Vistes del front marítim mataroní des del balcó d'un pis de l'avinguda Maresme. Foto: R. G.
Vistes del front marítim mataroní des del balcó d'un pis de l'avinguda Maresme. Foto: R. G.

Mataró supera el centenar d'habitatges d'ús turístic legals

L’oferta d’aquest tipus de pisos no para de créixer a la ciutat, però des de l’Ajuntament es considera que són una oportunitat per a Mataró

El nombre d’Habitatges d’us turístic (HUT) no para de créixer a Mataró, quelcom que revela el seu potencial com a destinació turística, sovint encara sorprenent per als propis mataronins. Segons dades de l’Ajuntament, en l’actualitat hi ha un total de 101 habitatges d’aquest tipus donats d’alta a la Generalitat, és a dir, legals. A finals de 2017, n’hi havia 40, per tant en un any i mig la xifra gairebé s’ha triplicat. 

La proliferació d’aquesta mena de pisos, que es poden trobar a plataformes online com Airbnb o Booking, entre d’altres, genera força controvèrsia. En especial en ciutats saturades pel turisme com és el cas de Barcelona, principalment per dues qüestions. Per una banda, les afectacions que generen en les comunitats de veïns on es troben, ja que determinada tipologia d’hostes poden causar molèsties de diversos tipus (des de rotació constant fins a festes a altes hores de la matinada). Per l’altra, incideixen directament en el mercat immobiliari, reduint l’oferta de lloguer normal i augmentant el preu de mercat ja que els propietaris treuen molt més benefici posant-lo a disposició de turistes (en una setmana poden cobrar el que pagaria un llogater en un mes).

“Creiem que, ara per ara, la presència d’aquest tipus d’habitatge d’ús turístic és més beneficiosa que no pas perjudicial per a la ciutat”

Aquesta situació, però, de moment no s’està donant a Mataró, segons assenyalen des de l’Ajuntament. “Creiem que, ara per ara, la presència d’aquest tipus d’habitatge d’ús turístic és més beneficiosa que no pas perjudicial per a la ciutat”, explica Helena Crosas, tècnica de promoció de ciutat i de comerç del consistori. Malgrat el creixement experimentat en els darrers anys, el nombre d’aquests pisos encara no és excessiu per a una ciutat de 126.000 habitants com la capital del Maresme com per tenir una incidència negativa en el mercat del lloguer. A més, des del departament de turisme de l’Ajuntament destaquen que el tipus de turistes que visiten a la ciutat té un perfil més “tranquil” que el de destinacions com Barcelona. Sovint són parelles o també famílies atretes per la proximitat de Barcelona però que alhora busquen un lloc més relaxat i proper al mar, fugint de les aglomeracions i que els permeti descansar. “Fins avui no hem rebut cap queixa de cap comunitat de veïns per problemes amb aquests habitatges”, destaca Crosas. 

“El perfil de turistes que visiten Mataró és més tranquil, fugen de les aglomeracions de Barcelona i busquen descans”

Des de l’Oficina de Turisme es facilita informació als mataronins que estAN interessats en posar un pis seu a disposició dels turistes, explicant-los els tràmits a seguir per legalitzar l’habitatge. Sovint tenen intenció de crear un bed&breakfast, que implica lloguer simultani d’habitacions d’un mateix habitatge a diferents clients, quelcom que la normativa actual prohibeix ja que tan sols permet el lloguer de l’habitatge complet. L’altra opció que contempla la normativa és dedicar tots els apartaments d’un edifici d’habitatges a l’ús turístic. Segons estableix la normativa, l’habitatge es pot cedir a tercers per un màxim de 31 dies, i ha de complir diferents requisits com ara estar dotat de mobles i d’aparells i estris necessaris per a la seva ocupació immediata. A més, la comunitat de propietaris de l’edifici on es troba situat ha d’haver acceptat prèviament que el pis es dediqui a usos turístics. En tractar-se d’un negoci, s’ha de presentar al departament de Llicències una comunicació prèvia d’inici d’activitat, i s’ha d’inscriure al Registre de Turisme de Catalunya. També cal pagar una taxa d’activitat, i donar-se d’alta al servei de recollida de brossa comercial, entre d’altres.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive