Pactar preus entre marques, condemna ferma en contra d'aquesta pràctica.
Pactar preus entre marques, condemna ferma en contra d'aquesta pràctica.

Contingut Expert

Sentència al càrtel de cotxes: com t'afecta si vas comprar un vehicle entre 2006 i 2013

Tarinas Law & Economy detalla com el Tribunal Suprem ha condemnat a diverses marques de cotxes per pràctiques contra el consumidor en pactar preus entre elles. I sí, es pot reclamar.

Recentment el Tribunal Suprem s'ha pronunciat a través de la seva Sala Contenciós-Administrativa sobre el denominat Càrtel de Cotxes o Càrtel Automobilístic espanyol. En aquest sentit, la Sala 3a del Tribunal Suprem ha vingut des de l'abril ratificant individualment les condemnes que va interposar la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència, d'ara endavant CNMC, a múltiples marques de cotxes en tot el territori espanyol. Tarinas Law & Economy explica en profunditat què suposa aquest fet.

Un càrtel és una pràctica col·lusòria restrictiva de la competència, la qual cosa es defineix com "Tot acord o pràctica concertada entre dues o més competidors l'objectiu dels quals consisteixi a coordinar el seu comportament competitiu en el mercat o influir en els paràmetres de la competència", segons la directiva europea de danys contra les infraccions del Dret de la Competència de la Unió Europea.

A nivell més simple podríem entendre que un càrtel és tota conducta destinada a fixar o coordinar preus de compra o de venda, al repartiment de clients o de la quota de mercat o la restricció de les importacions o exportacions entre diferents persones, tant físiques com jurídiques que operen comercialment en el mercat. Ara, aquestes pràctiques han acabat amb sentències condemnatòries ratificades per la més alta instància, el Tribunal Suprem.

iStock 136591822
Vendes en sospita entre 2006 i 2013
 

Com afecta això als consumidors?
Com hem detallat, un càrtel és un acord entre empresaris destinat a limitar la quota de mercat o a determinar una fixació de preus, en general, major a la qual el consumidor hagués pagat sense l'existència d'aquest acord.

La CNMC ja va sancionar per aquesta conducta a la majoria de marques de cotxes a Espanya, destapant en primera instància el denominat càrtel. En aquest sentit si un consumidor va comprar un cotxe entre els anys 2006 i 2013 de qualsevol de les marques sancionades, molt probablement podria ser un afectat, amb el que després de les sentències milionàries condemnatòries del Tribunal Suprem podria reclamar la quantitat de més que va pagar, que segons s'estima és corresponent a uns 2.000€ - 2.500€ relatiu al 10 - 13% del preu del vehicle.

S'estima que el numero d'afectats a Espanya ascendeix a més de 10 milions de consumidors, que van comprar cotxes nous i de segona mà en concessionaris oficials d'alguna de les 27 marques sancionades.

Aquestes marques sancionades, entre les quals trobem Peugeot, Citroën, Audi, BMW, Ford, Honda, Nissan, Opel, Volkswagen, entre d'altres, suposen un 91% de les marques automobilístiques que operen en el mercat espanyol.

A aquestes marques es fa una excepció a SEAT per estar acollit a un pla de clemència de la CNMC. Aquest pla de clemència està destinat a premiar o protegir el denunciant que destapi l'activitat delictiva i aporti proves suficients per a demostrar-ho. D'aquesta manera, SEAT queda exclòs de la condemna per haver destapat el càrtel automobilístic, juntament amb MAZDA que també va participar. De totes maneres, cal entendre que no s'exclouen aquestes marques de la reclamació dels consumidors, perquè també van resultar afectats.

iStock 671021358
Hora de reclamar.
 

Encara sóc a temps de reclamar?
En el nostre ordenament jurídic hi ha una gran pluralitat de terminis en múltiples lleis i sectors.

Molts sectors doctrinals i la pròpia jurisprudència dels tribunals espanyols, en el càrtel de camions va interpretar que el termini per a reclamar era d'un any d'acord amb el que es disposa en el Codi Civil Espanyol. No obstant això, cal entendre que la pròpia Directiva europea 2014/104/ UE va modificar en ratificar-se a Espanya, la Llei Espanyola de defensa de la Competència en la seva aricle 74 on s'establia que el termini per a reclamar era de cinc anys.

Independentment de les disposicions jurídiques i atenent la proximitat tant conceptual com temporal amb el càrtel de camions, la nostra opinió professional fonamentada en la nostra àmplia experiència amb el càrtel de camions, va adreçada a acollir-nos a l'efecte de donar millor seguretat al client, al termini d'un any.

En aquest sentit, com a punt de partida per a iniciar les reclamacions extrajudicials s'ha de prendre les recents sentències condemnatòries del Tribunal Suprem, dictades personalment i individualment per a cada marca o grup automobilístic i que s'han vingut dictant des d'abril de 2021 fins el mes d'octubre passat.

  • Contacta amb Tarinas per a més informació i possible assessorament

Comentaris (1)

garcia Miguel bartres Fa 5 mesos
Vaig comprar peugeot 308 el 2009 km 0 que tinc d fer no tinc cap paper despres d 13 anys

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive