Tornar la fiança al llogater, quan i en quins supòsits
Tornar la fiança al llogater, quan i en quins supòsits

Tornar la fiança al llogater, quan i en quins supòsits

La Cambra de la Propietat relata tot el que cal saber sobre la devolució de la fiança al llogater, un dels problemes habituals en matèria d’arrendaments

Quan s’ha de tornar la fiança al llogater? En quins supòsits i en quins no? Són preguntes habituals que es fan tant els llogaters com els propietaris. Per norma, quan acaba el contracte de lloguer s’ha de procedir a la devolució de la fiança. El propietari tindrà un mes per restituir el saldo de la fiança i, si es demora massa, el llogater tindrà dret a reclamar interessos moratoris. La Cambra de la Propietat explica tots els detalls que cal saber sobre la fiança.

Primer de tot, cal saber com delimiten l’ús de la fiança els tribunals, i això és clar: es dedica a garantir a l’arrendador el compliment de les obligacions del llogater, tant econòmiques com de bon ús de l’immoble. Per tant, els diners no són per donar per pagat un mes de cap renda, perquè aquesta no és la seva finalitat.

Retornar la fiança íntegrament: tots els casos

El propietari ha de retornar la fiança íntegrament quan, un cop acabat el contracte, l’inquilí hagi complert amb totes les obligacions. Si s’aprecien danys, se seguirà retornant la fiança en dos casos: si es tracta de danys que requereixen obres de conservació (i per tant són per culpa del pas del temps) o si hi ha petits danys per un ús normal de l’immoble (no se li pot reclamar que tapi els forats fets a les parets per penjar quadres, per exemple, tret que aquests punts estiguin especificats en l’acord).

  • Contacta aquí amb la Cambra per a més informació i assessorament 

Quan cal retenir la fiança?

La fiança ha de servir per cobrir les obligacions no complertes de part del llogater, com pot ser tenir deutes de lloguers o de subministraments o que l’immoble tingui danys que excedeixin el deteriorament normal per l’ús de l’habitatge. Si hi ha deixadesa, danys en el mobiliari llogat, desperfectes en la caldera, retirada de materials que estaven en l’acord (com l’aire condicionat) llavors, l’arrendador es quedarà la fiança o part d’ella.

Naturalment, gairebé tot és interpretable, pel que des de la Cambra de la Propietat expliquen que si no hi ha acord, serà un jutge qui decidirà i que més enllà de les regles generals, cal analitzar cas a cas per saber si s’ha complert o no amb el contracte.

iStock 1176852951
 

La fiança legal es pot actualitzar? Quan?

Un altre punt important és que la fiança es pot actualitzar un cop han passat cinc anys de duració del contracte o set si l'arrendador és una persona jurídica. Per tant, durant aquest temps no es pot canviar el que s'hagi acordat inicialment, però superat aquest temps es podrà actualitzar per fer-la igual a una o dues mensualitats de la renda vigent al temps de la pròrroga, segons es tracti d'un arrendament d'habitatge o d'arrendament per a ús distint del d'habitatge.

Cal destacar que si no es pacta cap actualització de fiança en contractes de duració superior a cinc anys, o de set en cas que l'arrendador sigui persona jurídica, però sí una actualització de la renda, se sobreentén que la fiança s'ha de renovar cada cop que s'actualitzi la renda.

Si tens dubtes sobre aquest o algun altre tema, la Cambra de la Propietat serveix com a punt per fer el tràmit de devolució de la fiança, així com també pot assessorar en qualsevol dubte o consulta relacionat.

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive