treballar a l'estranger.
treballar a l'estranger.

Treball a l’estranger i exempció de l’IRPF: qui pot reclamar i com fer-ho ?

Col·lectiu Ronda explica en quins supòsits es pot demanar l'exempció de l'IRPF quan es treballa a l'estranger.

Es possible que en el decurs de la nostra vida laboral haguem d’anar a treballar a l’estranger i desplaçar-nos fora de l’Estat espanyol, encara que sigui de manera temporal durant setmanes o mesos. En aquests tipus de desplaçament temporal la llei preveu que les retribucions que s’abonin durant els dies d’estada a l’estranger estiguin exemptes de l’IRPF sempre que s’acompleixin uns condicionants. Qui ho pot fer i com ?

L’article 7 de la Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, en el seu apartat P, preveu que els rendiments per treballs realitzats a l’estranger estiguin exempts d’IRPF, com un incentiu que s’aplica per a desplaçaments temporals en els quals la persona treballadora segueixi sent resident fiscal a l’Estat espanyol. Si l’empresa contempla aquesta exempció, ja la tindrà en compte en el moment de fer les retencions i així ho comunicarà a Hisenda, per tal que es descomptin les tributacions dels imports. Però si l’empresa no ho té en compte es pot reclamar directament a Hisenda la devolució de les quantitats indegudament abonades.

Aquest exempció té un límit de 60.100 € per exercici fiscal i per tal que s’apliqui cal que s’acompleixin una sèrie de requisits. D’entrada, cal que l’activitat realitzada a l’estranger es faci o es presti en «benefici» d’una empresa o client a l’estranger, és a dir, no resident a l’Estat espanyol. No es contempla, per tant, els viatges a l’estranger amb finalitats comercials (que beneficiïn l’empresa resident a Espanya) o de formació. S’entén que es dóna aquest requisit encara que l’empresa a l’estranger beneficiària dels serveis sigui del mateix grup empresarial que la prestadora del servei. En segon lloc, s'estableix com a requisit que allà on s’hagi prestat aquest treball, s’apliqui un impost de naturalesa, sinó idèntica almenys anàloga, a l'IRPF i que aquest territori no tingui la consideració de paradís fiscal.

Cal, evidentment que existeixi desplaçament físic, encara que sembli obvi dir-ho, tenir la residència fiscal a l’Estat espanyol i que la feina es faci dins el contracte de treball, és a dir, que no es facturi a banda com a activitat econòmica També, cal que s’estigui aplicant el benefici fiscal de no tributar pels «excessos» (aquells imports que es cobren de més només pel fet d’estar desplaçat a l’estranger). És indiferent qui pagui el salari (si l’empresa espanyola si la estrangera) i és compatible amb el pagament de les dietes a l’estranger. No s’inclouen però aquelles dietes o imports que es paguin específicament per cobrir el desplaçament si aquest és inferior a 9 mesos.

Càlcul i possible reclamació per devolució de l’import

El càlcul de la quantia exempta parteix del salari base anual, i es mira la part proporcional corresponent als dies de desplaçament, dividint el total anual entre els 365 dies naturals de l’any i multiplicant la quantitat pel nombre de dies a l’estranger (inclosos els dies de desplaçament). Aquest import és el que queda exempt de tributar. Si l’empresa no ha contemplat l’exempció podem demanar la devolució. Per fer-ho cal aportar tota la informació disponible referent als desplaçaments i sovint és necessari disposar d’un certificat de l’empresa que acrediti els dies de treball a l’estranger i les tasques realitzades. Es pot reclamar per les quantitats corresponents als darrers quatre exercicis fiscals, atès que aquest el termini per revisar les declaracions de renda.

Demana informació aquí:

Si creus que pots tenir dret a la devolució de les quantitats indegudament abonades i necessites assessorament, pots trucar-nos i demanar visita al 93 268 21 99 o tramitar-ho per mitjà del següent lloc web reparat per recollir totes les dades i documentació: exterior.cronda.coop.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive