L'Audiència Pública de Mataró permet conèixer el pressupost i el pla de mandat
L'Audiència Pública de Mataró permet conèixer el pressupost i el pla de mandat

Audiència Pública: descobreix com s’invertiran els teus diners a Mataró

Tots els mataronins estan convocats el dimecres 22 de novembre a Can Marfà, on el govern municipal detallarà el pressupost de 2024 i explicarà les accions que durà a terme en els propers quatre anys a la ciutat

Un dels principals objectius de l’Ajuntament de Mataró en els darrers anys ha estat fomentar la transparència econòmica i el rendiment de comptes de les seves accions. Explicar com i a on s’inverteixen els diners públics, de totes i tots, hauria de ser una obligació de qualsevol administració pública, perquè la ciutadania no només en sigui conscient, sinó que hi pugui dir la seva i, fins i tot, presentar-hi al·legacions quan no hi està d’acord. Al cap i a la fi, són recursos que en bona part han sortit de les seves butxaques com a contribuents. 

Audiència Pública

El Portal de Transparència de l'Ajuntament de Mataró (clica aquí per accedir-hi)

Des de mitjans de la dècada passada el consistori mataroní ha impulsat diverses mesures i plataformes que acosten al ciutadà, sovint fins al detall més mínim, tota la informació sobre els pressupostos municipals, el deute de l’Ajuntament, els proveïdors i les factures o els impostos. Unes dades, com ara el pressupost municipal desplegat de la primera a l’última partida, que són consultables al Portal de Transparència del web municipal. 

Audiència Pública: un consistori transparent

Aquest conjunt d’iniciatives, vinculades a l’àrea de Bon Govern i Transparència de l’Ajuntament, han valgut diversos premis estatals per al consistori . A totes elles cal sumar-n’hi una de més veterana i, alhora, la més emblemàtica. Es tracta de l’Audiència Pública, un acte en què l’alcalde i diversos membres del govern municipal expliquen, a la ciutadania congregada, quines són les actuacions previstes en el marc del Pressupost Municipal i el Pla d’Acció Municipal (PAM).

 

L’Audiència Pública celebra una nova edició aquest dimecres, dia 22 de novembre, a Can Marfà. Com a principal novetat d’enguany, cal destacar que el govern municipal no només detallarà el pressupost de 2024, sinó que també explicarà a la ciutadania les actuacions que durà a terme en tot el mandat, durant els propers 4 anys. Les veïnes i veïns que s’hi congreguin -l’acte és obert a tothom- podran conèixer, de la mà directament de l’alcalde, David Bote, de quina manera l’Ajuntament es gastarà els diners que té. I, si ho volen, podran adreçar-li preguntes, suggeriments o crítiques davant les accions previstes. 

  “Fem un exercici de transparència per retre comptes a la ciutadania” (M. Àngel Vadell)

  El regidor de Bon Govern i primer tinent d’alcalde, Miquel Àngel Vadell, destaca que l’Audiència Pública és “un exercici de transparència per retre comptes a la ciutadania”, la qual “té dret” a saber, i si cal a posar en qüestió, quin és el destí de l’erari públic municipal. “És una gran oportunitat per interpel·lar directament al govern i al seu alcalde, i per a nosaltres com a representants del consistori, poder resoldre de tu a tu dubtes i qüestions que sorgeixin”, assegura Vadell. 

  L'audiència pública de l'any passat a Mataró. Foto: Ajuntament

  L'Audiència Pública de l'any passat a Mataró. Foto: Ajuntament

  Així funcionarà l'Audiència Pública

  Dia, lloc i hora: Tots els veïns i veïnes de Mataró hi poden assistir, sense inscripció prèvia. L'acte, tindrà lloc a Can Marfà (Passatge de Can Marfà, 1) a les 19 h. A més, la retransmissió es podrà veure al canal de youtube de l’Ajuntament. 

  Perspectiva de quatre anys. En l’Audiència Pública es presentarà el Pla de Mandat 2023-2027, que recull els objectius que es volen aconseguir, les principals actuacions que es portaran a terme i en quin termini es volen complir al llarg d'aquests quatre anys. Es tracta d’un full de ruta de la gestió municipal i l’instrument que serveix per prioritzar les necessitats de la ciutat en el pressupost. 

  Les actuacions previstes al 2024. L’Audiència Pública també servirà per detallar a la ciutadania el Pressupost de l’Ajuntament per al 2024, aprovat inicialment en el ple del 9 de novembre i que està previst que s’aprovi de forma definitiva abans de finals d’any. 

  Qui prendrà la paraula. L’alcalde de Mataró, David Bote, serà l’encarregat de detallar el Pla d’Acció és a dir els principals projectes que al 2024 es faran realitat en els diferents àmbits. Per la seva banda, el 1r tinent d’alcalde i regidor de Bon Govern, Bona Gestió i estratègia de futur, Miquel Àngel Vadell, presentarà els comptes municipals i explicarà a la ciutadania en què es gasta els diners l’Ajuntament de Mataró. També està previst que intervingui el 2n tinent d’alcalde i regidor de Ciutat pròspera, Generació de riquesa i Treball digne, Sergi Morales, que exposarà les principals actuacions de la seva competència previstes per a l’any que ve.

  Preguntes i al·legacions. En acabar les intervencions dels representants municipals, s’obrirà el torn a les preguntes dels assistents, un moment que la ciutadania pot aprofitar per interpel·lar els dirigents polítics sobre les decisions que sostenten el pressupost i el Pla de Mandat. Més enllà de l’Audiència Pública, les veïnes i veïns també poden presentar al·legacions al pressupost municipal un cop hagin conegut de primera mà el seu contingut, quelcom que podran fer fins a finals d’any, abans de la seva aprovació definitiva. 

  Un any on la transparència és més imprescindible que mai

  L’Ajuntament de Mataró s’ha vist obligat a pujar els impostos de cara a l’any vinent per poder mantenir tota la cartera serveis que ofereix a la ciutadania. Una situació que també viuen la majoria de consistoris catalans, fruit de l’augment dels costos laborals, financers i energètics, i que obliga els ens municipals a ingressar més diners via impositiva i moderar les inversions per no disparar la despesa. 

  Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró

  Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró. Foto: R. G.

  "Si demanem un esforç extra als veïns, hem d'explicar-los amb total claredat la situació actual" (Vadell)

  Per molt que no quedi alternativa, augmentar els impostos és una mesura delicada i impopular, sobretot si es combina amb un descens de la inversió que impliqui que alguns projectes o iniciatives esperats per diferents col·lectius encara no es puguin fer realitat. És en aquest context que el govern municipal considera especialment important l’Audiència Pública d’aquest any. “Si demanem un esforç extra a la ciutadania, hem de ser totalment transparents a l’hora d’explicar la situació en què ens trobem”, assenyala Vadell, que recorda que el panorama actual “ens obliga a mantenir les polítiques de racionalització de la despesa i augmentar la pressió fiscal perquè la cartera de serveis que oferim als nostres ciutadans quedi intacte”.

   

  Comentaris (4)

  Amb la col·laboració de

  Generalitat de Catalunya
  Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

  Associat a l’àrea digital

  Amic mitjans d'informació i comunicació

  Web auditada per OJD Interactive