Mataró i arreu del país, fruit de les fusions i absorcions d’altres entitats financeres; l’exemple més clar és el de la seu de Caixa Laietana al Pla d’en Boet, que va sortir a subhasta després de molts anys buida i que acollirà finalment un hospital privat.

El cas de BBVA

L’Ajuntament, mentrestant, també manté converses amb BBVA, en aquest cas centrades en el tancament d’oficines bancàries. El principal problema amb BBVA és la manca d’accessibilitat de les oficines que es mantenen obertes, com la de la plaça Granollers, que genera molts problemes a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori està fent pressió perquè BBVA realitzi obres per millorar-ne l’accessibilitat.

Comentaris (9)

8 apellidos catalanes Fa 8 mesos
Tenir compte al 2022 a Caixabank és tenir molt baix o nul coneixement financer o de banca. És la Entitat que cobra més comissions amb diferència i els que pitjor tracten als clients, com un número i no una persona. Si a sobre ets independentista i tens els diners a "La Caixa" ja fes-t'ho mirar. Com va dir aquell savi d'ERC (i no sóc d'ERC): "Catalunya no és independent perquè la Caixa no vol".
Inma Fa 8 mesos
Si mañana llueve también son responsables el Alcalde y su gobierno y mientras ellos tienen la culpa de todo nosotros no debemos hacer nada. Por qué no empezamos por sacar nuestras cuentas de esos bancos que además cobran altas comisiones y las ponemos en entidades on line? Yo diría que incluso recibes mejor atención, si tuviesen una salida de cuentas masivas seguro que haríamos más presión, unidos tenemos mucho más poder del que imaginamos.
Víctor Fa 8 mesos
Cuando un proveedor no funciona se prescinde de él o se utiliza cuando convenga. Sin clientes no hay bancos
roberto rodrigo Fa 8 mesos
Humo, humo y más humo, definitivamente este personaje se ha creido que somos idiotas.
Yeray Sánchez dasi Fa 8 mesos
Siii, para eso si que se hacen acuerdos eeeh, pero para hacer que haya menos gente en la calle y menos precariedad en sus ciudadanos nooooo para eso no hacemos acuerdos. Vengaaa vaya panda de incompetentes, racistas y clasistas!
Eli Fa 8 mesos
La feina de visibilitzar els pisos buits no l"ha fet el pèssim ajuntament racista de Mataró, sinó els sindicats d'habitatge. Si no saben quans pisos buitd tenen, que els ocupin persones que els necessiten .. ja veuràs com sí donen una xifra ràpida
cap gros Fa 8 mesos
És tant fàcil , com treure els diners de la Ciutat d' aquestes entitats
Fins Fa 8 mesos
Una presa més de pèl del Bote, adn socialista el mentir com el seu cap a Madrid
Carles Fa 8 mesos
Que no fugin d'estudi. Els caixers automàtics no és només que desatenguin a la gent gran per la "bretxa digital" , directament es que NO FUNCIONEN. Comprobat a diferents llocs, actualitzen però no donen diners o fora de servei, etc. Si algú t'atent et volen colar que si el pin i altres excuses en la mateixa línea. Fins que ho han de fer ells i llavors les seves cares són un poema. No anem bé.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive