Serenos de Gijón, municipi on ja es duu a terme aquesta iniciativa que implementarà Mataró.
Serenos de Gijón, municipi on ja es duu a terme aquesta iniciativa que implementarà Mataró.

El retorn dels serenos: Mataró tindrà agents cívics nocturns

Mataró recuperarà a l'estiu la figura de l'encarregat de vigilar els carrers de nit per incrementar la percepció de seguretat, seguint l'exemple de Santa Coloma de Gramenet, Cornellà o Gijón

Tornen els serenos a Mataró. Es tracta d'una figura molt popular en els barris i ciutats del passat, encarregada de la vigilància nocturna i, entre d'altres, d'acompanyar a les persones que havien de sortir o tornar a casa de nit. En les darreres dècades s'havia perdut totalment, però ara ciutats com Santa Coloma de Gramenet o Cornellà l'estan implementant de nou. Mataró vol seguir-ne l'exemple i aquest estiu incorporarà una dotzena d'agents cívics nocturns, la nova nomenclatura que reben ara els serenos. 

La implementació d'aquests agents cívics tindrà una dotació de 165.000 euros, inclosa dins la modificació del pressupost municipal de 2022 aprovada inicialment al Ple de maig. El consistori preveu destinar 13,8 milions d'euros, provinents de romanents i ingressos extres, a diferents prioritats i inversions de futur. Una d'elles és la seguretat, amb una partida que a banda de la incorporació dels serenos també preveu renovar diferents vehicles de la policia local. 

Com funcionarà el nou servei de serenos

 • 12 agents cívics nocturns, integrats per persones en atur de llarga durada o problemes d'ocupabilitat
 • S'hi destinen 165.000 euros i el projecte arrencarà a l'estiu
 • Seguint l'exemple de Santa Coloma i Cornellà, es vol millorar la percepció de seguretat
 • Els agents detectaran incidències a la via pública i acompanyaran a la gent que sigui al carrer de nit
 • No seran policies; la seguretat nocturna seguirà depenent de Policia Local i Mossos

El govern municipal no ha donat gaires detalls de quin serà el rol d'aquests nous agents cívics nocturns, però sí que ha especificat que serà una prova pilot i que la dotzena de persones que es contractin ho faran en el marc específic d'un pla d'ocupació, centrant-se en perfils amb dificultats per accedir a llocs de treball. Una línia similar al que s'ha dut a terme a Santa Coloma de Gramenet des de l'any 2019. En aquest municipi del barcelonès, els serenos s'han centrat en detectar incidències en l'àmbit de la neteja i de l'espai públic, i també en oferir acompanyament i suport a les persones que transiten per la via públic de nit i matinada. 

3d4d6817 c52b 43b6 94f3 c5fdf5c37dce

Serenos de Cornellà de Llobregat, un dels municipis catalans que els ha recuperat

Seguint aquest model, els 'serenos' no envaeixen competències de la Policia Local, ja que si són testimonis d'algun problema vinculat a la seguretat ciutadana es limiten a notificar-ho a les forces de seguretat. L'objectiu de la recuperació d'aquesta figura, en tot cas, és millorar la percepció de seguretat, que a Mataró és ara força baixa a nivell veïnal per problemes com ara les ocupacions o els robatoris i furts.

L'alcalde, David Bote, ha assenyalat en aquest sentit que l'objectiu de la iniciativa és doble, "millorar la seguretat i afavorir la incorporació de persones al mercat de treball". A més, ha especificat que una de les funcions dels agents cívics nocturns serà "acompanyar a les persones a la nit perquè no se sentin soles si han de fer alguna gestió o sortida". 

Comentaris (20)

Joaquim Fa 7 dies
Esperem aque acabi l.estiu i podrem veure els resultats
jep Fa 9 dies
se le puede ocurrir mas chorradas al ayuntamiento? cada dia se supera, yo me atreveria a decir a que nos toma el pelo porque ni un niño pequeño se le ocurriria esta solución pero bueno, si la gente ha votado a estos ineptos pues alla ellos, pues la ciudad cada vez peor, yo creo que la ciudad sin gobernantes hasta iria mejor o poniendo a un mono dirigiendola tambien
Mataroní Fa 11 dies
L'ajuntament no pot imposar-se a la policía local i no té cap autoritat. Vergonyós !!!
Maria Carme Fa 11 dies
12 serenos que seran persones grans o parats de llarga durada.... I que podran fer, pobre gent? Apa, que els que hagin d'anar a Rocafonda, ja es poden ben preparar... A que no hi ha pebrots d'enviar-hi ningu! O sigui que ens gastarem una morterada contractant persones parades per a "patrullar" els carrers de nit, i sense cap poder, arma ni autoritat? Segur que això se li ha acodit al mateix que ha dissenyat l'anella ciclista o el nou sistema de recollida de brossa!! Un geni el tio!!!!
Shark Fa 12 dies
The mayor is full of bull shit.....these agents will do nothing ,its the law that needs to be enforced by police. Criminals arrested and released next day, Arabs full of self importance so they ignore rules and regulations of Spain.
!!!! Fa 12 dies
Ajuntament poseu les càmeres de vigilància !!!!!
Joan Fa 12 dies
Aquets serenos millor que tinguin una assegurança de vida.
Inma Fa 12 dies
Esto es como querer tapar el sol con un dedo. Necesitamos más Policías y Mossos bien preparados y sobretodo jueces que cuando Los anteriores hagan su trabajo no dejen a los delincuentes, especialmente los reincidentes, en Libertad con cargos y también que cuando ocupen una vivienda se pueda desocupar porque no deja de ser una ilegalidad. Los serenos estarían bien como Apoyo en las zonas de ocio nocturno.
FC Fa 12 dies
Amb aquests pobres serenos passarà igual que amb els de seguretat de la Renfe, temps ak temps.
Joan Fa 12 dies
I sobretot, mirar si algun vei deixa la brossa fora del contenidor que toca, no sigui que s'acabi elmonper culpa seva... mentre, els cacos/okupes/violadors fen de les seves.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive