El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demogràfico (MITECO) ha començat aquesta setmana les obres d'estabilització de les platges del Maresme, que es basen en l'ampliació dels espigons existents i la creació de nous de cara a protegir la sorra d'aquells trams on sol desaparèixer. El projecte, que ha generat polèmica al territori pel seu cost i impacte ambiental, s'ha iniciat a Premià de Mar.
En aquest municipi maresmenc, l'actuació permetrà evitar els danys que els temporals ocasionen al passeig Marítim i a la via del tren a causa de la manca de sorra i la protecció que aquesta ofereix, ja que les onades posen en perill tant als vianants com a la integritat de l'estació de rodalies i les infraestructures ferroviàries. Les obres, que es duen a terme entre la bocana del port i l'espigó de davant de l'Estació de Trens, han de donar com a resultat una platja estable i d'uns 65 metres d'amplada de mitjana en aquest tram, cobrint una distància contínua d'uns 860 metres.
Nous espigons
Per aconseguir-ho, s'impulsen unsm treballs ambicioses i complexes, que canviaran el paisatge marítim del municipi. En concret, s'allargarà aquest espigó en superfície fins a arribar a una llargada d'uns 130 metres, fent-lo acabar en forma d'"L", de manera que girarà en direcció Barcelona 50 metres més. El mateix espigó s'allargarà de forma perpendicular a la platja durant 135 metres més, aquesta vegada, però, submergit.
A banda, el projecte contempla la construcció d'un altre espigó davant de la platja del Pla de l'Os i paral·lel a la línia de la costa. Aquest conformarà un illot semisubmergit de 65 metres de longitud i que sobresortirà 1,5 metres del nivell del mar, a uns 75 metres de la sorra de la platja.
Extracció i abocament de sorra
Finalment, l'operatiu del MITECO preveu l'extracció d'uns 350.000 m³ de sorra de procedència marina de la zona situada entre l'estació de tren i El Masnou, que s'abocarà a les platges de Bellamar i del Pla de l'Os. Un cop acabades les obres, l'amplada mitjana d'aquestes platges serà d'uns 65 metres.. Segons informa l'Ajuntament de Premià de Mar, aquesta actuació no causa impactes negatius al fons marí, compta amb la corresponent validació de la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental i se'n farà un seguiment ambiental durant tot el procés.
Oposició del territor
L'any 2015 la Direcció General de Costes, que depèn del Ministeri de Medi Ambient, va presentar un projecte que preveia acabar definitivament amb la desaparició de la sorra de les platges maresmenques, un fet habitual amb cada temporal. Pressupostat amb 30 milions d'euros i a 15 anys vista, preveia construcció de nous espigons en els quals recolzar l’aportació de sorra al llarg de tota la comarca.
Des de l'entitat Preservem el Litoral del Maresme es va denunciar l'any 2021 que el projecte del ministeri comptava amb l'oposició dels municipis afectats. La Plataforma va reclamar aturar el projecte abans de dur a terme cap actuació "irreversible" que pugui alterar l'orografia de la costa del Maresme.
Comentaris (2)