La pedrera de Dosrius, municipi on es vol fer la fàbrica d'asfalt. Foto: ACN
La pedrera de Dosrius, municipi on es vol fer la fàbrica d'asfalt. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Dosrius busca una "escletxa" legal per evitar la implantació de la fàbrica d'asfalt

La Generalitat diu que el projecte és viable però els veïns alerten d'un gran impacte mediambiental i de mobilitat, i l'Ajuntament treballa per aturar-ho

L'Ajuntament de Dosrius (Maresme) treballa per evitar la implantació al municipi d'una fàbrica d'asfalt als terrenys d'una pedrera que hi ha a tocar dels habitatges del nucli de Can Massuet. Com que Dosrius no té aprovat un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que estableixi els usos permesos fora de la trama urbana, l'empresa que explota la pedrera va tramitar un Pla d'Actuació Específic (PAE) per saber si el projecte de la fàbrica d'aglomerat asfàltic era viable. La Generalitat no s'hi oposa, però des el municipi no es veu amb bon ells el projecte. Els veïns alerten de l'impacte mediambiental i de mobilitat que pot suposar i el consistori estudia com intervenir urbanísticament per frenar el projecte.

L'alcaldessa de Dosrius, Sílvia Garrido, ha explicat a l'ACN que el govern municipal està "recopilat informació per tenir arguments sòlids i poder dir que no" a la planta d'asfalt. Els principals eixos de treball són en l'àmbit de la mobilitat, pel gran nombre de camions pesants que hauran de passar pel centre del poble, i en l'àmbit urbanístic.

"Busquem arguments sòlids per poder dir que no" afirma l'alcaldessa

"Un POUM general no el podrem fer, però potser sí una modificació urbanística de les zones no urbanitzables", comenta l'alcaldessa. Aquest tràmit, però, hauria de tenir el vistiplau dels serveis jurídics, ja que hi ha alguns experts consultats per l'Ajuntament que asseguren que amb la tramitació el PAE l'empresa ja hi té uns drets adquirits. Amb tot, l'empresa que vol fer la fàbrica d'asfalt encara no ha presentat el projecte a l'Ajuntament ni ha demanat la llicència ambiental. El termini per fer-ho expira el maig de 2024, quan faci un any dels informes preliminars que van fer diferents organismes públics abans que la Comissió Territorial d'Urbanisme dones el vistiplau provisional al projecte.

21771856 e919 4487 b4ed 79d808567f0a

Entrada a la pedrera de Dosrius. Foto: ACN

Revolta veïnal

En aquest context, a Dosrius es viu una revolta veïnal contrària a la planta. Una plataforma es manifesta cada dijous davant l'Ajuntament i per al pròxim diumenge es preveu una marxa lenta pel poble. L'Ajuntament també rebutja la possibilitat que arribi un projecte que "enfada" els veïns. "No hi tenim cap interès", afirma l'alcaldessa.

La cantera emet una pols de silici que està considerada cancerígena, segons els veïns

En les darreres setmanes, de fet, s'han aprovat mocions contràries a la planta d'asfalt, tant al ple de l'Ajuntament de Dosrius com del Consell Comarcal del Maresme (CCM). A Dosrius el text es va aprovar de manera unànime i al CCM només Vox s'hi va oposar. "Hem agafat el compromís amb els veïns i no volen la planta, no hi serà", afirma Garrido. Tot i això, els veïns no se'n refien i demanen a l'Ajuntament poder treballar plegats per frenar el projecte. "Hem demanat audiència a l'alcaldessa però ens l'ha negat. És molt greu. Volem asseure'ns i treballar conjuntament", explica Esther Balmaña, portaveu de la plataforma veïnal contrària a la planta.

Segons els veïns, la fàbrica tindria "implicacions mediambientals i de salut" per als veïns: "La cantera emet una pols de silici que està considerada cancerígena i emet fums i olors que no son positius". A més, segons argumenta la plataforma, en el conjunt del municipi hi hauria un gran impacte a nivell de trànsit de camions pesants.

Dosrius

Els veïns de Dosrius estan en contra del projecte, i l'Ajuntament tampoc el vol

Un projecte de 2021

El projecte de la fàbrica d'aglomerat asfàltic es remunta a principis de 2021, quan l'empresa que explota la pedrera del Rocà, Obres i Asfaltatges Tarraco SL, va iniciar els tràmits d'un Pla d'Actuació Específic per saber si era viable encabir-hi la planta. No ha estat fins a l'abril d'aquest any quan la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat hi ha donat el vistiplau. 

La Generalitat va donar el vistiplau al projecte el mes d'abril passat

La decisió ve motivada pels informes favorables de fins a sis organismes: l'Institut Cartogràfic i Geològic, la Direcció General d'Energia, el Departament de Cultura, la Subdirecció General d'Infraestructures Rurals, l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental i l'Oficina Tècnica de Gestió d'Infraestructures Viàries i de Mobilitat de la Diputació de Barcelona. D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) avisa que per donar llum verd definitiu al projecte caldrà un informe específic del projecte, ja que la zona afectada està sobre uns aqüífers. L'esperança dels veïns passa, en part, perquè el projecte no superi aquest tràmit i no acabi obtenint llicència per operar. Altres organismes també han alertat de la possible presència de fauna protegia o de la necessitat d'aprofundir en l'estudi d'impacte ambiental de la futura activitat.

Arxivat a:

Comentaris (2)

Maria Sanchez Fa 2 mesos
Una vergonya, patir tants anys la cantera, amb la silicosi que provoca la pols i detonant continuament, esquerdant les viviendes properes, camions a cada moment atravessant el poble i passant per els coles i la piscina plena de nen@s de Can Batlle. Per si no hi havia prou, ara la planta d'asfalt, una perla de contaminació i toxicitat que ens regalen, com pot ser que s'hagi deixat siquiera inicial els tràmits. Per descomptat que farem tot el possible per que no ens la col.loquin.
Lluita veinal Fa 3 mesos
Una bona denùncia als venguts que han permès que es passi per davant de la salut, el mediambient, els diners d'una empresa privada que es lucra de la terra. Fàstic de Generalitat. Endevant veins i veines! tot el suport

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive