Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré

Planta pionera per regenerar aigua de la Depuradora de Mataró

El projecte és una prova pilot per poder destinar l'aigua que fins ara es llençava al mar a usos agrícoles, industrials i de neteja i reg urbans, en resposta a la greu sequera que pateix el país

L'aigua residual ja tractada per depuradores com les de Mataró s'acaba llançant al mar i es perd tota, quelcom que és un autèntic pecat en un moment d'extrema sequera com el que pateix Catalunya, en el qual cal aprofitar tots els recursos hídrics possibles. Per a intentar resoldre aquesta situació, s'ha impulsat una planta pilot d'aigua regenerada ubicada a la Depuradora de la capital del Maresme, que dóna un tractament addicional a l'aigua ja depurada per fer-la apta per a usos com ara agrícola, industrial o de neteja i reg urbans.

El nou equipament s'ha presentat aquest divendres, dia 19, amb la presència del Conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i el del Consell Comarcal, Francesc Alemany. Un dia, curiosament, en el que ha plogut, quelcom gairebé inaudit en els darrers mesos. "Ja era hora", ha dit el Conseller, que tot i així ha avisat que aquest episodi de pluges generalitzades a Catalunya no resoldrà la crisi que vivim. "Si no plou molt més en les pròximes setmanes haurem de decretar l'emergència", ha avisat, després d'alertar que atravessem la pitjor sequera des que es tenen dades. 

Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré

Aigua regenerada en diferents nivells de neteja segons els usos finals. Foto: R.Gallofré

Davant d'una situació tan complicada, i amb l'anunci de restriccions dures del consum d'aigua que acompanyaran el decret d'emergència que probablement arribarà d'aquí a dues setmanes, és més important que mai aprofitar tota l'aigua existent, i la de les depuradores és una font vital en aquest sentit. La nova instal·lació de la Depuradora de Mataró, promoguda pel Consell Comarcal del Maresme en cofinançament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha de ser un pas important en aquest sentit, i si funciona tal i com s'espera, s'estendrà arreu de la comarca i també del país.

Com funciona la nova planta? Bàsicament, s'aplica un tractament extra a l'aigua que surt de la depuradora, que permet que se'n puguin fer diferents usos, com ara el reg agrícola, la neteja industrial, la neteja de carrers o el reg d'arbrat de la via pública, entre d'altres. Per ara la planta, que en la seva forma pilot és un contenidor de dimensions reduïdes, té capacitat per generar 70 metres cúbics d'aigua al dia. En una segona fase passarà als 120, i en el futur, després d'una inversió de 3 milions d'euros, ha de ser capaç de generar 5000 metres cúbics d'aigua aprofitable per a aquests i altres usos. 

El sistema, de moment, només permet que l'aigua regenerada s'aprofiti mitjançant el seu trasllat amb camions i cubes cap al punt de destí d'ús. És a dir, que si Mataró vol emprar-la per regar, l'aigua s'ha de traslladar en vehicle des de la Depuradora fins allà on es pugui injectar per fer-la servir. En un futur, amb el desenvolupament del sistema, es preveu que s'instal·lin les canonades necessàries per entrar directament a la xarxa d'aigua i perquè aquest procés tan primari es pugui deixar enrere. En fases futures, quan instal·lacions similars s'implementin en altres depuradores, també es vol injectar l'aigua regenerada directament a aqüífers com ara el de la Tordera, des de la de Pineda. 

Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré

Inauguració de la nova estació de regeneració d'aigua. Foto: R.Gallofré

El president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, ha reconegut que el projecte "arriba tard" tenint en compte que les necessitats hídriques són molt urgents, però ha assegurat que s'ha treballat molt durant els anys previs per assolir la innovació tecnològica necessària per poder regenerar l'aigua i que es pugui fer servir de nou. Alemany ha destacat el caràcter "pioner" del Maresme en aquest àmbit, així com la necessitat de ser "el màxim d'eficients possibles amb l'aigua que disposem". En aquest sentit, veu clar en un futur poder fer servir aquesta aigua recuperada per recarregar l'aqüífer de la Tordera, que està sobreexplotat ja que alimenta zones industrials, agrícoles i d'ús turístic intens com el Maresme nord i el sud de la Selva. 

El Conseller d'Acció Climàtica, per la seva banda, també ha assenyalat la necessitat "d'aprofitar al màxima tota l'aigua que tenim", davant del fet que el canvi climàtic i els seus efectes com ara els períodes extensos de sequera "ens obligui a fer avenços immediats". Mascort ha destacat el treball que està fent el maresme per "aprofitar tot el cicle d'aigua" amb diferents iniciatives més enllà d'aquestes noves instal·lacions a la depuradora. 

 

 

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive