Serenos de Gijón, municipi on ja es duu a terme aquesta iniciativa que implementarà Mataró.
Serenos de Gijón, municipi on ja es duu a terme aquesta iniciativa que implementarà Mataró.

Els 12 serenos de Mataró ja estan a punt per estrenar-se

La capital del Maresme estrena el proper dia 4 aquesta figura, que no farà acompanyament i que tindrà una tasca informativa i d’activació d’altres serveis com la policia o la brossa

El proper dilluns, dia 4 de juliol, 10 homes i 2 dones es convertiran en els primers serenos de Mataró en força dècades. Una de les novetats en matèria de seguretat ciutadana s’estrenarà amb l’objectiu d’ajudar a pal·liar la percepció d’inseguretat nocturna entre la ciutadania. Els serenos seran informadors, agents cívics i tindran fil directe amb la Policia Local i altres serveis municipals. Seran 24 ulls que resseguiran la nit mataronina des de les diverses zones de la ciutat amb especial presència a les places on hi ha més molèsties o als entorns de la zona d’oci nocturn les nits de marxa.

De moment el que activa Mataró és una prova pilot per convertir-se en la primera gran capital catalana (tenen el servei ja actiu Santa Coloma de Gramenet i Cornellà) amb serenos al carrer. El pressupost del servei és de 450.000 euros anuals i els tres homes forts del govern municipal l’han presentat per a una foto d’importància que la Casa Gran vol que reforci el missatge que la seguretat és un dels principals objectius del mandat. “Amb 19 milions d’euros, la seguretat segueix sent la principal partida de l’Ajuntament i ara hi afegim aquest nou servei pel que fem un esforç pressupostari important”, explica l’alcalde David Bote. La dels serenos és una de les novetats que es financen amb part del romanent municipal, els diners sobrants dels comptes públics el 2021.

Què faran els serenos?

A partir del 4 de juliol, Mataró tindrà 12 serenos que operaran sempre en grups de dos o tres agents cívics. 10 són homes i 2 són dones, una desigualtat de gènere que Sergi Morales, regidor d’ocupació, espera poder corregir en un futur tot i que ha precisat que el perfil professional “està molt masculinitzat”. Els serenos treballaran de 22h a 05h, de nit i matinada en les tres àrees que es divideix policialment la ciutat i la seva funció serà presencial i informativa, per ajudar a generar sensació de seguretat. Vestiran amb armilla identificativa i tindran línia directe amb serveis municipals com la Policia Local.

Jerez, Bote i Morales presentant els serenos
1656324078208

 

El rol cívic dels serenos mataronins serà diferent del que tenen els seis homòlegs als municipis catalans on ja existeixen. “Els seus serveis són de prevenció de seguretat, de foment de la percepció de seguretat i convivència i civisme i també de millora de l’espai públic”, explica el regidor de seguretat Juan Carlos Jerez. La sola presència de serenos, explica, “genera percepció de seguretat i percepció de riscos” i tindran un rol informador per a altres serveis de l’Ajuntament. “Ens permetran detectar anomalies i problemes en horari nocturn”, resol. Això sí, els serenos no seran policies ni faran de policies. “No han de resoldre conflictes però sí tenir habilitats per informar i comuinicar-se amb qui calgui”, expliquen des de l’Ajuntament. 

“No són personal d’intervenció directa. Han de reportar a añtres serveis de l’Ajuntament i tindran línia directa amb la Policia Local”, explica Jerez que a més especifica que no es faran tasques d’acompanyament perquè per la dimensió de la ciutat de Mataró no es pot replicar el model de Santa Coloma o Cornellà. No acompanyaran ningú a tirar la brossa però seran a la zona per generar-li a qui surti a tirar-la sensació de seguretat.

12 persones en atur i demandants d’ocupació

L’Ajuntament està enllestint la formació específica de les 12 persones que passaran a la història com els primers serenos del segle XXI a Mataró. “Cal posar en valorar que aprofitem la millora en l’àmbit de la seguretat per fer polítiques socials i polítiques actives d’ocupació”, valora Sergi Morales que ha especificat que els serenos provenen d’un Pla d’Ocupació i són totes persones residents a Mataró, en situació d’atur i demandants d’ocupació.

Arxivat a:

Comentaris (13)

Joan Fa 5 mesos
En la primera noche les robaran todo
Daniel Fa 5 mesos
Lo veo muy buena idea, pero yo pondría más y además, por la falta de incivismo de algunas personas extranjeras ,yo haría grupos de tres e incluso de 4 personas en según que barrios conflictivos.
Jordi Fa 5 mesos
Ja estem salvats carril bici i serenos la gran obra del Bote aquesta legislatura... Ahhh i l'escultura de Covid Trista, bruta, perillosa i dissortada ciutat del Bote
Joan Fa 5 mesos
En la primera noche les robaran todo
Ramón Fa 5 mesos
Amb tanta gentussa pels carrers, el q cal és reduïr-la. La resta és anar posant pedaços
No faran acompanyaments als veïns quan treguin la brossa, però.... Fa 5 mesos
Estan dient que treure la brossa de nit és insegur. Per què planifiquen en el centre els contenidors mòbils de nit?.
Montserrat Fa 5 mesos
La idea seria bona si al darrere hi hagués una policia emparada per una legislació que els deixés actuar en conseqüència. Els que fan malifetes ja saben que "per llei" no els podran fer res i tot seguirà igual. Ah! de passada dir que si no haguessin inflat el cens de població amb tants "nouvinguts" això no ens hagués fet falta
Peri Fa 5 mesos
Em sembla molt malament que per altres coses vulguin ser igualitaris i a aquesta feina hi ha 10 homes i només 2 dones.Amb quin criteri?
Lidia Fa 5 mesos
"Yo quiero mejorar Rocafonda, el Palau, el Escorxador. Y tú?" cuanto gásto el ayuntamiento en esta campaña? La mayoria de etiquetas las rompieron. Y si te acercas a los jardines de l´escorxador, el palau vas a ver como despiertan cada mañana entre papeles, latas, comida, etc. y por que no se ponen serenos en los contenedores de basura? Porque los dejan hechos un cristo. En algunas culturas no les dieron clases de civismo. Por que no ponen a esta gente que delinque a limpiar?
Jaume Fa 5 mesos
Mentre veieu que a la porta de l'Ajuntament hi ha seguretat privada i no la policia local lo demés és vendre fum

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive