Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila
Notícies relacionades
Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila

Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila

Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat, Bages, 1950) escriptor, filòleg, historiador de la literatura i professor que va exercir molts anys a l’Institut Satorras de Mataró

L’argentoní Llorenç Soldevila i Balart, un dels grans estudiosos de la literatura catalana, ha mort aquest dissabte 10 de desembre als 72 anys. Soldevila és un dels escriptors més prolífics i dels estudiosos més respectats sobre la història de la literatura catalana i a més havia exercit la docència. Molt conegut a l’Institut Satorras de Mataró, també era professor a la Universitat de Vic.

Consternació a Argentona i per extensió al món de les lletres maresmenques i catalanes amb el traspàs sobtat d’aquest Doctor en Filologia Catalana. Llorenç Soldevila (Monistrol, 1950) ha estat un estudiós i un gran difusor del seu ampli coneixement de la literatura catalana. Els seus àmbits d’especialització han estat variats però sempre al voltant del país i la seva literatura. Ha publicat sobre la Nova Cançó Catalana, s’ha especialitzat molt en les obres de Jacint Verdaguer, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Agustí Bartra, Miquel Martí Pol i Baltasar Porcel, entre d’altres.

Ha publicat nombrosos llibres que són elements claus per al coneixement de la literatura catalana. Diferents volums de la Geografia Literària dels Països Catalans, a més de diferents llibres dedicats a autors de referència, a nivell nacional o local, de la literatura o la poesia. Era un convençut del gran potencial i patrimoni de les lletres catalanes de les que n’era un perfecte coneixedor.

Llorenç1

Llorenç Soldevila


Les rutes literàries i la passió transmesa

Transmetre el català i fer forta la llengua, la cultura i el país era la seva vida. Un professor generós i proper. De teoria i de pràctica. Els seus milers d’alumnes de tants anys de dedicació a la docència, així com persones d’entitats, centres d’estudis i tot tipus d’iniciatives l’associaran a la figura de la ruta literària, gènere de difusió i coneixença de l’obra escrita d’un territori passejant-hi ‘in situ’ que practicava amb una estima i passió úniques.

Soldevila ha elaborat rutes literàries sobre zones i autors variats, des dels propis Martí i Pol, Verdaguer o Rodoreda a llegendes com la del Comte Arnau o passejades literàries per exemple al voltant de la seva estimada Argentona, pel Maresme o per les Balears o el País Valencià. Transmetia en tota la seva acció pública una estima i una gran passió per la literatura catalana. Cadascuna de les seves rutes, conferències o fins i tot classes eren amarades d’aquest estil saberut i alhora molt didàctic.

Comentaris (8)

Santi Combarros Fa 11 mesos
Quina gran pèrdua ,mestre Soldevila: amb tot el q ens va ensenyar a altres q també érem profes de llengua: rutes literàries de M.Rodoreda, Martí i Pol, Pere IV... Ensenyava a saber llegir!!!Gràcies, RIP amb molta Pau.
Eva Fa 11 mesos
El millor mestre que he tingut, DEP.
Francesc Fa 11 mesos
Tot el meu record per els voltans D'Argentona que tan estimava.
Jordi Planas Fa 11 mesos
Una gran pèrdua. El vaig coneixer a l'Institut Satorras i era una persona entrenyable que s'estimava molt tot el que feia. DEP Llorenç.
Cesar Monferrer Fa 11 mesos
Gran referent i imprescindible..
descansi en Pau Jordi M. Fa 11 mesos
Vaig conèixer Menorca i Porcel de la seva mà. Un pou de sabiesa.
Pilar G. Fa 11 mesos
Suposo que, com molts mataronins, el vaig conèixer com a professor al Satorras, a COU. Molt bon docent que sabia transmetre l'amor per les lletres. Que descansi en pau. Et recordarem.
Jordi Buscà Valdé Fa 11 mesos
Un dels millors mestres que he tingut. Gràcies. DEP

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive