Protesta veïnal a Dosrius per recuperar l'atenció mèdica al municipi
Protesta veïnal a Dosrius per recuperar l'atenció mèdica al municipi

El Maresme, en peu de guerra per recuperar els seus CAP

Els veïns de Dosrius, Cabrils o Arenys de Munt s’organitzen per aturar les retallades en l’atenció primària, que els deixa desatesos

Les retallades en l’àmbit de la salut, que s’acumulen des de fa prop d’una dècada, s’han posat especialment de manifest en l’àmbit de l’atenció primària. I això ho estan notant especialment a municipis petits, que se senten víctimes de la desatenció mèdica amb la pèrdua de CAP i de consultoris. Quelcom que s’ha accentuat amb la pandèmia, que va portar el departament de Salut a tancar diversos d’aquests equipaments sanitaris i que ha generat una autèntica revolta veïnal al Maresme. Les plataformes ciutadanes es multipliquen al territori (Dosrius, Cabrils, Arenys de Munt...) per reclamar que els tornin els seus centres d’atenció primària.

El cas de Dosrius és especialment paradigmàtic, i per això els seus veïns i veïnes han estat els més actius a l’hora de reclamar solucions. Els tres nuclis urbans que conformen el municipi (Dosrius, Can Massuet del Far i Canyamars) han vist com el seu sistema d’atenció primària quedava gairebé del tot desmantellat. Arran de la pandèmia, els consultoris distribuïts pels tres nuclis han reduït notablement la seva activitat, o fins i tot desaparegut.

"A Can Massuet el consultori obria quatre dies a la setmana, i ara només un, a més d'un matí per atenció domiciliària, i el de Canyamars es va tancar i no es va tornar a obrir", explica Rafa Torres, de la plataforma "Dosrius dice basta ya!", un grup veïnal que reivindica el retorn dels equipaments i serveis perduts. El pitjor de tot, asseguren, és que en cap moment es va comunicar aquestes mesures a la població, i que la pròpia alcaldessa, Sílvia Garrido, desconeixia, segons afirmen des de la plataforma. 

Entre les "pèrdues" registrades a Dosrius, una de les més sensibles és la de pediatria. Segons apunten els veïns, a cada bugada han anat perdent un llençol: amb el retorn a l'activitat més o menys normalitzada del CAP de Dosrius, van recuperar la metgessa de capçalera, tot i que amb un ràtio de pacients molt per sobre de la mitjana establerta, mentre que la pediatra es va quedar al CAP d'Argentona, i ara tan sols tenen la infermera pediàtrica dos dies a la setmana. 

Des de la Plataforma han protagonitzat nombroses concentracions i reivindicacions, i s'han reunit amb la direcció d'Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme, una trobada cordial on, segons expliquen, se'ls va escoltar i anotar totes les queixes, però no tenen clar que serveixi per gaire. "Som un poble petit i desperdigat pels turons, ja sabem que no podem demanar molt, amb el que teníem ja ens conformàvem, només volem recuperar el que ens pertoca", resolen des de 'Dosrius dice Basta Ya'. 

El cas de Cabrils

El que està clar és que les reivindicacions veïnals acaben donant els seus fruits. Aquest ha estat, almenys parcialment, el cas d'un altre municipi maresmenc, Cabrils, on els ciutadans s'han organitzat per recuperar l'atenció mèdica perduda al municipi. En plena pandèmia i amb les restriccions i reajustos que aquesta va comportar, el consultori de Cabrils va perdre els metges de capçalera, que es vant traslladar al CAP de Vilassar de Dalt. Si bé és cert que els dos municipis són molt propers, no hi ha transport públic que els connecti i el trasllat en cotxe és imprescindible. 

Protesta veïnal a Cabrils, el mes de març passat

Protesta veïnal a Cabrils, el mes de març passat

"Cabrils amb CAP", l'organització veïnal creada per fer front a la situació, ha aconseguit que torni almenys un metge al CAP de CAbrils, tot i que tan sols visita tres dies a la setmana. Pediatria es manté a Cabrils, però són els veïns de Vilassar de Dalt els que l'han perduda al seu CAP i s'han de traslladar al poble veí.

Sense pediatres a Arenys de Munt 

A Arenys de Munt s'hi està vivint una situació similar. Arran de la pandèmia, el consultori del municipi va perdre el servei de pediatria, que comptava amb dues metgesses i infermeres. Amb la reobertura del CAP, que havia romàs tancat varis mesos a causa de la pandèmia, el servei no va tornar. Com en els anteriors casos, es va optar per una recentralització, traslladant metges i infermeres al CAP d'un municipi proper, en aquest cas el d'Arenys de Mar. 

Les famílies afectades van organitzar-se en un moviment veïnal que ha promogut protestes i concentracions des de principis d'aquest 2021. Les famílies denunciaven que Areny sde Munt  més de 8.000 habitants i uns 1.500 infants en edat d'atenció pediàtrica, fet pel qual no entenen la decisió de retirar l'atenció al consultori local. "A l'inici de la pandèmia van restringir els horaris i els serveis, i entre aquests canvis van tancar la pediatria per dur-la a Arenys de Mar", destacava a principis d'any Marc Pruñunosa, portaveu del col·lectiu. Asseguraven que l'argument que els van donar era que amb la centralització del servei s'atendria millor la població. No obstant, denunciaven que amb el trasllat els obliguen a desplaçar-se uns quilòmetres fins el municipi veí, que si bé no és lluny, implicava haver d'agafar el transport públic, que té una "mala combinació", o el cotxe.

foto 3742699

Pancarta de protesta a Arenys de Munt

Un problema que ve de molt lluny

La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública Mataró-Maresme i Marea Blanca han col·laborat amb les plataformes veïnals per donar-los suport en les seves reivindicacions. Fernando Moya, de la coordinadora, assegura que el problema que s'està experimentant amb l'atenció primària, en especial als municipis petits, "no és d'ara, sinó que ve de molt lluny". L'entitat porta denunciant des del 2011 les retallades que la Generalitat ha aplicat en aquest àmbit. "La sanitat pública ja estava molt malament a Catalunya, i amb la pandèmia ha anat a pitjor i ha quedat del tot demostrada la fragilitat del sistema", constata. 

Moya assegura que les mancances són "de tot tipus". "Falten metges, infermeres, personal administratiu, en l'àmbit de pediatria la situació cada cop és pitjor, les llistes d'espera no paren d'augmentar, i la població va envellint i necessita més atenció", constata Moya. Des de la Coordinadora temen que la situació sigui "irrecuperable" ja que, amb la Covid, ha plogut sobre mullat. 

 

 

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive