Empatx de diables, espurnes, espetecs i fum al Fot-li foc! Foto: Quim Vives
Notícies relacionades
Empatx de diables, espurnes, espetecs i fum al Fot-li foc! Foto: Quim Vives

Empatx de diables, espurnes, espetecs i fum al Fot-li foc!

El primer acte en fer coincidir les quatre colles locals demostra la dificultat de convertir-ho tot en espectacles

GEMA

El pati de Valldemia és un espai enorme, dels que hi entres i a no ser que hagis estudiat als Maristes de seguida mires de comparar amb el que tenia la teva escola. El seu camp de sorra podria acollir milers de persones, per mides. Si no hi hagués Covid, s’entén. En aquestes Santes de reinvents ha estat l’espai escollit per l’acte amb més protagonisme pirotècnic en mans de diables i diablesses. Es diu el Fot-li foc i és el primer que va exhaurir entrades prèvies, tot i que després va tenir cadires buides. L'acte es repeteix cada dia a les set, fins el 29.

Set de la tarda i la gent va seient amb disciplina. Majoria de famílies i el públic dividit en zones. Gel, separació, mascareta; no per habitual i obligat deixa de ser important. En aquestes Santes amb asterisc les coses de sempre s’han de fer d’una altra manera. Hi ha receptes en les que és fàcil innovar. D’altres, però, tenen un marge de maniobra més escàs. 

9107D63E C468 4F12 866A A87B503C8E87

El Fot-li foc és a la vegada un repte i una ocasió subratllada. Comencem pel que el fa extraordinari: es recupera el “cremar”, retornen les colles, s’encenen carretilles, si el vent t’encara sents l’olor de la pòlvora tot i el morrió. És un repte, però. Els diables no són figurants ni la seva praxis és escènica de per sí. Ells són gent de correfocs, de carrer i dinamisme. En la gegant i assoleiada esplanada d’aquest camp de futbol sorra els diables queden petits. Llunyans. Fins i tot remots. Però hi posen bona voluntat. Ells i el públic.

Banner Santes Mataró

La diversitat de colles locals

Compareixen els Atabalats de Cerdanyola en primer terme, després els Diables de la Llàntia, els succeixen els Diables de Mataró i acaben les Diablesses, abans d’una encesa d’una conjunta d’una representació de cada colla. L’acte s’allargassa per falta d’assaig amb pirotècnia (la resta de dies, segur, serà més dinàmic) i el millor que té és retrobar-se amb alguna emoció o sensació, tot i la distància, la contundent llum diurna que apaivaga les espurnes i un cert to monòton en la concatenació d’aparicions. Serveix, això sí, per conèixer millor cada colla i com evoluciona. El seu ritme, la seva percussió, els seus ritus o fins i tot el rictur. 

Els Diables Atabalats de Cerdanyola

Els Diables Atabalats de Cerdanyola. Foto: Quim Vives

Els Diables de Mataró fan una porció de l’acte sacramental de connotacions religioses. Els Atabalats no, tot i que a la Festa Popular també el fan.

Els de la Llàntia es diverteixen, juganers, al seu torn mentre van amunt i avall. Les Diablesses fan una mica més de sincronia, com si juguessin. Unes Gemma Menguals i Ona Carbonells (Berta Ferreras, que és nostra) amb espurnes enlloc de pinces al nas. I els Tabalers do Maresme, a la seva farra. També és tradició. L’acte s’allarga i el foc no para. És un dona-me’n dona-me’n, que busca amb l’argument de l’acumulació esmorteir la il·lògica conceptual d’un espectacle pirotècnic una mica absort. El públic, bona predisposició. Sobretot quan l’ombra es fa més còmplice. I a la sortida la sensació de la retrobada, sí, però també de la distància. Innegable que l’acte respon al nom: Fot-li foc. Però també fum. El mateix plat tantes racions fa una mica de bola. Un empatx també fa festa. Tot sigui això, en aquestes Santes en què està sense context. 

Els Diables de Mataró, cremant. Foto: Quim Vives

Els Diables de Mataró, cremant. Foto: Quim Vives

 

Comentaris (2)

Enric Fa 2 mesos
Ostres senyor Comas, se't veu una mica el llautó. A banda d'aixó, et convido a informar-te i conéixer millor la cultura catalana perquè no tots els diables fan correfocs, és mentida! Visita Sitges, Tarragona, Sant Quintí, Vilafranca, Arboç... no hi ha correfocs ni persegueixen a gent... Potser sortir de Mataró t'aportarà una nova visió real del que existeix més enllà de la nostra ciutat.
Miquel Fa 2 mesos
En tot cas, si has vist l'espectacle, reconeixeràs que són diables "de correfoc" fora de context. Gran part de l'acte queda deslluït i monòton... A falta d'un correfoc de veritat potser calia reinventar-se i posar-hi imaginació, no?
Jordi Fa 2 mesos
L'afany recaudatori de l'Ajuntament de Mataró (PSC) amb els veins de Mataró Centre, no té límits.. ens deixen sense aparcament (tot zona blava), aviat sense brossa (per les nits?) Ara cobren en tots els actes de Santes (no en tenen prou amb els pressupostos?). A veure quan s'atreveixen a fer el mateix a Cerdanyola o altres barris on sí els voten.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive