J. Camero

Albert Calls

Llorenç Soldevila i el mapa literari

Nosaltres, els maresmencs és una minisèrie de Clack i Claraboia produïda per a m1tv que es pregunta per la identitat comarcal.

El professor argentoní Llorenç Soldevila ha alternat la passió per la literatura amb una tasca divulgadora. De res ens serviria tenir grans autors si no hi hagués qui ens els explica i troba fórmules per acostar-nos la seva obra.

Aquest és el cas de Soldevila, que als anys 80 va iniciar una intensa activitat elaborant rutes que els seus alumnes seguien, com la de Josep Pla, entre d’altres; però també donant forma als seus treballs a través de llibres –molts d’ells publicats pel mític segell editorial argentoní L’Aixernador–, perquè la possibilitat de fer aquests itineraris es multipliqués per cent arreu dels Països Catalans. I parlem d’uns temps en els quals fer rutes literàries no era una qüestió tan extensa com ara.

En Llorenç Soldevila és un intel•lectual, però també un patriota, una persona que ha fet de l’ensenyament de la literatura una passió i de la divulgació de les lletres catalanes un dogma de fe, amb el qual contribueix a aquest espai tan imprecís però alhora tan contundent que anomenem país.

Per això, a Nosaltres, els maresmencs, amb Soldevila ens acostem a la petita pàtria dels escriptors del Maresme. I gràcies a ell, en un passeig breu però molt intens, entre Les Ginesteres i la plaça Nova d’Argentona, coneixem el pas de Verdaguer o de Pla per la nostra comarca, i ens apropem a l’obra d’autors maresmencs com en Terri o l’Esteve Albert però també la més contemportània de Manuel Cuyàs, Rafael Vallbona o Martí Rosselló, entre d’altres.

La passió per la llengua i la literatura de Soldevila, a més, ha pres forma en els darrers anys en la Geografia Literària dels Països Catalans. Un projecte titànic que combina la literatura, els indrets i els autors amb les tecnologies de la informació i de la comunciació. A través de les comarques, els pobles i ciutats, es vol recuperar i fixar la memòria d’espais i indrets que han estat el centre d’interès dels nostres escriptors, des dels trobadors i Ramon Llull fins als nostres dies. Un treball, aquest, que pren forma de llibres i d’espai digital i ens acosta la millor i més intensa tasca del professor argentoní.
-

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive