Pla general del jaciment El Roser-Mujal de Calella. Foto: ACN
Notícies relacionades
Pla general del jaciment El Roser-Mujal de Calella. Foto: ACN

1,5 milions per a museïtzar el jaciment romà de Calella

Tots els grups municipals de l'Ajuntament menys ERC s'adrecen per carta al President Aragonès per demanar pressupost per a l'obra

L'Ajuntament de Calella ha dirigit una carta al President de la Generalitat, Pere Aragonès, sol·licitant que els pressupostos de la Generalitat per al 2024 incloguin partides destinades als projectes d'ampliació de l'Hospital i la museïtzació del Jaciment del Roser-Mujal de Calella. Aquesta carta, signada per tots els portaveus dels grups municipals excepte d'Esquerra Republicana, destaca la importància d'aquests projectes tant des d'un punt de vista sanitari com cultural i patrimonial per al futur de la ciutat.

La petició específica una partida de 1.525.000,00 € per al projecte de museïtzació del jaciment romà del Roser-Mujal de Calella, subratllant-ne la seva importància i singularitat a nivell patrimonial, urbanístic i cultural no només per Calella, sinó també per al conjunt del país.

L'estat del jaciment, amb els fonaments de l'Aldi a sobre
L'estat del jaciment, amb els fonaments de l'Aldi a sobre

 

El jaciment del Roser-Mujal és d'una gran importància arqueològica. La intervenció realitzada entre el 2021 i el 2022 va posar al descobert l'edifici residencial d'una vil·la romana, amb un estat de conservació excepcional dels seus paraments. Tot i ser una excavació parcial, es van identificar elements com la façana nord, estances amb estucs amb pintures als murs, així com un recinte termal amb piscines interiors i exteriors. Les dades obtingudes indiquen diverses fases constructives des del segle I dC, amb modificacions fins al final del mateix segle.

El projecte de museïtzació es va presentar inicialment el juny de 2021, proposant una experiència immersiva en 3D per transportar els visitants a l'època romana. Després d'algunes modificacions el maig de 2022, amb la col·laboració d'Aldi, es va acordar dedicar la planta -2 a espai museístic enlloc d'aparcament. Aquesta segona planta actuarà com a cripta arqueològica per permetre l'exhibició de les estructures sense afectar-les.

Amb els treballs de consolidació de les restes arqueològiques ja posats a licitació, amb un pressupost de 75.000 euros més IVA, l'Ajuntament busca els recursos necessaris per fer del jaciment un espai cultural visitable.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive