El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d’emparament interposat per Col·lectiu Ronda en representació d’una treballadora a qui van acomiadar durant l’embaràs en considerar que la denegació del dret a percebre els corresponents salaris de tramitació representa una vulneració del principi constitucional de no discriminació.
La treballadora va ser acomiadada juntament amb altres companyes. En tots els casos les extincions es van declarar improcedents per no tenir causa legal amb l’excepció de la pròpia treballadora de qui, derivat de la seva condició de dona embarassada, es va establir la nul·litat i, per tant, l’obligació de l’empresa de readmetre-la en el seu lloc de treball i abonar els salaris deixats de percebre.
Empresa insolvent
Cal recordar que quan una sentència estableix la improcedència d’un acomiadament, l’empresa té dret a optar entre abonar la pertinent indemnització o no fer-ho i readmetre la persona al seu lloc de treball. En aquest darrer cas, però, la persona treballadora reincorporada ha de percebre els denominats salaris de tramitació, és a dir, les nòmines deixades d’abonar per l’empresa des de la data de l’acomiadament fins el moment de la reincorporació. Malauradament, en el moment de dictar-se sentència l’empesa estava en situació d’insolvència i sense activitat, fent impossible la readmissió de qualsevol de les treballadores acomiadades.
- Contacta amb Col·lectiu Ronda per a rebre assessorament sobre aquest i altres temes que puguin ser del teu interès
El pagament d’aquests salaris és obligació de l’empresa, però la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social declara que, en cas d’insolvència empresarial, les persones acomiadades de forma improcedent tenen dret a reclamar directament a l’Estat els pagament dels salaris de tramitació que l’empresa no hagués abonat. I és aquí on rau la causa de discriminació constatada pel Tribunal Constitucional ja que, mentre les treballadores acomiadades improcedentment van poder reclamar i obtenir els salaris de tramitació que l’empresa insolvent no havia pagat, la treballadora embarassada va veure denegada la petició en tractar-se d’un supòsit, segons criteri de l’Administració, reservat als casos d’improcedència però no pas de nul·litat de l’extinció.
«Interpretació rigorista, literal i formalista»
Ni el Jutjat Social primer ni, amb posterioritat, el TSJC van acollir la pretensió de la treballadora a qui es denegava els salaris de tramitació que les seves companyes havien percebut després de reclamar-ho a l’Estat amb l’argument que la responsabilitat de l’Administració només atenia als casos d’improcedència però no el supòsit de nul·litat. Un criteri que el Tribunal Constitucional considera que deriva d’una “interpretació rigorista, literal i formalista de la legalitat ordinària”, que resulta «contrària a la prohibició constitucional de discriminació per raó de sexe» amb la conseqüència d’imposar a la treballadora acomiadada en situació d’embaràs «un evident i injustificat tracte pejoratiu en relació a la resta de les companyes acomiadades».
Protecció reforçada
En la seva sentència, el Tribunal Constitucional recorda que en l’àmbit laboral la prohibició de discriminació per raó de gènere i sexe contemplada a l’article 14 de la Carta Magna inclou el fet biològic de l’embaràs com a element diferencial que incideix de manera exclusiva sobre les dones, cosa que exigeix un àmbit de protecció reforçada. En sentit contrari, la denegació dels salaris de tramitació «la va col·locar en pitjor situació que a la resta de treballadores, operant finalment la seva situació d'embaràs com un element perniciós (…), en lloc de proporcionar a la treballadora un 'plus protector' a causa del seu estat biològic».
L’advocat del Col·lectiu Ronda responsable del recurs acollit pel Tribunal Constitucional, Quim Espanyol, destaca el valor d’una sentència que dóna satisfacció «a la necessitat d’aplicar la perspectiva de gènere a la interpretació d’una norma que en el seu redactat actual resulta incongruent amb el principi de no discriminació i resta protecció a les dones que han estat acomiadades en situació de vulneració de drets respecte les persones acomiadades de forma improcedent».
Comentaris