Els Gegants abans d'un assaig d'un dels actes de Les Santes 2021. Foto: Anna Villà
Notícies relacionades
Els Gegants abans d'un assaig d'un dels actes de Les Santes 2021. Foto: Anna Villà

Unes Santes amb un asterisc ben gros

Mataró celebra la Festa Major de Les Santes més atípica i enclaustrada, amb tots els actes restringits, sense aglomeracions i amb toc de queda

GEMA

Mataró ha arribat a finals de juliol i, per tant, entra en territori assenyalat al calendari. Són dies de Santes, sí, però no d’una edició normal de la Festa Major. A diferència de l’any passat, aquest 2021 s’ha buscat una equació que faci quadrar les variables de mirar d’evocar la tradició i els elements propis de la festa i la cultura amb la maleïda pandèmia de Covid-19. Aquesta, a més, presenta un dels moments de pitjors dades en molts mesos.

La variant Delta ha trastocat el calendari de la desescalada i ha fet tornar les restriccions i el toc de queda. Amb l’imperatiu d’evitar aglomeracions i tots els actes enclaustrats en recintes tancats pels que cal tenir entrada per accedir-hi, el que comença aquest dissabte 24 i acaba el divendres 29 potser són unes Santes. Però porten un asterisc ben gros.

Per entendre el que passarà en diversos espais de Mataró, a comptar entre patis d’escola, la plaça de l’Ajuntament i algun parc (insistim: tot tancat, tot amb entrada) cal remuntar-se a un any enrere, quan una pujada sobtada de les dades epidemiològiques va fer suspendre la programació del ‘Mataró s’enlaira’, el succedani de Santes que s’havia preparat. Aquelles van ser unes no Santes deslluïdes, marcades per petites mostres de remembrança, actes mínims, alguns de clandestins.

Banner Santes Mataró

Des de l’Ajuntament es tenia clar que aquest segon juliol de pandèmia allò no es podia ni es volia repetir i fa mesos que s’ha treballat per oferir una extensa programació cultural (més de 80.000 entrades) que permeti que el resultat pugui aproximar-se una mica a les sensacions de Santes. Que es puguin celebrar amb tots els condicionants vigents. 

L'aposta per un acte singular

S’ha apostat per un acte nou i literalment ‘Únic’, que és com es diu, en el que surten les figures, i per mostres de balls, concerts, espectacles infantils. Tot disseminat en espais descentralitzats. Tot d’acord als preceptes de Cultura Segura. Tot i que setmanes enrere s’obria la porta a algun acte amb gent dreta, l’aixeta es va tornar a tancar. Són unes Santes amb asterisc cuinades per l’Ajuntament sense convocar la Comissió de la Festa Major (treballant bilateralment amb agents de la festa), que tenen la major part de protagonistes de Mataró i del Maresme i que fins i tot han reciclat el cartell no utilitzat que Marta Floriach va fer pel 2020.

Unes Santes sense espais de trobada, unes Santes de compra anticipada, unes Santes sense nits i sense itineraris, amb els focs descentralitzats. Sense dormides ni cercaviles, ni grans concerts. Unes Santes sense ballar i sense barres. Unes Santes desnerides de moltes de les condicions i característiques que les fan úniques, a Les Santes. 

Les claus

 • L’Ajuntament ha treballat durant mesos en l’escenari d’unes Santes tot i la Covid
 • Tots els actes s’adapten als protocols i al Procicat: entrades, asseguts, separació, mascareta
 • Les darreres restriccions com el toc de queda no afecten el model de programació
 • Cultura ha preparat la Festa Major sense convocar la Comissió
 • El gran objectiu: evitar imatges de la vergonya, incompliment de mesures i possibles rebrots


 La responsabilitat, clau

“Aquestes seran unes Santes diferents i segures, per les que fa falta la responsabilitat de la ciutadania. No tenim cap dubte que la gent tornarà a demostrar el que ja hem vist en altres festes o per Sant Jordi, que coneix la situació i actua en conseqüència”, assegura el regidor de Cultura Xesco Gomar. En aquest sentit, a més, les darreres restriccions no han afectat la programació d’unes Santes ja pensades amb els condicionants de tothom assegut o aforaments al 70%. “Complim amb tot el que dictamina el Procicat i farem tots els esforços perquè aquestes Santes diferents siguin un exemple de com fer festes enmig de la pandèmia. El nostre no és el model dels grans festivals que hem vist”, resol Gomar.

Objectiu: evitar l’efecte rebrot de les festes majors

 L’Ajuntament de Mataró ha anat traçant les diferents possibilitats amb la premissa clara que Les Santes adaptades s’havien de fer. L’objectiu, gairebé la dèria, és evitar a tots els efectes que la celebració pugui fer empitjorar les dades epidemiològiques de la capital del Maresme. En aquest sentit, els precedents de festes majors de certa dimensió i format similar a l’adoptat per Mataró a Valls, Reus, Sant Cugat o Terrassa s’han saldat amb un repunt de casos de Covid a posteriori. En alguns casos els contagis s’han arribat a multiplicar per deu i hi ha hagut “vídeos de la vergonya” amb incompliments de mesures fefaents. També a Vilassar de Mar, Canet o Premià les dades han anat a l’alça després de les grans cites. Aquest és l’escenari que es vol evitar doblant esforços per fer complir les normes. La prova del cotó, aquí, serà veure si després d’aquestes Santes amb asterisc no hi ha cap rebrot. Si Mataró se segueix inserint en la mitjana catalana i s’ha pogut fer la festa adaptada, a molts despatxos es respirarà amb més alleujament.  

Comentaris (1)

Geoffrey Fa 1 any
How stupid and irresponsible, hundreds will die not only from the virus but because normal health services are not available to the normal sicknesses,,,due to overloaded health services , doctors, nurses, laboratories, machines to examine people... Because so many selfish people, not wearing masks or being careful about others

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive