iStock 1362942706
iStock 1362942706

Porta oberta a reclamar la devolució d'una part de l'IRPF en pensions d'antics mutualistes

El Col·lectiu Ronda explica una sentència del Tribunal Suprem que obre la porta a una reclamació d'IRPF.

El Tribunal Suprem ha reconegut, per primera vegada, que les persones que van cotitzar a la mutualitat de la banca amb anterioritat a l’any 1979 tenen dret a reclamar la devolució d’una part de l’IRPF que se’ls ha aplicat a la seva pensió de jubilació.

L'any 1967 es va crear la Seguretat Social com a sistema de protecció social però durant molts anys, no tots els treballadors i treballadores van cotitzar a la Seguretat Social sinó que van seguir fent-ho a les mutualitats, caixes de pensions i institucions de previsió laboral, especialment en determinats sectors (telefonia, banca, transport públic...) i, en general, a les grans companyies que en aquell moment formaven part del sector públic com ara Telefónica, Tabacalera o Renfe, entre moltes d'altres.

No va ser fins el 1979 que es va crear l’Impost sobre la Renda i es va instaurar el sistema actual que  preveu que les aportacions que fem a la Seguretat Social en el decurs de la nostra vida laboral no tributin. Al contrari, es tracta d'una despesa deduïble.  Per contra, quan en comptes de fer aportacions passem a ser perceptors de  prestacions de la Seguretat Social com ho és la pensió de jubilació, aquesta està subjecte a tributació i, per tant, en jubilar-nos, se'ns reté mensualment una determinada quantitat en concepte d'IRPF.  I és aquí on rau el problema que, finalment, tal i com veníem reclamant des de fa anys al Col·lectiu Ronda, el Tribunal Suprem ara reconeix: les cotitzacions que es feien abans de l'1 de gener de 1979 a les mutualitats i institucions de previsió social -que s'han tingut en compte a l'hora de calcular l'actual pensió-, no eren deduïbles, com sí passa amb les que es feien a la Seguretat Social.

És a dir, qui ha cotitzat a la Seguretat Social durat tota la seva vida laboral, s'ha pogut deduir totes les seves aportacions fins al moment d'accedir a la jubilació mentre que, en canvi, qui ha cotitzat per a mutualitats o altres sistemes alternatius, només s'ha deduït les aportacions posteriors a 1979. Una situació d'evident greuge doncs, actualment, la retenció que se'ns aplica sobre l'import de la pensió de jubilació es calcula com si ens haguéssim practicat les pertinents deduccions al llarg de tota la nostra vida laboral, quan no ha estat així.

La sentència del Tribunal Suprem reconeix el dret a aplicar una reducció del 25% de la tributació corresponent a la part de la pensió de jubilació generada amb les aportacions realitzades amb anterioritat a 1979. Un exemple: Una persona amb una vida laboral de 18.000 dies que va començar a treballar l’01/01/1970. Fins el 31/12/1978 hi ha 3.286 dies que respecte la vida laboral total representen un 18,26%. Apliquem ara el 25% i dona com a resultat que el 4,56 % de la pensió de jubilació anualment estarà exempta de tributar. Així si la pensió és de 30.000 € bruts anuals, 1.369,16 estaran exempts que si estem tributant a un tipus mitjà del 20% pot suposar una devolució anual de 273 €. I aquesta quantitat encara pot augmentar si tenim cotitzacions anteriors al 1967, any de creació de l’actual sistema de la Seguretat Social, doncs aquest període estaria completament exempt de tributació.

A la cooperativa Col·lectiu Ronda han creat una pàgina web especial pensionsirpf.cronda.coop per informar sobre aquesta sentència i explicar com es pot aconseguir que aquesta exempció s’apliqui als exercicis futurs i com reclamar la devolució de les quantitats indegudament tributades corresponents als anys que encara no han prescrit (4 anys).

En aquest QR teniu la sessió informativa (vídeo a youtube) que es va fer sobre el tema:

Sessió informativa IRPF pensions
Sessió informativa IRPF pensions


 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive