Edificis d'habitatges a Mataró, capital del Maresme
Notícies relacionades
Edificis d'habitatges a Mataró, capital del Maresme

Més de 22.000 habitatges buits al Maresme

Dels 213.402 habitatges familiars que formen el parc immobiliari maresmenc, més d'un 10% han estat deshabitats, malgrat que la xifra va en descens

Fins a 22.040 habitatges buits, un 10,3% del total de pisos i cases existents al Maresme. Són xifres que reflecteixen perfectament per si soles la problemàtica d'un mercat de l'habitatge que, per una banda, és molt escàs i car, especialment pel que fa a l'oferta de lloguer, i per l'altra està plagat de pisos sense mobilitzar al mercat, quelcom que a més facilita el fenomen de les ocupacions.

Es tracta de dades sorgides de l’estudi encarregat pel Consell Comarcal a l’empresa Estratègies de Qualitat Urbana (EQU) per analitzar les necessitats del Maresme en l'àmbit de l'habitatge. Un informe que, segons el Consell Comarcal, posa en evidència que la comarca té amb un mercat de l’habitatge altament tensionat on els preus han pujat per sobre del poder adquisitiu de la ciutadania. Això està comportant que una part important dels maresmencs hagin de desplaçar la seva residència a altres indrets.

El 77,9% són habitatges de residència principal, l'11,3% segones residències i el 10,3% han estan buits

Les dades oficials indiquen que al Maresme hi ha un parc de 213.402 habitatges familiars, dels quals 166.198 són el lloc de residència principal; 24.198 són habitatges secundari i 22.040 es troben deshabitats. En termes relatius, aquestes dades indiquen que el 77,9% dels habitatges de la comarca són residència principal; l’11,3% segones residències i el 10,3% del parc d’habitatges es troba buit. Aquestes xifres, però, queden matisades a partir d'un qüestionari posterior fet als Ajuntaments de la comarca, que assenyalen que en els darrers anys la pressió sobre el parc d'habitatges hauria comportat que la xifra de pisos buits es reduís ostensiblement respecte a les publicades en l'informe. 

Un bloc de pisos. Foto: iStock.

Un bloc de pisos. Foto: iStock.

Arenys de Munt és el municipi amb un percentatge més elevat de pisos buits

L’estudi constata hi ha diferències significatives entre municipis pel que fa a habitatges buits. El percentatge fluctua entre el 21% i el 4% sent els municipis d’interior de l’Alt Maresme els que tenen un major percentatge que, en el moment de fer el darrer Cens, van ser identificats com habitatges buits. És el cas d’Arenys de Munt (20,7%), Sant Iscle de Vallalta (19,2%), Sant Cebrià de Vallalta (17,3%) o Tordera (16,2%).

Nou Servei de gestió de l'habitatge

De cara a fer front a les necessitats del sector, el  Consell Comarcal ha creat el Servei de gestió de l’habitatge de lloguer social i assequible del Maresme. Una oficina que dona servei a 24 dels 30 municipis de la comarca i que incorpora ara  la gestió d’habitatges de lloguer social i assequible que li siguin delegats per part dels municipis. L'objectiu és facilitar als ajuntaments un instrument que els ajudi en la gestió integral dels contractes de lloguer, i possibilitar que les persones o unitats de convivència que no poden accedir a un habitatge a preu del mercat lliure tinguin l’oportunitat de continuar vivint en el seu municipi.

 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive