L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) ja te les claus de l'antiga casa d'estiueig de l'exèrcit, després de signar el conveni de cessió amb el Ministeri de Defensa durant 75 anys. Ara l'objectiu és adequar-la per a usos culturals, ja que el consistori hi vol traslladar l'escola municipal de música, que s'ha quedat petita; la ràdio municipal, i habilitar espais per a les entitats. L'alcalde, Nani Mora, calcula que les obres poden costar un milió d'euros i, tot i que no hi ha calendari, es preveuen fer ja durant el pròxim mandat. Mora explica que la casa està "en perfecte estat de revista", però es mostra sorprès perquè abans de deixar l'espai "l'exèrcit s'ha endut endolls, bombetes, aixetes i la cuina".
Tot i el desmantellament de l'espai, la casa s'obrirà per primera vegada al públic el dia 22 d'abril perquè els veïns la puguin veure. Serà una jornada de portes obertes amb activitats relacionades amb la diada de Sant Jordi. Mentre no es puguin fer les obres, de fet, la intenció és que la casa es pugui anar obrint per acollir activitats a l'espai exterior.
Popularment, a l'immoble se'l coneix com la casa del capità general pel càrrec que ocupava durant el franquisme el comandament que en feia ús. L'objectiu del consistori és que en els pròxims anys sigui la casa de cultura Massorrà. "Era un espai que estava a prop, però que sentíem lluny", comenta l'alcalde.
L'Ajuntament en podrà fer ús almenys durant els pròxims 75 anys, segons el conveni de cessió, però Mora no es resigna a seguir reclamant la titularitat de l'espai. "Ens sentim legítims propietaris", insisteix l'alcalde, que recorda que l'exèrcit va poder inscriure l'immoble al registre de la propietat durant la Guerra Civil, malgrat el seu propietari l'hagués donat al poble.
La documentació que ho avala va ser descoberta fa uns mesos per l'arxiver municipal i és gràcies a aquesta documentació que el consistori ha pogut pressionar el Ministeri per, almenys, poder-ne ser l'usuari. En aquest sentit, l'alcalde explica que les negociacions amb l'Estat, tot i ser ràpides, no han estat fàcils del tot.
"Volien cobrar un cànon de 40.000 euros i volien posar clàusules perquè l'exèrcit pogués recuperar la casa en cas de necessitat per a la seguretat nacional", es lamenta l'alcalde. Finalment cap d'aquestes propostes ha prosperat. "Era una casa d'estiueig i per l'ús que en feien, és millor que la pugui gaudir el poble", celebra Mora.
Comentaris (11)