Abertis, sense indemnització per la fi dels peatges al Maresme. Foto: ACN
Abertis, sense indemnització per la fi dels peatges al Maresme. Foto: ACN

Abertis, sense indemnització per la fi dels peatges al Maresme

El TSJC descarta una compensació de 426,6 milions a Abertis després de la finalització de la concessió a la C-32 perquè no va executar les inversions previstes

El TSJC rebutja que la Generalitat hagi de compensar Abertis  amb 426,6 milions a la C-32 i C-33, tal com reclamava la companyia després de la finalització de la concessió al 2021, segons ha avançat aquest divendres 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN. L'alt tribunal exposa que el sistema compensatori implicava que s'executessin unes inversions que no es van dur a terme i que el Conveni Marc de Maresme no implicava una garantia absoluta de trànsits sense contrapartida. L'empresa també demanava que si es recalculava la compensació en termes de proporcionalitat dels treballs duts a terme, Invicat tindria dret a percebre 152,2 milions en lloc dels 65 milions pagats per la Generalitat, un escenari que l'alt tribunal també desestima.

En principi, l'empresa va presentar una demanda perquè se la compensés amb 426,6 milions, a la qual cal descomptar els 65 milions que ja va rebre de la Generalitat en relació als trànsits, més els interessos corresponents. Per tant, reclamava 361 milions d'euros addicionals però el TSJC estima que "no es donen els condicionants" establerts en el Conveni Marc del Maresme.

Segons resol la sentència, a la qual es pot presentar un recurs de casació, assumir la interpretació que fa la concessionària li "garantiria uns ingressos que faria desaparèixer el principi de risc i ventura amb la conseqüent desnaturalització de la concessió, assimilant-la a un contracte de serveis".

També considera que es col·locaria la companyia en una "situació privilegiada" perquè se li compensaria la disminució d'ingressos no només per les causes alienes previstes en el Conveni Marc del Maresme sinó per causes que podrien afectar altres empreses concessionàries com un descens del trànsit causats, per exemple, per una crisi econòmica o per un encariment dels preus dels combustibles.

El conjunt d'actuacions previstes són la Ronda Maresme, ramal Blanes – Lloret, connexió C-32 amb l’A-2 i pacificació de l’N-II, uns treballs que no s'han fet i per tant el TSJC diu que no hi ha res a compensar.

Sobre la possibilitat que finalment fossin 152,2 milions d'euros de forma proporcional, la sentència afirma que "el contracte concessional és aplicable al principi de risc i ventura i la proporcionalitat no resulta del text del conveni. O es realitzen les infraestructures i es compensava mitjançant el sistema específic previst, o no es realitzaven les obres i no hi ha compensació".

El Govern va aprovar mitjançant un acord de Govern el 21 de desembre del 2022 el pagament de 94,1 milions d'euros a Invicat per diferents conceptes relacionats amb la liquidació final de la concessió repartits en els 65 milions del conveni del Maresme, 23,3 milions d'euros per una sèrie de mesures d'homogeneïtzació tarifària (bonificacions i descomptes als usuaris) i 5 milions d'euros més per l'ampliació de la concessió fins a la seva connexió amb la carretera GI-600 per a la construcció, conservació i explotació d'un nou ramal lliure de peatge per connectar l'autopista amb Blanes i Lloret de Mar. Es tracta d'una quantitat que correspon a les despeses que va tenir la concessionària però l'obra no es va executar mai.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive