Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila
Notícies relacionades
Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila

Mor l’escriptor i professor argentoní Llorenç Soldevila

Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat, Bages, 1950) escriptor, filòleg, historiador de la literatura i professor que va exercir molts anys a l’Institut Satorras de Mataró

L’argentoní Llorenç Soldevila i Balart, un dels grans estudiosos de la literatura catalana, ha mort aquest dissabte 10 de desembre als 72 anys. Soldevila és un dels escriptors més prolífics i dels estudiosos més respectats sobre la història de la literatura catalana i a més havia exercit la docència. Molt conegut a l’Institut Satorras de Mataró, també era professor a la Universitat de Vic.

Consternació a Argentona i per extensió al món de les lletres maresmenques i catalanes amb el traspàs sobtat d’aquest Doctor en Filologia Catalana. Llorenç Soldevila (Monistrol, 1950) ha estat un estudiós i un gran difusor del seu ampli coneixement de la literatura catalana. Els seus àmbits d’especialització han estat variats però sempre al voltant del país i la seva literatura. Ha publicat sobre la Nova Cançó Catalana, s’ha especialitzat molt en les obres de Jacint Verdaguer, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Agustí Bartra, Miquel Martí Pol i Baltasar Porcel, entre d’altres.

Ha publicat nombrosos llibres que són elements claus per al coneixement de la literatura catalana. Diferents volums de la Geografia Literària dels Països Catalans, a més de diferents llibres dedicats a autors de referència, a nivell nacional o local, de la literatura o la poesia. Era un convençut del gran potencial i patrimoni de les lletres catalanes de les que n’era un perfecte coneixedor.

Llorenç1

Llorenç Soldevila


Les rutes literàries i la passió transmesa

Transmetre el català i fer forta la llengua, la cultura i el país era la seva vida. Un professor generós i proper. De teoria i de pràctica. Els seus milers d’alumnes de tants anys de dedicació a la docència, així com persones d’entitats, centres d’estudis i tot tipus d’iniciatives l’associaran a la figura de la ruta literària, gènere de difusió i coneixença de l’obra escrita d’un territori passejant-hi ‘in situ’ que practicava amb una estima i passió úniques.

Soldevila ha elaborat rutes literàries sobre zones i autors variats, des dels propis Martí i Pol, Verdaguer o Rodoreda a llegendes com la del Comte Arnau o passejades literàries per exemple al voltant de la seva estimada Argentona, pel Maresme o per les Balears o el País Valencià. Transmetia en tota la seva acció pública una estima i una gran passió per la literatura catalana. Cadascuna de les seves rutes, conferències o fins i tot classes eren amarades d’aquest estil saberut i alhora molt didàctic.

Comentaris (8)

Santi Combarros Fa 3 mesos
Quina gran pèrdua ,mestre Soldevila: amb tot el q ens va ensenyar a altres q també érem profes de llengua: rutes literàries de M.Rodoreda, Martí i Pol, Pere IV... Ensenyava a saber llegir!!!Gràcies, RIP amb molta Pau.
Eva Fa 3 mesos
El millor mestre que he tingut, DEP.
Francesc Fa 3 mesos
Tot el meu record per els voltans D'Argentona que tan estimava.
Jordi Planas Fa 3 mesos
Una gran pèrdua. El vaig coneixer a l'Institut Satorras i era una persona entrenyable que s'estimava molt tot el que feia. DEP Llorenç.
Cesar Monferrer Fa 3 mesos
Gran referent i imprescindible..
descansi en Pau Jordi M. Fa 3 mesos
Vaig conèixer Menorca i Porcel de la seva mà. Un pou de sabiesa.
Pilar G. Fa 3 mesos
Suposo que, com molts mataronins, el vaig conèixer com a professor al Satorras, a COU. Molt bon docent que sabia transmetre l'amor per les lletres. Que descansi en pau. Et recordarem.
Jordi Buscà Valdé Fa 3 mesos
Un dels millors mestres que he tingut. Gràcies. DEP

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive