Mai és fàcil perdre algú que estimem. Alleujar el dolor que ens provoca la seva mort és un procés que normalment arriba a bon port amb el temps. Però és important poder gestionar els nostres sentiments per poder seguir endavant amb la nostra vida. També cal parar atenció amb els nens, el primer contacte amb una experiència així pot ser confusa. Per gestionar

Comparteix les teves emocions: guardar el dolor per un mateix i no exterioritzar-lo pot generar greus problemes. Busca algú que t’escolti quan ho necessitis, que entengui els teus sentiments i comparteixi amb tu moments de records.

Estigues actiu: és important fer activitats on puguis concentrar la teva energia. Si et passes tot el dia tenint pensaments tristos o negatius la teva salut mental perillarà. Pots dedicar petits moments per explorar els teus sentiments, plorar si ho necessites i sentir aquest dolor sense que interfereixi constantment en la teva vida.

Ajuda mèdica: moltes vegades la solució està en tractar el tema amb un/a psicòleg/a. L’especialista s’encarregarà del teu cas concret, trobaràs un espai on expressar el teu dolor lliurement i on anar guarint a poc a poc les ferides. Els psicòlegs tracten molt la pèrdua, no tinguis por d’anar a la consulta.

Dóna’t temps: és molt normal trigar un temps en pensar en la persona que ha mort sense sentir tristesa, dolor, angoixa, ansietat... El dol té el seu procés i al final, quan per fi les ferides estiguin cicatritzades, podrem recordar més a la persona des de l’alegria dels records i l’amor que sentíem per ell/a. És normal que el final del dol trigui en arribar d’un a dos anys.