Montse Moron

Montse Morón

Exregidora de VOLEMataró

El Maresme i Mataró es mereixen un Banc de terres

Defensar i diversificar el consum Responsable i de proximitat mitjançant un banc de terres al Maresme és tot un repte. No puc viure sense natura, la trobo terapèutica i necessària dins de les nostres vides. Imagino que forma part del relat de la meva història, del meu bagatge, particular i familiar, i al mateix temps em sento responsable de deixar aquest llegat els meus fills.

Seguint aquest ensenyament intento des de l’Ajuntament deixar constància del respecte i compromís amb el medi ambient i la tradició agrària i és per això que hem presentat des del nostre Grup Municipal la proposta per la creació d’un Banc de terres (Parc agrari del Maresme).

El passat mes d’octubre va ser aprovada per unanimitat la proposta presentada per VOLEMataró, instant a la Generalitat, la Diputació i d’altres instàncies supramunicipals a donar suport econòmic i tècnic en la creació d’un banc de terres en la comarca. Des del nostre Grup Municipal som molt conscients de les limitacions econòmiques de l’Ajuntament de Mataró i el pla d’ajust que està patint en l’actualitat.

Promoure un Banc de terres al Maresme, per què? Un banc de terres es crea en un territori per potenciar, compartir i promocionar explotacions agrícoles, ramaderies, conservació i neteja dels boscos. Cens de les terres i la creació d’un parc agrari, coordinat amb les administracions amb la idea que aquestes donin suport tècnic, econòmic i administratiu als pagesos i altres interessats, al mateix temps que fan la vigilància mediambiental pertinent.

Proposem la cooperació entre primer sector (agricultura) i tercer sector (Turisme rural, escoles de la natura, etc) juntament amb administracions públiques. Un banc de terres consisteix a fer un cens de totes les terres de la comarca, tan privades com a públiques. Organitzar-les, dibuixar un mapa a on tothom es pugui adreçar amb un projecte. A més d’aquesta ordenació, calen projectes sostenibles, el suport de les administracions als col·lectius de pagesos que cada vegada més troben més dificultats a l’hora del recanvi generacional.

Posar en valor la terra, la tradició, conjugar-la amb la tecnologia i la innovació per garantir l’alimentació, el producte de proximitat i qualitat és un deure i tota una responsabilitat. Acostar l’I+D amb el tercer sector, turisme Rural, escoles de natura, escoles de pastors i investigació. Fer que l’economia social i alternativa siguin un repte, diversificació, recuperació econòmica, és una clara obligació des de l’àmbit polític i local.

Catalunya es mereix que s’instal·li aquest model de preservar i alimentar projectes autosostenibles i productius. Mataró necessita retrobar-se amb la seva història, experiència i reconeixença. Reclamem un model productiu amb projectes agraris, lúdics i educatius, relacionats amb la terra. Instem als actors necessaris (Unió de Pagesos, Serveis Territorials, l’Ajuntament i les administracions supramunicipals.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive