Un dels àmbits que s’ha vist més greument perjudicats per la Covid és el turístic, i ha suposat un sotrac molt important per a l’economia del Maresme. Les restriccions de mobilitat estatals i internacionals han frenat l’arribada de visitants a la comarca durant aquest darrer any i mig, i el sector s’ha hagut d’adaptar al nou panorama, apostant per exemple pel turisme de proximitat. Quelcom que ha pogut fer en bona part gràcies al suport del Consorci de Promoció Turística del Maresme, que des de fa anys està liderant un canvi en el model turístic, de cara a adaptar-se a les noves necessitats i tendències que s’estan establint en el mercat i que són estratègiques per al futur de la comarca.
El Consorci ha elaborat el nou Pla Estratègic de Desenvolupament del Turisme del Maresme, que recull les necessitats del sector amb les línies de treball a desenvolupar per als propers anys, de cara a definir el model turístic que es vol per a la comarca. L’objectiu és detectar oportunitats de creixement i aprofitament dels recursos, sectors i activitats existents al territori i generar un posicionament únic i diferenciat pel Maresme, facilitant la seva promoció a l’exterior.
Tot plegat es vol assolir amb mecanismes i fórmules de cooperació per enfortir aliances estratègiques que permetin una millor governança entre tots els agents territorials del sector turístic, dissenyant accions innovadores per la millora de la competitivitat del sector, i col·laborant per la creació de nous productes turístics basats en experiències. Aquest seguit d’estratègies estan contemplades a les diferents iniciatives previstes al Pla d’Accions 2022, que el Consorci tot just acaba d’aprovar.
Innovació: rutes gamificades
Una de les iniciatives més innovadores que ha impulsat el Consorci aquest 2021 és la creació de rutes gamificades per promocionar la cultura al Maresme entre el públic familiar i jove. A través de la pàgina web es pot accedir a les quatre rutes que divideixen la comarca geogràficament de sud a nord, només cal disposar d’un telèfon mòbil amb connexió a internet i tenir activada la geolocalització. Cadascun d’aquests itineraris té una quinzena de reptes als quals li corresponen una ubicació en la que s’ha de resoldre un enigma, que s’acompanya d’informació interessant i curiositats (i premis per a qui els resolgui) L’objectiu és descobrir la comarca de forma lúdica, visitant els seus racons tot jugant.
Els 5 objectius del nou pla estratègic
- Aconseguir recursos addicionals de finançament.
- Millorar la comunicació, projectes i treball conjunt entre els agents privats i les administracions locals i comarcal, amb competències en la gestió turística.
- Generar una visió i unes rutines de col·laboració que es mantinguin més enllà del curt termini i amb autonomia de qualsevol canvi polític.
- Augmentar la quantitat de persones que treballen en l’execució de polítiques turístiques.
- Saber adaptar-se a les noves tendències emergents de la demanda per seguir essent competitius a llarg termini.
“El turisme ha de generar riquesa i treball però no pot ser agressiu per al territori”
El president del Consorci de Promoció Turística, Joaquim Arnó, assenyala la necessitat de ser singulars i apostar per la qualitat per atreure visitants
Quin balanç fa del 2021 que deixem enrere?
L’any s’ha pogut afrontar amb més esperança després d’un 2020 on vam patir una caiguda brutal. Les previsions que vam fer s’han superat, sobretot a l’agost on la xifra de pernoctacions va ser molt més elevada del previst. Això es deu en bona part a haver sabut recuperar el turisme estranger i, alhora, haver mantingut els visitants de proximitat que vam aconseguir atreure durant el 2020.
Aquest turisme de proximitat és un dels reptes del canvi de model turístic que es vol assolir.
És molt important perquè és un públic que no només se centra en el sol i platja, que ens ajuda a desestacionalitzar-nos i a donar repercussió a altres productes i recursos que tenim més enllà dels habituals i coneguts. El canvi de model s’està accelerant perquè són els moments de crisi els que provoquen aquestes transformacions, en temps de bonança moltes intencions de canvi cauen en el buit perquè la inèrcia ja és bona.
Una de les prioritats és assolir un turisme “sostenible”. Per què?
És precisament un dels nostres projectes que s’adscriuen als fonts Next Generation. El turisme ha de ser una font de riquesa i de treball però no pot ser agressiu per al territori, si els ciutadans el perceben com una amenaça, anem malament. Al Maresme això no ha succeït i ho hem de seguir evitant. Necessitem un turisme de qualitat però també sostenible, que benefici el territori, que es basi en el consum de proximitat i que eviti la massificació.
Què ha fet el Consorci per al sector en aquests temps de crisi?
Hem donat suport i assessorat a les empreses, hem ampliat la xarxa de punts d’informació turística arreu del territori i amb horaris més amplis, i hem impulsat nous productes i projectes que ens ajudin a desestacionalitzar i a guanyar prestigi, com ara el certificat Biosphere. Quelcom que ens ha de permetre sortir de l’atzucac actual és oferir un bon producte i ser singulars, de cara a aconseguir que els turistes no ens triïn pas pel preu sinó per la qualitat, perquè troben en nosaltres allò que ningú més els ofereix. Aquest any també hem impulsat el nou Pla Estratègic del turisme comarcal, on per primer cop podem dir que hi ha participat tothom en el sentit més ampli, ja que recull totes les sensibilitats i necessitats del territori.
Comentaris