La línia de Rodalies al Maresme
Notícies relacionades
La línia de Rodalies al Maresme

L'Estat veu molt difícil traslladar el tren a l'interior del Maresme i aposta per reforçar la línia

El Secretari General d'Infraestructures assegura que la prioritat és garantir a curt termini el servei ferroviari protegint el traçat actual dels efectes del canvi climàtic

El trasllat de la línia de tren a l'interior del Maresme és una demanda que té cada cop més adeptes, des del col·legi de geòlegs fins a alcaldes de la comarca, davant dels estralls que el canvi climàtic provoquen en l'actual traçat a primera línia de la costa de la línia R1 de Rodalies. Però és un projecte que difícilment es farà realitat, ja que l'Estat espanyol el veu molt difícil a nivell tècnic i també econòmic. El govern espanyol ho deixa en segon terme, ja que prioritza les inversions als punts més vulnerables de la línia per poder seguir prestant servei amb seguretat i garanties mantenint el recorregut vigent. 

"No hi ha cap projecte que ho defineixi, ningú sap de què estem parlant"

El Secretari General d'Infraestructures, Xavier Flores, s'ha reunit aquest divendres, dia 13, amb els alcaldes del Maresme al Consell Comarcal, per buscar solucions conjuntes als diferents problemes que pateix el tren del Maresme i de les inversions necessàries per fer-hi front, així com sobre el possible trasllat de la línia a l'interior. Sobre aquest últim punt, Flores ha estat força taxatiu. "No hi ha cap projecte tècnic que ho defineixi, ningú sap de què estem parlant en realitat", ha etzibat, per afegir que es tractaria d'una inversió "de milers de milions d'euros" per resoldre dificultats tècniques importants en una comarca molt urbanitzada i orogràficament complexa. Flores ha recordat que el tren no és l'únic element afectat pel canvi climàtic, i que el possible trasllat d'infraestructures de la costa a l'interior hauria de fer-se des d'un "debat global". 

c115d56c 6596 459c bb55 bb6491f461e1

Damià del Clot (Consell Comarcal) i el secretari d'Infraestructures, Xavier Flores

Es farà un estudi per analitzar els punts més vulnerables del traçat actual

Amb el trasllat a l'interior pràcticament descartat a la pràctica, l'Estat vol concentrar-se en actuacions a curt termini que considera més viables i eficients. Des del Ministeri de Transport i Mobilitat es considera que l'obra realitzada per Adif entre Mataró i Cabrera, on s'ha reforçat l'escullera de contenció, ha estat un èxit que ha acabat amb les incidències que patia el tren en aquest àmbit per l'impacte de les ones durant les llevantades. Un projecte similar es durà a terme a Santa Susanna, on el mes de març un nou temporal es va menjar les vies. L'Estat s'ha compromès a realitzar un estudi en el termini d'un any o un any i mig per identificar altres punts vulnerables de l'R1 al seu pas del Maresme, per dur-hi a terme actuacions del mateix tipus. 

"La nostra responsabilitat és que demà els usuaris puguin fer servir el tren amb seguretat, i ens cal dimensionar les solucions que puguin permetre-ho. Altres debats ens despisten del nostre objectiu actual", ha afirmat Flores, reblant el clau sobre la poca idoneïtat que, segons ell, té embrancar-se ara en l'exigència d'un trasllat de la línia. El Maresme, per tant, haurà de conformar-se durant les properes dècades amb mantenir les vies a primera línia de la costa, esperant que les promeses de l'Estat d'inversions per protegir-la siguin realitat i vagin més enllà de pegats per protegir-se dels temporals cada cop més freqüents, de la desaparició de les platges i de l'augment del nivell del mar, entre d'altres embats generats pel canvi climàtic. 

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive