Can Sanpere ja és de l'Ajuntament de Premià de Mar
Notícies relacionades
Can Sanpere ja és de l'Ajuntament de Premià de Mar

Can Sanpere de Premià de Mar acaba bé: expropiació i rehabilitació pactades

Premià de Mar iniciarà els tràmits per expropiar Can Sanpere a Núñez y Navarro aquest mes d'abril

VLM Capgros 1350x366 0322
 

El consistori cedirà un edifici municipal a l'associació perquè autogestioni l'antiga fàbrica un cop rehabilitada

L'Ajuntament de Premià de Mar i l'Associació de Can Sanpere han signat aquest divendres el conveni perquè l'antiga fàbrica passi a ser de titularitat municipal. L'acord preveu iniciar els tràmits d'expropiació a l'actual titular, Núñez y Navarro, en el ple d'aquest mes d'abril, fet pel qual s'ha fet una reserva de romanent de 3 milions d'euros. Mentre l'espai s'estigui rehabilitant, l'associació desenvoluparà les tasques que ara mateix hi està duent a terme a l'edifici que actualment acull l'Arxiu Municipal, entre elles les d'escoleta amb classes de reforç, el gimnàs o l'armari solidari. Un cop rehabilitat l'espai, que té un total de 9.000 metres quadrats, l'associació retornarà a la fàbrica i l'autogestionarà.

El conveni suposa desencallar una situació de més de 20 anys, quan es va començar a reivindicar l'espai per a usos col·lectius. Ara, després de dos anys de negociació discreta entre l'Ajuntament i la plataforma, ara reconvertida en associació, s'ha arribat a una entesa. "Aconseguim un conveni que mostra la capacitat de negociació i flexibilitat, desencallat la situació amb generositat per aconseguir posar el tren a la via i que l'espai sigui el més aviat possible de tot Premià", ha detallat l'alcalde, Rafa Navarro, que ha recordat que de petit venia a buscar el seu pare a la fàbrica, on hi treballava.

La firma històrica que finalitza 20 anys de litigi

La firma històrica que finalitza 20 anys de litigi

 

El conveni estableix que l'associació pren el compromís de buidar la fàbrica, i l'Ajuntament donarà sostre per a totes les activitats que es fan a l'espai. "El mateix dia que això passi l'Ajuntament incoarà l'expedient, que començarà la seva tramitació al ple municipal del mes d'abril", ha afegit Navarro. En aquest sentit, ha destacat la voluntat de tots els grups municipals perquè això sigui una realitat, motiu pel qual s'ha acordat retardar dues setmanes la sessió d'aquest mes per donar temps a l'associació i fer-ho possible.

La desconfiança entre associació i Ajuntament

L'alcalde ha admès que un dels principals esculls en tot el procés ha estat la desconfiança comuna entre associació i Ajuntament després de tants anys de confrontació. No obstant, s'hi ha invertit una "gran quantitat de temps" per refer aquesta confiança "i demostrar que no anàvem de farol".
"Tenim la necessitat de recuperar aquest espai protegit i convertir-lo en un espai autogestionat", ha afegit Navarro, que considera que cal fer pedagogia per mostrar que aquest sistema d'organització funciona i que es pot assumir en una iniciativa com aquesta. Ara, l'associació haurà de traslladar totes les activitats que duu a terme de l'antiga fàbrica, com el servei de classes de reforç, punt de trobada dels moviment en defensa d'habitatge digne, un gimnàs o un servei d'armari solidari.

Expectació per la firma

Expectació per la firma

 

El destí temporal serà un edifici municipal que actualment acull l'Arxiu, i que ara integrarà totes aquestes propostes. Per això, caldrà adequar-lo, i l'Ajuntament ja té el projecte per a fer-ho: "És a prop de Can Sanpere, no perdran centralitat, i com Ajuntament també ens permet fer una previsió de futur, donat que quan l'associació en marxi i també ho faci l'Arxiu, disposarem d'un edifici per a destinar-lo a finalitats socials i culturals", apunta.

Crítiques a la propietat

L'alcalde ha lamentat, però, la falta d'interès del titular actual, Núñez y Navarro, per entendre's. "Ha negat la possibilitat de parlar-hi, el nostre esperit de negociació era amb l'associació però també amb la propietat per no arribar al que arribarà finalment, un judici en què la propietat demanarà més diners per l'expropiació", ha admès.

Rafa Navarro, alcalde de Premià de Mar
Rafa Navarro, alcalde de Premià de Mar

Aquesta situació es donarà al llarg del proper mandat, motiu pel qual recalca la importància del quòrum al consistori entre els diferents grups polítics per evitar que hi hagi pals a les rodes governi qui governi els propers quatre anys. "El govern haurà de ser àgil imaginatiu i bel·ligerant", ha admès.

El procediment, però, no té marxa enrere: "L'expropiació serà una realitat i Can Sanpere serà de Premià", ha sentenciat.

Satisfacció de l'associació

Des de l'Associació Can Sanpere s'han mostrat molt satisfets pel que consideren una "victòria més dels anys de lluita" acumulats. Si bé la reivindicació en suma més de 20, el passat 3 d'abril es commemorava el desè aniversari de l'ocupació del conjunt fabril, dedicat originalment a la producció tèxtil.
"Apostem perquè s'hi puguin fer activitats que responen a les necessitats de la gent del poble, de la classe treballadora", ha afegit la portaveu del col·lectiu, Emma Puig. A aquestes activitats s'hi sumen els espais que el poble guanyarà, com àmplies zones verdes, ara tot amagat darrere d'un mur.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive