Els col·lectius de Can Sanpere reclamen a l'Ajuntament de Premià expropiï la nau
Els col·lectius de Can Sanpere reclamen a l'Ajuntament de Premià expropiï la nau

Capgròs.com - Jordi Pujolar/ACN

Els col·lectius de Can Sanpere reclamen a l'Ajuntament de Premià expropiï la nau

El govern municipal exigeix abans que es buidi l'espai per poder-lo obrir a tot el poble, però el temps juga a favor de Núñez y Navarro

Els col·lectius que ocupen des de 2013 l'antiga nau de Can Sanpere, al centre de Premià de Mar, reclamen a l'Ajuntament que executi la partida reservada per a l'expropiació de la nau, encara propietat de Núñez y Navarro. La urgència arriba després que un jutge de Mataró hagi ordenat, a petició de l'empresa, el seu desallotjament amb data oberta. 

Els col·lectius acusen el consistori de "posar en perill" l'espai i abocar-lo a un final "violent" si els Mossos d'Esquadra acaben fent el desallotjament. L'alcalde, Rafa Navarro, s'ha mostrat totalment compromès amb l'expropiació però demana abans que l'immoble es buidi per poder repensar el futur de Can Sanpere per a tot el poble: "No farem serà una expropiació per a uns quants".

Expropiació sí, però com?

Tot i que les dues parts coincideixen que l'expropiació de Can Sanpere hauria de ser el desenllaç perfecte d'aquest afer, els matisos en com s'ha de dur a terme tensa les relacions entre l'Ajuntament de Premià de Mar i els col·lectius socials. Ara, l'amenaça de desallotjament de l'espai afegeix més llenya al foc d'un conflicte que s'allarga ja fa més de vuit anys.

El 2013 l'antiga fàbrica tèxtil de Can Sanpere havia d'anar a terra. El seu propietari, Núñez y Navarro hi volia fer pisos, però el moviment ciutadà ho va evitar. Premià de Mar és un municipi petit amb una alta densitat de població i convertir aquell espai en més habitatge es veia com una amenaça.

Nombrosos intents de desallotjament

Des de llavors, la nau està ocupada i aquest és ja el quart intent de desallotjament. Tot els altres s'han pogut aturar i en la darrera ocasió, tot just l'any passat, el propi jutge es va fer enrere després que els Serveis Socials municipals alertessin de la presència d'una família amb una menor al càrrec dins d'una de les tres cases que formen també part del complex.

En paral·lel, l'Ajuntament de Premià de Mar ha anat fent passes per aconseguir expropiar l'espai i destinar-lo usos 100% públic, com defensen els col·lectius veïnals. En el darrer ple del mes de desembre es va incloure ja una partida de 2,2 milions d’euros per dur a terme aquesta expropiació, a partir de l'import mínim de taxació que consideren els tècnics municipals.

La roda de premsa de Can Sampere

La roda de premsa de Can Sanpere

L’exigència prèvia: alliberar l’espai

Abans d'executar aquesta expropiació –i molt possiblement iniciar un nou litigi amb Núñez y Navarro sobre la quantia de l'operació–, l'alcalde de Premià de Mar vol que els moviments socials abandonin l'espai i es pugui així "compartir" amb la resta de la població. En aquest sentit, Navarro rebutja una expropiació a mida per als moviments socials.

"Les activitats que s'estan fent són molt lloables i volem trobar-los emplaçaments definitius, així com també estem d'acord que l'espai de la nau que s'ha de preservar continuï sent autogestionat", argumenta l'alcalde, que lamenta la "criminalització" del govern municipal que fan els col·lectius de Can Sanpere.

Els col·lectius de Can Sanpere, en acampada

Els col·lectius de Can Sanpere, en acampada

Acampada indefinida

Des de la plataforma veuen la premissa de l'alcalde com un "xantatge" que no volen acceptar. La portaveu del col·lectiu, Margarita Comas, avisa que si es duu a terme el desallotjament que pretén Núñez y Navarro hi haurà un "conflicte d'ordre públic" al municipi que l'Ajuntament "pot evitar" amb l'expropiació.

Per la seva banda, els col·lectius de Can Sanpere han anunciat que es queden en "acampada indefinida" per intentar evitar l'entrada de la policia i la comitiva judicial a l'immoble. També es preveu programar activitats per fer partícip també a la ciutadania de la defensa d'aquest prop de 10.000 metres quadrats del centre de Premià de Mar que es volen preservar.

Els col·lectius i representants del govern municipal es reuniran aquest dimarts per intentar negociar com es duu a terme l'expropiació de Can Sanpere, que és en el que totes les parts coincideixen. Les posicions, però, estan encara molt allunyades i, tret de sorpresa, no s'espera que l'acord es pugui tancar en el curt termini.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive