2023, l’any de la nova gossera de Mataró
Notícies relacionades
2023, l’any de la nova gossera de Mataró

2023, l’any de la nova gossera de Mataró

7 anys després de la polèmica per la voluntat de tancar el Centre d’Atenció d’Animals Domèstics, el pressupost contempla 600.000 euros per fer realitat el projecte al Carrer de Galícia

Els xinesos, mirant-se els horòscops i aquelles coses seves, tenen estipulat que el 2023 toca que sigui l’any del conill. A Mataró, però, serà l’any del gos o més ben dit de la gossera. La construcció del nou Centre d’Atenció d’Animals Domèstics és una de les fites destacades que, pressupost de l’Ajuntament de Mataró en mà, hi ha reservades per l’any vinent. No és un tema més el de la gossera ni aquest projecte per retornar l’equipament que gestiona la Societat Protectora d’Animals de Mataró al Carrer Galícia. On durant anys va operar. La nova gossera és un tema amb nom propi i farciment, que ve de lluny. De 7 anys enrere del 2023 que, en el millor dels casos, veurà l’obertura de l’espai.

El gener del 2016 pot semblar llunyà però no s’entén la partida de 600.000 euros que figura al pressupost pel 2023 de l’Ajuntament sense anar a aquest punt de partida. Mig any després d’arribar al poder, el govern de PSC-CiU fa públic que tancarà la gossera del Carrer de Galícia i que traslladarà els animals i el servei al CAAD del Maresme que el Consell Comarcal gestiona a Argentona. Les instal·lacions de la gossera no estaven en bon estat i les pròrrogues de concessió i ús ja eren excessives.  

El regidor Joan Vinzo (que traspassaria el 2018) és qui per cartera assumeix la decisió per l’alt cost de remodelar l’espai. Però tal i com s’anuncia, comença una polèmica important. L’SPAM i molta ciutadania s’hi mobilitza en contra. Fins a 500 persones, la majoria amb el seu gos, es manifesten davant de l’Ajuntament en la primera concentració important contra una decisió d’un govern amb un alcalde, David Bote, que encara duu una L de novell a l’esquena. Tenir una entitat com la Protectora i un sector com l’animalista en contra genera fred de peus a l’executiu que, en qüestió de pocs dies, recapacita. Mataró mantindrà la seva pròpia gossera i no enviarà els animals abandonats a Argentona. I aquí pau i després glòria. 

Manifestació el 2016 contra el tancament de la gossera. Foto. R. Gallofré
Manifestació el 2016 contra el tancament de la gossera. Foto. R. Gallofré

 

Tornar a Galícia passant per Cal Pilé

Cal Pilé, a la part baixa de les Cinc Sènies, s’amplia el 2017 per poder acollir el CAAD i des de llavors hi ha operat l’SPAM. De la nova gossera se n’ha parlat per la redacció del projecte i per la ubicació però s’havia anat ajornant dels plans d’inversions fins al pressupost pel 2023. El darrer dels 8 aprovats de moment per David Bote se’n recorda del primer ‘marró’ que va tenir i preveu 600.000 euros per la construcció, al mateix Carrer de Galícia de la Llàntia i just sota la Deixalleria, del nou CAAD.

I com serà, aquest centre?

L’Ajuntament té fet el projecte. Tindrà capacitat per a 70 gossos i fins a una quantitat similar de gats. Consulta clínica, zona d'aïllament i quarentena, zona per higienització i desparasitació, zona d'higenització d'utensilis, zones diferenciades d'emmagatzematge d'utensilis, aaliments i residus, zona de recepció, zona d'alberg dels animals, i espais d'esbarjo comunitaris, entre altres dependències.

Els terrenys del Carrer de Galícia on ha d'anar la gossera. Foto. R. Gallofré
Els terrenys del Carrer de Galícia on ha d'anar la gossera. Foto. R. Gallofré

 

El calendari és incert

Si bé és segur que el pressupost recollirà la partida, que la gossera sigui una realitat en el decurs dels 12 mesos de l’any vinent no es pot donar per segur. L’Ajuntament especifica que no hi ha calendari per les obres perquè està pendent el tema de la titularitat dels terrenys. “Aquest equipament forma part del desenvolupament urbanístic del sector carretera de Cirera. Els terrenys on s'ha de construir no són de l'Ajuntament, que els ha d'obtenir mitjançant una cessió avançada, ja que encara no s'ha fet la reparcel·lació de l'àmbit”, explica l’Ajuntament. Un tràmit urbanístic necessari que acabarà de desllorigar el tema i convertirà 2023 en l’any de les eleccions municipals i també de la nova gossera.

Comentaris (6)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive