El pantà de Sau, que alimenta el Maresme i l'àrea metropolitana, patint la sequera
Notícies relacionades
El pantà de Sau, que alimenta el Maresme i l'àrea metropolitana, patint la sequera

Catalunya entrarà en emergència per sequera aquest dijous

Els municipis del Maresme i un total de 201 ciutats i pobles hauran d'aplicar noves restriccions ja que els embassaments han caigut per sota del llindar mínim establert

El Govern de la Generalitat ha convocat per a aquest dijous 1 de febrer la Comissió Interdepartamental de Sequera per declarar l’emergència al sistema Ter-Llobregat. Els embassaments d’aquest àmbit han caigut per primera vegada per sota dels 100 hm3, el llindar marcat per declarar la primera fase d'emergència segons el Pla Especial de Sequera. Les reserves estan ara al 16,3%, però la previsió és que en els propers dies es baixi del 16%, ha indicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha explicat que la situació crítica ha forçat a aquesta reunió extraordinària de dijous on “es valorarà” l’escenari i “molt probablement” es decretarà l’emergència. Això implicarà restriccions importants per al conjunt de la població, que pots consultar aquí

Segons Plaja, les altes temperatures d’aquests dies “han tingut un impacte i han provocat un descens en la reserva d’aigua més pronunciat, més propi de primavera que d’ara”. És per això que, si com es preveu, es decreta l’emergència, el Govern avança que “es donaran instruccions clares del que això comporta per a la població i per a tots els sectors”.

Embassaments sota mínims

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat han caigut per primera vegada per sota dels 100 hm3, el llindar marcat per declarar la primera fase d'emergència per sequera. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest dimarts, el conjunt de pantans que nodreixen l'àrea metropolitana de Barcelona se situen en el 16,3% de capacitat i els 99,88hm3 del màxim de 612,07hm3 que poden contenir. Malgrat que els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç ja estan en conjunt per sota del límit, fonts del Govern van confirmar a l'ACN fa uns dies que l'emergència no es declararia aquesta setmana. Les reserves del conjunt d'embassaments de les conques internes també continuen baixant i ja se situen en el 15,83%.

El pantà de Sau se situa en el seu mínim històric, al 4,3%, una circumstància que també comparteix amb els de Darnius-Boadella, ara al 12%, i el de Riudecanyes, amb un 2,9% del total d'aigua que pot contenir.

La majoria d'embassaments continuen retrocedint, com ara el de Siurana, que se situa al 3,3%, molt a prop del mínim històric de l'any 2000 (0,9%). La Llosa del Cavall també va a la baixa, amb un 17,1% de reserves, cada vegada més a prop del valor mínim, registrat durant la sequera del 2008 (12%). El de la Baells, al 21 %, també emmagatzema cada vegada menys aigua i ja està pràcticament a nivells de la sequera de fa una dècada i mitja (20,4%) i de la del 2005 (18,7%).

Només tres dels nou embassaments han registrat lleugers increments en volum en els últims mesos: és el cas de Foix, que s'allunya del mínim registrat el setembre de l'any passat (47,6%) i ja passa del 56,6%. Susqueda està en el 21,2%, un valor superior al mínim del 17,8% de novembre del 2023, i Sant Ponç ha pujat del 26% al 27,6% en els últims tres mesos.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive