Una usuària habitual de les rodalies del Maresme, que es desborden de passatgers a l'estiu. Foto: ACN
Una usuària habitual de les rodalies del Maresme, que es desborden de passatgers a l'estiu. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Les Rodalies del Maresme, desbordades d'usuaris a l'estiu

El bon temps i els descomptes del servei omplen a vessar els trens d'usuaris que van a les platges de la comarca

Cada cap de setmana una peregrinació de barcelonins desborda des de primera hora del matí els trens de Rodalies que connecten la capital catalana amb poblacions de costa com ara les maresmenques. Les altes temperatures de la ciutat i la gran afluència de turistes a les platges urbanes animen molts veïns a aprofitar els descomptes de Renfe i anar al Maresme o a comarques com el Garraf.

"Avui anem cap a Badalona, vaig amb unes amigues i anem en tren perquè allà no es pot aparcar i en tren és molt còmode", relatava aquest matí la Rosa Ribera, una usuària. "Hi ha molta gent, espero que hi capiguem", afegia la Victòria Bilbao, una altra viatgera. Segons Renfe, el juny va acabar amb un increment de viatgers de fins al 30% els caps de setmana i festius.

Poc després de les deu del matí, a l'estació de Clot-Aragó de Barcelona l’anar i venir d'usuaris era constant. En alguns moments fins i tot es formaven cues a les màquines per comprar bitllets o a la taquilla on s'entreguen els abonaments amb descompte. A les andanes també s'hi acumulaven centenars de viatgers amb para-sols, barrets i neveres que esperaven per anar en direcció nord (a Badalona, el Maresme o la Costa Brava) o sud (en direcció a platges com Castelldefels, Calafell o Vilanova).

"Nosaltres vivim a Barcelona i no tenim cotxe perquè no és necessari, a més, anar en tren a la platja és molt còmode i mantenir un vehicle a la ciutat tot l'any no té sentit", destacava en Xavier Legaza acompanyat d’una amiga. En el seu cas, és el primer dia d'estiu que va a la platja, i normalment no agafa Rodalies. La Victòria, que anava a Sant Pol, reconeixia que sense descompte el servei de Renfe no és especialment econòmic. "Són com deu euros d'anada i tornada, és bastant car crec", ressaltava.

Un tren de Rodalies de Renfe al Maresme
Un tren de Rodalies de Renfe al Maresme

Tot i que aquest diumenge no s'han registrat incidències més enllà de les obres programades a la xarxa de Rodalies, la falta de costum i les presses suposen algunes dificultats per alguns viatgers, especialment estrangers. Segons reconeixia la Ruth Simpson a les estacions les pantalles no indiquen bé quin tren surt per cada via. "Sembla confús, sobretot si vens de fora", lamentava. Per millorar-ho, recomanava posar en una sola indicació amb tots els trens que surten de cada estació.

Més viatgers que abans de la pandèmia

Les darreres dades de viatgers facilitades per Renfe confirmen un auge del transport en tren d'ençà de la pandèmia. El bon temps, el retorn dels turistes i els descomptes aplicats per les diferents administracions han tret cotxes de les carretes i han omplert els vagons, que aquest diumenge estaven completament plens. Segons les dades del primer semestre, Rodalies ha incrementat un 23% la demanda respecte al mateix període de l'any passat.

Aquesta tendència s'accentua els dies de descans. De fet, l’activitat dels caps de setmana i festius supera amb escreix la registrada el 2019. Al mes de juny, marcava també un augment del 30% respecte al mateix mes de 2022. Si es mira el mes complet, el juny també va acabar amb un 6% més de viatgers que el 2019. La tendència de creixement és patent, segons Renfe, tant als serveis de proximitat de Barcelona (un 22% més respecte de 2022) com als trens regionals (un 33% més en relació amb el mateix període 2022).

En paral·lel a aquest ascens hi ha les xifres de venda dels abonaments recurrents per viatjar gratuïtament en Rodalies i Mitjana Distància, una iniciativa impulsada per fer front a l'increment dels preus de l'energia i els carburants d'ençà de la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, Renfe manifesta que les dades posen de manifest un "progressiu augment de la demanda". A tall d'exemple, ressalten, el fet que durant els mesos de maig i juny es van expedir més de 638.000 títols per viatjar fins al 31 d'agost

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive