Polèmica a mitja campanya electoral: tornen els peatges?
Polèmica a mitja campanya electoral: tornen els peatges?

I després dels peatges, què?

Que el Maresme deixarà de tenir peatges d’aquí a un any just és l’única certesa: la solució a la mobilitat d’una comarca creuada per la Nacional i l’autopista després d'aixecar barreres es comença a debatre ara

Les notícies d’agost no són menys notícia que les altres tot i que puguin arribar a passar desapercebudes i tot. I aquest 2020 ha estat especialment prolífic en novetats: el Rei emèrit ha marxat del país, Messi ha intentat marxar del Barça i el Maresme deixarà de tenir peatge. Ara sí que sí. Anunci oficial fet. Els milers i milers de cotxes que cada dia recorren la comarca més geogràficament esfilagarsada segueixen trobant-hi fins a 3 peatges, una concentració inaudita que té data de caducitat: el 31 d’agost del 2021. Menys d’un any: cada dia que passa és un dia menys de peatges a la comarca.

Durant mig any la Generalitat i el territori han de definir el futur de la mobilitat a la comarca

Per la incidència històrica dels peatges a la comarca i el llarg historial de la reclamació que aquests finalitzin, la notícia que s’acabaran les barreres ha estat una mena d’aspiració històrica, en certs moments quasi il·lusa i tot, amb la que s’ha anat festejant. Durant anys els governants que visiten la comarca sabien de bona tinta pels seus assessors que pel que els preguntarien els periodistes seria pel peatge, l’autopista i el futur de la Nacional II. Amb permís d’altres problemàtiques severes que afecten la comarca com poden ser els efectes del canvi climàtic, la falla del model econòmic del turisme en temps de pandèmia o la crisi del dret a l’habitatge, es pot dir que els problemes de mobilitat són la gènesi de les preocupacions maresmenques. 

És normal, doncs, que des del Consell Comarcal del Maresme es presentés com una gran victòria que hi hagi una data per extingir els peatges de l’autopista i que la Generalitat hagi engegat l’estudi per passar pàgina a una història de dècades. Cal recordar que va ser el 2 de juliol del 1969 quan es va estrenar oficialment la primera autopista de pagament que enllaçava Montgat amb Mataró. Era l’antiga A-19 i per passar per Vilassar calia pagar 25 pessetes. L’autopista té actualment tres peatges i el tram de Mataró a Palafolls és un dels més cars de Catalunya en relació cost/quilometratges.

La reunió amb el Consell Comarcal que va confirmar la data de 2021

La reunió amb el Consell Comarcal que va confirmar la data de 2021

El partit es juga ara

Amb l’alliberament de l’autopista, el trànsit hi pot augmentar amb fins a 15.000 vehicles diaris

Aquest setembre ha de començar el paper dels ens locals i comarcals previ a la fase de l’estudi que definirà la mobilitat de la comarca un cop les barreres no tornin a baixar. La Generalitat es compromet a comptar amb el territori a definir una proposta que ajudi “a la pacificació de la mobilitat urbana cap a un model més segur i sostenible”. El partit que es juga a partir d’ara és transcendent i estratègic: l’alliberament del peatge de la C-32 farà que utilitzin aquesta via molts usuaris que abans transitaven per la Nacional. Un augment que s’estima entre 6.000 i 15.000 vehicles diaris segons el tram de via. L’autopista s’haurà de readaptar, reconfigurar-se en els punts on es detecti una manca de connectivitat, amb l’imperatiu lògic de l’impacte ambiental per tenir en compte abans de farcir de més infraestructura laterals i connexions viàries. 

L’objectiu final de l’estudi, que s’ha licitat per 250.000 euros, és la “definició d’un escenari propositiu per al corredor de la C-32 amb l’alliberament del peatge. Del conjunt de propostes o alternatives que s’hauran estudiat es definirà quin seguit d’actuacions són les que tenen una millor rendibilitat socioeconòmica i ambiental i un impacte més positiu per a la mobilitat del corredor”. S’entén que a partir de les conclusions d’aquest estudi es coneixerà com serà un Maresme sense peatges, com ens mourem a partir de l’1 de setembre del 2021.

La cronologia del peatge més antic

  • 1969: S’inaugura l’autopista A-19 entre Barcelona i Mataró, amb peatge a Vilassar de Mar i una vigència de 35 anys i es concessiona a ACESA, avui dins d’Abertis.
  • 1994: Es construeix la Ronda de Mataró i l’A-19 es perllonga fins a Palafolls i la vigència del peatge s’amplia fins al 2016.
  • 1995:  L’Estat traspassa a la Generalitat la titularitat de la via. 
  • 1998: La Generalitat allarga la concessió fins al 2021 a canvi de baixar els peatges a altres vies explotades per ACESA.
  • 2020: La Generalitat celebra el final del peatge més antic de l’Estat i licita l’estudi que de definir el futur de la comarca.
  • 2021: Final anunciat del peatge el 31 d’agost.

Arxivat a:

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive