El peatge de la C-32 a Arenys, al Maresme
El peatge de la C-32 a Arenys, al Maresme

capgros.com / ACN

Conflicte laboral a la plantilla dels peatges de la C-32

L'ERO que Invicat ha presentat als empleats de l'autopista del Maresme, que acaba la concessió el 31 d'agost, ha destapat disputes entre la plantilla i CCOO

A poc més de quatre mesos de l'aixecament dels peatges, les disputes internes dels treballadors marcaran la negociació final de l'expedient de regulació d'ocupació que Invicat presenta als empleats de les autopistes del Maresme (C-32) i del Vallès (C-33), que acaben la concessió el 31 d'agost. Treballadors d'Invicat han presentat a Inspecció de Treball la petició de revocació parcial del comitè d'empresa per substituir els representants de CCOO, sindicat majoritari. La petició compta amb les signatures del 42% de la plantilla, però perquè prosperi necessitarà majoria absoluta d'una assemblea convocada pel 22 d'abril. Els promotors denuncien la gestió de CCOO i lamenten que l'ERO preacordat coincidint amb la fi de la concessió de la C-32 i la C-33 es limiti a un acomiadament improcedent "pelat". Des de CCOO recorden que no existeixen les solucions "fàcils" i que la clàusula social del conveni era vigent des de 2012. Creuen que el conflicte sindical sorgeix per la pròpia "frustració" de la plantilla davant la fi de la concessió.

Un grup de treballadors està descontents amb les condicions d'extinció pactades

L'empresa te 144 treballadors en aquestes vies i només una quarantena quedarien exempts perquè són treballadors de manteniment i el seu contracte el subrogaria la nova empresa que s'encarregui del manteniment de les autopistes. El gruix, més d'un centenar, estan afectats directament per un ERO que ja ha estat preacordat amb el comitè d'empresa a través d'una clàusula social que figura en el conveni col·lectiu, renovat l'estiu passat. Un grup de treballadors, però, estan descontents amb les condicions d'extinció pactades i ara volen renegociar-les. Per fer-ho, s'ha impulsat un procés per substituir els membres de CCOO, a qui acusen d'haver-se "institucionalitzat" i de no haver defensat amb prou contundència els interessos de la plantilla.

Des de CCOO avisen que el marge de negociació és limitat

Amb la revocació, els treballadors volen prendre el control del comitè i liderar la negociació final de l'ERO, prevista per al juliol: "Volem ser titulars de la negociació, no només espectadors". Si el procés engegat prospera, els cinc membres de CCOO al comitè d'empresa perdrien el seu lloc i es convocarien unes eleccions urgents amb llistes obertes. Des de CCOO avisen que el marge de negociació és limitat, ja que l'extinció dels contractes per la fi de la concessió de les autopistes és un acomiadament objectiu, mentre que el preacord de l'ERO ja preveu que sigui tractat com a improcedent. "La situació és traumàtica i no és culpa de ningú. És normal que hi hagi gent frustrada perquè la situació és frustrant", asseguren.

Fonts de CCOO també expliquen que el context de la negociació actual no és el de la millora de les condicions laborals, sinó el de la gestió d'una situació complexa que volen que acabi de la millor manera possible. El sindicat majoritari avisa que hi ha risc que l'acord actual pugui veure's retallat en funció de com s'afronti l'últim període de negociacions. Els treballadors crítics amb el comitè també assumeixen que, malgrat l'intent de reconduir les negociacions amb l'empresa, "queda poc temps" i "molt del mal ja està fet" amb el preacord del darrer conveni. Amb tot són optimistes i avisen que en els pròxims dies intentaran exhibir múscul per fer notar el malestar de la plantilla a la direcció.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive