El Govern de Catalunya destinarà 30 milions d'euros als 45 ports de la Generalitat fins al 2027 i més de la meitat d'aquest import serà per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic. Concretament, les inversions per assegurar la funcionalitat de les infraestructures -com per exemple reforçar les bocanes per fer front a l'augment del nivell del mar- suposaran el 44,3% del total (13,07 milions) mentre que mesures com la instal·lació de plaques solars, instal·lació de llums LED i més punts de recàrrega elèctrica per a vehicles i embarcacions representen un 10,25% més (3,02 milions). A banda, també destaquen 6,2 milions (21%) per impulsar la sinèrgia port-ciutat i 3,3 milions (11,36%) per al suport al sector pesquer.
- A nivell comarcal destaca el reforç del dic de Llevant d'Arenys de Mar (3,39 milions d'euros)
Per anualitats, Ports de la Generalitat destinarà 7,37 milions d'euros aquest 2024; 7,4 milions el 2025; 7,5 milions d'euros el 2026 i 7,6 milions d'euros el 2027; mentre que per zones, a la nord s'hi invertiran 11,2 milions d'euros; a la central 8,1 milions d'euros i a la sud 8,6 milions d'euros.
Segons ha detallat la directora general de Ports de la Generalitat (i exalcaldessa d'Arenys de Mar), Annabel Moreno, en la roda de premsa per presentar del Pla d'inversions i finançament 2024-2027 de l'empresa pública, les actuacions més importants de la zona nord (ports del litoral gironí), destaquen l'adequació de les edificacions de la dàrsena pesquera (850.000 euros), la urbanització del carrer del Port (800.000 euros) i la substitució del fibrociment de la coberta de les naus del magatzem de la pedrera (700.000 euros).
Als ports de la zona central (costa de Barcelona) destaca el reforç del dic de Llevant d'Arenys de Mar (3,39 milions d'euros) i el nou dic interior de la dàrsena comercial i el dragat de l'interior del port i la bocana de Vilanova i la Geltrú, amb 823.500 euros i 658.000 euros, respectivament.
Per últim, als ports de la zona sud les actuacions més importants són al sector llevant del passeig Marítim de La Ràpita (1,05 milions) i el nou edifici de serveis nàutics (1 milió d'euros).
Moreno ha expressat la seva satisfacció per la presentació del pla, del qual ha dit que podrà donar resposta a "qualsevol imprevist sobrevingut, com un temporal o una situació d'emergència en cas de sequera".
Per la seva banda, la consellera de Territori, Ester Capella, ha comentat que el pla d'inversions "reforçarà encara més" l'actuació dels Ports de la Generalitat per a la modernització, el reforçament de l'activitat i per afrontar l'emergència climàtica. En aquest sentit, ha assenyalat que seran uns ports més "competitius, innovadors i integrats en els teixits urbans de ciutats i pobles".
La directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, ha recordat que Ports de la Generalitat s'autofinança a través de diverses vies, com les taxes i tarifes per servies; les taxes i cànons per a concessions i autoritzacions administratives; l'alineació d'actius fixes; crèdits, préstecs i altres operacions financeres, subvencions i transferències i productes de règim sancionador. Els ingressos són de caràcter finalista i es destinen a la inversió de les infraestructures portuàries.
Des del punt de vista industrial els ports que van concentrar més activitat -un 80% del total- van ser els d'Arenys de Mar (33%), Sant Feliu de Guíxols, l'Escala i La Ràpita -tots ells amb un 12%- seguit de Roses (11%).
Comentaris (2)