L’Ajuntament de Mataró ha arribat a un acord amb CaixaBank per intentar posar fre a les problemàtiques d’ocupacions i d’inseguretat que generen els nombrosos pisos i locals buits que tenen a la ciutat. CaixaBank també s’ha compromès, segons el consistori, a mantenir prou caixers automàtics per atendre la població i a assessorar col·lectius vulnerables que són víctima de la bretxa digital.
S'han multiplicat els conflictes per les ocupacions dels seus pisos i locals buits
El consistori ha mantingut diverses reunions amb responsables de CaixaBank arran dels conflictes sorgits a Mataró per les ocupacions il·legals de pisos buits i d’antigues oficines avui abandonades, que han generat greus problemes de convivència veïnal. A banda, les protestes ciutadanes han anat a més arran del tancament d’aquestes oficines en el marc de la digitalització del negoci bancari, que han deixat desatès un gruix important de població, en especial la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda.
“És difícil que els bancs assumeixin compromisos i caldrà seguir fent pressió perquè es compleixin, però és un primer pas”, explica la regidora de Promoció Econòmica i Urbanisme, Núria Moreno, que ha liderat les trobades amb els responsables de CaixaBank. La darrera va tenir lloc el 23 de desembre passat, el mateix dia que el Sindicat de l’Habitatge va ocupar una oficina de l’entitat bancària a La Riera per reclamar lloguers socials per a famílies que ocupen pisos buits gestionats per fons voltors associats al banc.
Aquestes reunions han servit, segons l’Ajuntament, per assolir compromisos per part de CaixaBank com ara millorar la protecció de pisos i locals de la seva propietat, de cara a evitar ocupacions il·legals. També s’ha acordat que en detectar-se temptatives d’ocupacions, l’entitat informarà d’immediat a la Policia Local. A banda, CaixaBank s’ha compromès a prioritzar la resolució de les ocupacions conflictives en immobles de la seva propietat, en base a la informació i dades que li pugui passar l’Ajuntament sobre cada cas pel seguiment que en fa la Policia Local.
Les ocupacions de pisos que són propietat d'entitats bancàries i que es mantenen buits amb fins especulatius són una constant a Mataró, i molt sovint acaben generant conflictes de tota mena. Un cas vinculat a CaixaBank és el d'un bloc d'una vintena d'habitatges de la seva propietat al carrer d'Argentona, al centre de la ciutat, on sols hi ha llogats quatre habitatges on hi viuen dones d'edat avançada, mentre que es repeteixen les temptatives d'ocupacions als pisos buits. Situacions com aquestes són les que es volen abordar a partir de l'acord al que s'ha arribat amb l'entitat financera.
Pel que fa al tancament d’oficines i a la manca de caixers, quelcom que està generant moltes cues i queixes per manca d’accessibilitat entre la ciutadania, l’Ajuntament ha arrencat el compromís de CaixaBank de mantenir una xarxa suficients de caixers automàtics a tots els barris (a Cerdanyola, el barri més poblat de Mataró, ara mateix només n’hi ha dos). A banda, el banc també ha assegurat que disposarà d’agents que faran acompanyament i assessorament a col·lectius com ara gent gran o persones amb mobilitat reduïda, les principals víctimes de la digitalització dels tràmits bancaris.
CaixaBank no facilita la xifra de pisos i locals buits que té a Mataró, i que és molt elevada
Ara mateix l’Ajuntament de Mataró desconeix la xifra exacta d’immobles, en forma de pisos buits i locals, que CaixaBank disposa a Mataró, ja que l’entitat no ha facilitat aquesta xifra. “En les reunions s’escuden en el fet que aquesta qüestió la porta una agència externa”, explica Núria Moreno, tot i que a ningú se li escapa que aquesta agència depèn directament del banc. CaixaBank ha acumulat un enorme patrimoni immobiliari, a Mataró i arreu del país, fruit de les fusions i absorcions d’altres entitats financeres; l’exemple més clar és el de la seu de Caixa Laietana al Pla d’en Boet, que va sortir a subhasta després de molts anys buida i que acollirà finalment un hospital privat.
El cas de BBVA
L’Ajuntament, mentrestant, també manté converses amb BBVA, en aquest cas centrades en el tancament d’oficines bancàries. El principal problema amb BBVA és la manca d’accessibilitat de les oficines que es mantenen obertes, com la de la plaça Granollers, que genera molts problemes a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori està fent pressió perquè BBVA realitzi obres per millorar-ne l’accessibilitat.
Comentaris (10)